Cum ne recoltăm urina pentru laborator

©

Autor:

Cum ne recoltăm urina pentru laborator

Analiza urinei reprezintă una dintre cele mai simple proceduri efectuate în vederea diagnosticării și gestionării unei game largi de afecțiuni, precum infecțiile tractului urinar, bolile renale sau diabetul. O analiză a urinei implică verificarea aspectului, concentrației și conținutului de urină.

Recoltarea urinei pentru laborator se realizează într-un recipient special, de unică folosință, denumit urocultor, prevăzut cu capac etanș. Proba de urină poate fi prelevată într-o unitate medicală sau la domiciliu pacientului, cu condiția respectării tuturor instrucțiunilor de recoltare. (1, 2)

Cum ne recoltăm urina pentru laborator

Înainte de recoltare, se va face toaleta locală a regiunii urogenitale, utilizând doar apă și săpun, cu decalotarea glandului, în cazul bărbaților. De asemenea, se va acorda o atenție deosebită mâinilor, care trebuie spălate înainte de toaletarea regiunii urogenitale. După spălare, zona genitală va fi uscată, cu ajutorul unor tampoane sterile, de unică folosință. (1, 2, 3)

În cazul bărbaților, se recomandă ca recoltarea să se realizeze cu glandul decalotat, pentru a nu exista riscul contaminării probei cu bacteriile aflate sub prepuț. Femeile, de asemenea, trebuie să se asigure că urina nu va intra în contact cu labiile. (3, 4)

În funcție de analizele necesare, poate fi contraindicat consumul de alimente sau băuturi înainte de testare. De asemenea, poate fi contraindicată administrarea anumitor medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripție medicală, deoarece ar putea influența rezultatul analizei de urină. Înainte de a recolta urina pentru laborator, este esențial să comunicați medicului care sunt medicamentele și suplimentele pe care le luați și să solicitați informații specifice cu privire la modalitatea de pregătire pentru analiza de urină. (1, 3, 4)

Pentru a obține rezultatele cele mai bune, recoltarea se va face dimineața sau după o perioadă de minimum patru ore de stază vezicală (perioadă în care nu ați urinat). Eșantionul se va recolta din urina de mijloc (jetul mijlociu). Nu se va colecta prima sau ultima parte de urină eliminată, deoarece există riscul de contaminare a probei. (1, 3)

Recipientul, obligatoriu steril, se va deschide înainte de micțiune și doar după spălarea riguroasă a mâinilor și a regiunii urogenitale. Capacul urocultorului se va plasa pe o suprafață curată. Se va recolta o cantitate de aproximativ 15-20 ml de urină direct în recipientul steril. După recoltare, capacul urocultorului se va înfileta strâns pe urocultor, fără a atinge interiorul recipientul sau interiorul capacului. (1, 3, 4)

Proba va fi transportată la laboratorul de analize în decurs de maximum 2 ore de la recoltare. Atunci când acest lucru nu este posibil, proba poate fi ținută la frigider, pentru o perioadă de maximum 24 de ore de la colectare, la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade Celsius. (1, 3, 4)


Data actualizare: 16-08-2021 | creare: 16-08-2021 | Vizite: 1321
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recoltarea urinei - cum se face corect
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum