Postul negru - beneficiile unei pauze alimentare complete

©

Autor:

Postul negru - beneficiile unei pauze alimentare complete
Regăsim postul în majoritatea culturilor și religiilor, încă din cele mai vechi timpuri. Buddha sugera celor care voiau sa îi urmeze calea, să elimine masa de seară pentru a fi mai sănătoși. Postul este o practică cunoscută în numeroase religii precum creștinismul sau iudaismul și este cel de-al patrulea pilon al islamului.

Pe langă faptul că impune o disciplină, se pare ca postul aduce și numeroase beneficii în organism. Primele studii mai importante realizate în acest sens, s-au desfășurat în anii 1930, când Clive McCay și colaboratorii săi au publicat un studiu ce a arătat că prin restricționarea caloriilor la șobolani, a crescut rata longevității cu aproximativ 20-30%. În plus, au înregistrat mai puține cazuri de apariție a celulelor canceroase la aceștia. Alte studii realizate la șobolani au arătat faptul ca restricția calorică a scăzut rata de apariție a diabetului, bolilor cardiace, iar markerii bolilor inflamatorii au fost mai scăzuți.

Se consideră ca rezultatele obținute la șobolani ar putea fi asemănătoare și în cazul oamenilor. Astfel, cercetări s-au realizat și în cazul oamenilor, printr-o variantă de post intermitentă, considerată a fi sigură și foarte eficientă.

Mâncarea pe care o ingerăm este transformată în enzime la nivel intestinal, apoi în molecule ce vor ajunge în torentul sangvin. Carbohidrații, în special zaharurile, sunt transformate imediat în glucoză, pe care celulele o folosesc pentru generarea energiei. Dacă celulele nu o utilizează în totalitate, aceasta se depune în celulele lipidice. Glucoza ajunge în celulă doar prin intermediul insulinei, un hormon produs de pancreas; acesta transportă zahărul în celula lipidică și o depozitează acolo.

Între mese, nivelul de insulină scade și celulele lipidice eliberează depozitele pentru a fi folosite ca și energie. Întreaga idee a postului intermitent este de a scădea nivelul de insulină, un timp îndeajuns încât sa înceapă arderea grăsimilor (cetoza).

Suntem obișnuiți conform ritmului circadian, să mâncăm în timpul zilei iar noaptea să dormim. Bazându-se pe acest lucru, unii cercetători au condus un studiu, la persoane obeze cu pre-diabet. Aceștia au trebuit să țină un post intermitent în care toate mesele erau încadrate într-o perioadă de 8 ore, după care urma o pauză de 12 ore. După 5 săptămâni, nivelul de insulină și tensiunea arterială, au fost mult mai scăzute. De asemenea, au constatat o scădere a apetitului și nu au mai simțit nevoia de a mânca foarte des.

Postul este considerat ca fiind cea mai bună metodă de detoxifiere și resetare a organismului.

Câteva dintre beneficiile pe care le aduce postul

Menține o greutate normală. Majoritatea oamenilor care țin post abordează această metodă pentru a scădea în greutate și a elimina țesutul gras din organism. Postul contribuie la o mai bună organizare a organismului, în principal prin acțiunile sale asupra hormonilor și metabolismului grăsimilor. Țesutul gras se manifestă precum un organ endocrin, producând diferiți hormoni, unul dintre aceștia fiind leptina, cu rol în senzația de sațietate. Prin post, nivelul de leptină scade inițial, pe măsura scăderii în greutate, scade și rezistența la leptină.

Postul determină organismul să secrete mai puțină insulină deoarece nu sunt asigurate dozele de zahăr obișnuite. În primele zile de post, zahărul din sânge scade cu până la 30%, un aspect important pentru cei cu hiperglicemie. Oamenii se vor simți fără energie inițial, dar nivelul zahărului se stabilizează pe parcursul postului.

Dieta este importantă pentru piele, postul poate îmbunătăți integritatea acesteia. Nivelul crescut de glucoză din sânge schimbă structura colagenului, îi slăbește rezistența. Deoarece postul scade glucoza, poate avea beneficii în procesul de îmbătrânire a pielii.

În urma unui studiu realizat pe animale, s-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea inimii, performanța mușchiului cardiac a crescut, trigliceridele au scăzut în timpul postului, circulația și vasele sangvine au avut o funcționare optimă.

Inflamațiile, au numeroase cauze, dar o dietă nesănătoasă, este o sursă constantă de radicali liberi. Zahărul rafinat, carbohidrații, alcoolul, carnea, produsele lactate, alimentele prăjite, toate provoacă inflamații în organism. În plus, reacțiile metabolice generează radicali liberi precum superoxizi sau peroxid de hidrogen. Sărind câteva mese, se pare că putem preveni inflamațiile ce au legătură cu alimentația. Afectarea organismului prin radicali liberi conduce la o îmbătrânire prematură. Beneficiile postului includ o mai bună compoziție și o mai bună funcționare a hormonilor, celulelor, țestuturilor, menținându-le sănătoase, pe parcursul înaintării în vârstă.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard, a arătat că prin modificarea activității rețelelor mitocondriale din celule poate fi încetinită îmbătrânirea. Mitocondriile sunt fundamentale pentru îmbătrânirea celulelor. Formele schimbatoare ale rețelelor mitocodriale pot mări logevitatea, prin menținerea acestora într-o stare „tinerească”. În plus, studiul a constatat că postul îmbunătățește coordoanarea mitocondrială cu peroxizomii, un tip de organite celulare cu funcție în oxidarea acidului gras, proces fundamental de metabolizare al grăsimilor.

Studiile despre îmbătrânirea și funcționarea creierului au crescut în ultima decadă, oamenii prezentând din ce în ce mai mult interes față de sănătatea creierului, în toate stadiile vieții, pentru a putea preveni eventuale disfuncții ce pot apărea. Postul se pare că ar avea un rol în mecanismele protective ale creierului.

Potrivit cercetărilor realizate de Mark Mattson, neurochirurg, prin post, câteva zile pe săptămână, am putea ajuta creierul să îndepărteze bolile neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson, în același timp îmbunătățind memoria și starea de spirit.

Studiile lui Mattson au fost construite pe cercetări de zeci de ani. În experimentele de laborator, a descoperit că administrarea calorică limitată - cel puțin 2 zile pe săptămână - poate îmbunătăți conexiunile neuronale în hipocamp, protejând în același timp neuronii împotriva acumulării de plăci amiloide spefice bolii Alzheimer. Postul reprezintă o provocare pentru creier; se consideră că acesta reacționează prin activarea unor reacții adaptative de stres care determină un suport în fața bolilor.

Mattson mai afirmă faptul că prin post scade nivelul de glucoză, începe perioada de cetoză, cetonele promovând schimbări pozitive în structura sinapselor importante pentru învățare, memorie și sănătatea generală a creierului.

Cu toate acestea, nu este indicat să se înceapă postul brusc, este important ca treptat să se limiteze caloriile ingerate pe parcursului unei zile, după care să înceapă postul propriu-zis. Unele persoane la începutul postului au sesizat dureri de cap, sau disconfort abdominal ușor, stări care însă au dispărut repede. În plus, starea de spirit a fost îmbunătățită semnificativ, aceste persoane menționând că și funcțiile senzoriale au fost amplificate pe parcursul postului.

Este recomandat să se discute cu medicul înaintea începerii unui astfel de post, pentru a vedea dacă starea de sănătate o permite.

Data actualizare: 05-11-2018 | creare: 05-11-2018 | Vizite: 3566
Bibliografie
1. Intermittent fasting: Surprising update, link: https://www.health.harvard.edu/blog/intermittent-fasting-surprising-update-2018062914156
2. 20 Health Benefits of Fasting for Whole Body Wellness, link: https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-fasting
3. Harvard study uncovers why fasting can lead to a longer and healthier life, link: https://newatlas.com/fasting-increase-lifespan-mitochondria-harvard/52058
4. Fasting for a longer healthy life: is there a scientific basis?, link: https://cheba.unsw.edu.au/blog/fasting-longer-healthy-life-there-scientific-basis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile restricției calorice (conform studiilor)
  • Mit - dacă te ridici flămând de la masă, trăiești mai mult
  • Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci nimic câteva zile?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum