Cum să scapi de gândacii din casă

©

Autor:

Cum să scapi de gândacii din casă

Gândacii de bucătărie, denumiți astfel din cauza faptului că sunt adesea prezenți în gospodării, fac parte din ordinul blatodeelor și sunt una dintre puținele specii de gândaci obișnuite să trăiască în așezările umane.

Considerați dezgustători de către majoritatea oamenilor, gândacii de bucătărie pot să contamineze alimentele cu care intră în contact. Se crede că bacterii precum salmonella, stafilococul auriu sau streptococul pot fi transmise de la gândaci către om, de regulă în mod indirect, în urma consumului acestor alimente contaminate. Tocmai din acest motiv, este necesar ca acești dăunători să fie îndepărtați din locuință, în situația în care ei sunt prezenți. Există multiple metode de prevenție sau de combatere a dăunătorilor. (1) (2)

Eliminați factorii care le asigură supraviețuirea.

Gândacii de bucătărie se pot hrăni cu orice alimente de originală vegetală, chiar și cu resturile alimentare. Firimiturile rămase pe masa din bucătărie, vasele nespălate din chiuvetă sau alimentele lăsate în spațiile ușor accesibile sunt surse de hrană pentru gândaci. Tocmai de aceea, o primă măsură pentru a scăpa de gândacii de bucătărie constă în ascunderea alimentelor. Acest lucru nu înseamnă doar că alimentele vor fi depozitate în frigider, ci și că masa de bucătărie sau locurile unde sunt consumate alimente vor fi curățate, iar vasele vor fi spălate după ce sunt folosite, fără a fi lăsate perioade lungi de timp pe tejghea sau în chiuvetă. (2) (3) (4) (5)

La fel ca oamenii, gândacii de bucătărie au o mai mare nevoie de apă decât de alimente. În timp ce fără hrană pot supraviețuii până la 28-30 de zile, fără apă traiul acestora este mult mai scurt, de aproximativ o săptămână. Pentru a elimina cât mai multe dintre sursele de apă, se pot lua următoarele măsuri:

  • repararea conductelor de apă, în situația în care există scurgeri;
  • repararea supapelor, în situația în care există condens la conductele de apă;
  • golirea de apă a căzii, dar și a recipientelor cu apă;
  • amplasarea periilor de dinți umede în recipiente sigilate;
  • golirea tăvii de scurgere de sub frigider. (3) (4) (5)


În ciuda denumirii lor, gândacii de bucătărie pot fi răspândiți și în celelalte camere ale apartamentului, aceștia ascunzându-se de regulă în spațiile închise (în fisurile din pereți, în spatele frigiderului, în cutii sau printre obiecte), pe obiectele de mobilier sau bucătărie care rămân nemișcate, sub chiuvetă, în dulapul din bucătărie sau în jurul încălzitoarelor de apă. Măsurile menționate anterior trebuie luate în toate camerele apartamentului, nu doar în bucătărie. Eliminarea surselor de hrană și de apă nu sunt unicele măsuri care trebuie luate pentru a scădea șansele de supraviețuire a gândacilor din casă. Găurile sau crăpăturile din pereți, locurile unde adesea aceste viețuitoare se ascund pe parcursul zilei, trebuie izolate. Orice alte spații mici în care gândacii ar putea pătrunde, trebuie, de asemenea, să fie izolate. (2) (4)

Deși igiena reprezintă principala modalitate de prevenire sau eradicare a gândacilor, în multe dintre cazurile de infestare nu este de ajuns să se reducă sursele care asigură supraviețuirea viețuitoarelor dăunătoare, ci trebuie să se acționeze, utilizându-se produse de eliminare a gândacilor. (4)

Care sunt produsele care pot fi folosite pentru a scăpa de gândaci?

Momeala insecticidă: cele mai utilizate momeli sunt capcanele adezive, insecticidele sub formă de pulbere sau insecticidele sub formă de gel. Acestea trebuie aplicate pe spațiile sau în locurile pe unde gândacii trec (în crăpăturile din pereți, în colțurile camerelor, în spatele dulapurilor, frigiderului și al aragazului, în jurul cablurilor amplasate pe perete și sub chiuvetă sau sub dulapurile din bucătărie). Utilizarea de momeli sub formă de pulbere prezintă o serie de avantaje în fața pesticidelor spray. Pesticidele pulbere nu sunt pulverizate, astfel că acestea sunt mai puțin toxice pentru organismul uman. (4)

Astfel de momeli pot fi create și în casă, din produse pe care oricine le deține. Cu toate acestea, momelile create în casă pot doar să ucidă populația actuală de gândaci, însă fără a opri infestarea. Capsulele de ouă lăsate de către gândac nu pot fi distruse cu ajutorul momelilor create în casă, ci doar cu ajutorul celor care conțin produse sintetice utilizate pentru distrugerea ciclului de viață al insectelor.

Bicarbonatul de sodiu: în combinație cu zahărul (sau orice alt aliment capabil să atragă gândacii), poate ajuta la uciderea gândacilor. Deși nu este la fel de eficient ca acidul boric, de asemenea ușor de găsit în magazine, bicarbonatul de sodiu prezintă un avantaj major: nu este toxic. Bicarbonatul de sodiu, odată consumat de către dăunători, va determina moartea acestora. (6)

Acidul boric: o a doua momeală ce poate fi creată în casă și care este puțin mai eficientă decât cea prezentată anterior. Acidul boric are un efect mai rapid, însă acesta nu trebuie folosit decât în zonele ascunse din casă și nu trebuie lăsat în spații în care pot avea acces animalele sau copii, substanța fiind toxică inclusiv pentru organismele umane. (6)

Insecticide spray: acestea sunt folosite adesea ca o ultimă metodă de exterminare a gândacilor din casă. Spray-urile insecticide se folosesc întocmai după indicațiile existente pe eticheta produsului. În situația în care metodele de eradicare a gândacilor din casă dau greș, este necesar să se apeleze la un operator calificat în combaterea dăunătorilor. Aceștia pot determina amploarea infestării și pot acționa cu pesticide profesionale, de o calitate superioară produselor din comerț. (2) (5)


Data actualizare: 22-02-2019 | creare: 22-02-2019 | Vizite: 27073
Bibliografie
(1) Blattodea - Cockroaches, link: https://nhpbs.org/wild/blattodea.asp
(2) Cockroaches, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/cockroaches
(3) How to Get Rid of Roaches, link: https://www.goodhousekeeping.com/home/a47840/how-to-get-rid-of-roaches
(4) How to Get Rid of Roaches, link: https://www.domyown.com/how-to-get-rid-of-roaches-a-458.html
(5) How to Get Rid of Roaches, link: https://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Roaches
(6) 6 Effective Home Remedies to Kill Roaches (Naturally) 2018, link: https://www.pestwiki.com/best-roach-home-remedies
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: