Cum sunt afectate gravidele de variantele SARS-COV 2

Cum sunt afectate gravidele de variantele SARS-COV 2

©

Autor:

Cum sunt afectate gravidele de variantele SARS-COV 2
Încă din 2020, OMS a prezentat impactul infecÅ£iei cu SARS-COV2 la gravide, afirmând că boala dobândită în timpul sarcinii poate creÅŸte riscul de spitalizare. Mai mult, aceasta ar determina naÅŸteri premature ÅŸi ar spori nevoia de îngrijire neonatologică. Concluzia OMS este rezultatul unor studii desfăşurate în SUA ÅŸi China în primele 6 luni ale pandemiei.
În Marea Britanie, varianta alfa a fost dominantă în septembrie 2020. TotuÅŸi, în mai 2021, locul acesteia a fost preluat de varianta delta. Despre varianta alfa se cunoaÅŸte că are o rată mare de transmitere ÅŸi poate cauza forme severe de COVID-19 la femeile non-gravide. În ceea ce priveÅŸte femeile gravide, un studiu englezesc arată că spitalizările au crescut în perioada variantei alfa faţă de perioada în care circula prima variantă de SARS-COV2. ApariÅ£ia variantei delta a dublat chiar riscul de spitalizare în rândul populaÅ£iei generale. De curând, în India s-a demonstrat că tulpina delta a ridicat rata de internări în ATI ÅŸi în alte unităţi de îngrijire avansată, precum ÅŸi rata mortalităţii comparativ cu primul val.

Un studiu important dedicat impactului COVID-19 asupra gravidelor a apărut recent în serverul medRxiv*. Acesta a inclus 3371 gravide spitalizate ÅŸi s-a desfăşurat de-a lungul a 3 perioade, dominate de cele 3 tulpini de interes: cea sălbatică, alfa ÅŸi delta. Severitatea simptomelor a crescut o dată cu tranziÅ£ia către o nouă tulpină. Astfel, în perioada tulpinii delta sunt mai multe cazuri cu pneumonie severă ÅŸi a crescut necesitatea suportului ventilator. DeÅŸi ventilaÅ£ia invazivă a fost rareori necesară, s-a observat totuÅŸi că utilizarea CPAP ÅŸi nevoia de oxigen în flux crescut au fost mai mari. Autorii studiului mai menÅ£ionează că la gravidele complet vaccinate nu a fost nevoie de spitalizare, chiar ÅŸi după diversificarea tulpinilor de SARS-COV2.

Este primul studiu prospectiv de cohortă ce analizează impactul variantelor virale asupra gravidelor. Una din limitele sale este excluderea femeilor cu simptome moderate ce nu au avut nevoie de internare. Concluzia studiului este că femeile vaccinate nu au dezvoltat forme severe nici după infecÅ£ia cu tulpina sălbatică, nici după infecÅ£ia cu noile variante. În ciuda demonstrării eficienÅ£ei, autorii studiului au observat o reticenţă a populaÅ£iei în acceptarea vaccinului. AÅŸadar, rămâne o urgenţă încurajarea gravidelor să se vaccineze, în special dacă se iau în considerare posibilele riscuri asociate cu varianta delta.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-08-2021 | creare: 09-08-2021 | Vizite: 390
Bibliografie
How SARS-CoV-2 variants effect maternal infection and pregnancy, link : https://www.news-medical.net/news/20210728/How-SARS-CoV-2-variants-effect-maternal-infection-and-pregnancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile însărcinate transmit bebeluÈ™ilor anticorpi care protejează împotriva COVID-19
  • Femeile gravide cu COVID-19 se confruntă cu o rată ridicată a mortalității
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide È™i nu afectează calitatea laptelui matern
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum