Cum prevenim depresia postpartum?

©

Autor:

Cum prevenim depresia postpartum?
Depresia postpartum este o tulburare care afectează femeile după ce nasc. La baza depresiei nu stă o singură cauză, ci se presupune că ar fi implicată o combinație de factori fizici și emoționali care predispun proaspăta mamă la dezvoltarea depresiei. (1)

O prezentare pe larg a depresiei postnatale găsiți în acest articol.

Unii factori de risc pentru depresie nu pot fi controlați (cum ar fi, de exemplu, un episod depresiv în antecedente, istoric familial sau personal de tulburări psihiatrice, evenimente stresante de viață pe durata sarcinii, probleme de sănătate ale copilului sau nevoi speciale etc.), însă alți factori care ar putea contribui la instalarea depresiei postpartum pot fi limitați și gestionați, în încercarea de a reduce riscul de depresie postpartum. (2)

Pe durata sarcinii

Conștientizarea factorilor de risc implicați în depresia postnatală

Cunoașterea acestor factori este o parte importantă a prevenției, pentru că poate ajuta viitoarele mame să înțeleagă înainte de a naște dacă sunt la risc de o depresie postnatală, să discute cu medicul psihiatru sau psihoterapeut înainte de a naște (în cazul în care au urmat un tratament înainte), să înțeleagă că depresia este o boală la care contribuie numeroși factori și că nu este o slăbiciune sau că apare din vina ei. Totodată, informarea despre factorii implicați în depresie ajută mama să nu fie luată prin surprindere de această boală, să o depisteze mai rapid și să caute tratament. (3), (4)

Pregătirea realistă pentru naștere și viața de părinte

Așteptările nerealiste și imaginile ideale despre ce înseamnă să fii mamă și cum arată viața după nașterea unui copil pot contribui la dezamăgirea, frustrarea, neîncrederea și restul de emoții negative ce pot apărea după naștere, care favorizează instalarea depresiei. De aceea este important să vă informați cât mai mult despre ce presupune nașterea, ce se schimbă după ce veniți cu nou-născutul acasă, care sunt dificultățile frecvente cu care o proaspătă mamă se poate confrunta etc. Prietenele care au trecut printr-o naștere, participarea la cursurile prenatale, forumurile etc. vă pot ajuta să vă formați o imagine mult mai aproapiată de realitate. (5)

După nașterea copilului

Odihna suficientă

Privarea de somn poate contribui la starea afectivă negativă după naștere, fiind un factor predictor pentru depresia postpartum, de aceea se recomandă mamei să se odihnească cât mai mult în această perioadă și să încerce să doarmă simultan cu somnul nou-născutului. Lipsa odihnei și/sau calitatea redusă a somnului (de exemplu, somn cu întreruperi frecvente) poate acutiza stările negative de dispoziție. (6)

Sprijinul emoțional și social

Suportul partenerului de viață, al familiei, al prietenilor apropiați este important pentru proaspăta mamă. Posibilitatea de a vorbi despre emoțiile și dificultățile cu care se confruntă, pe de o parte, și de a simți că are pe cine să se bazeze, chiar și la activitățile mici din casă, o pot ajuta să se adapteze mai ușor la noul ritm de viață.

Chiar dacă tendința mamei este de a dedica majoritatea timpului copilului, trebuie evitată izolarea socială. Este important ca mama să petreacă puțin timp și cu persoane adulte, nu exclusiv cu cel mic. (4)

Activitatea fizică adaptată noului ritm de viață

Menținerea unei activități fizice minime, pe cât este posibil în sarcină și după apariția copilului, este benefică pentru starea de spirit a mamei. Sportul stimulează eliberarea de endorfine și inhibă cortizolul (considerat hormonul stresului). Pe durata sarcinii sunt indicate sporturi mai puțin solicitante, precum înot, pilates, mersul pe jos, yoga.

Mai multe despre exercițiile fizice recomandate în sarcină găsiți în acest articol

După naștere, aceste sporturi pot fi înlocuite cu activități care presupun mișcare alături de cel mic: mersul pe jos în plimbări alături de bebeluș, dansul cu el în brațe etc. (5)


Dacă resimțiți semnele depresiei după naștere sau dacă bănuiți că o mamă din anturajul dvs se confruntă cu depresia postnatală, este important să nu așteptați și să luați măsuri imediate pentru tratament (psihoterapie, medicație antidepresivă), respectiv să încurajați mama să solicite tratament. Cu cât este depistată și tratată mai repede, cu atât vindecarea are loc mai rapid. (6)

Despre cum recunoaștem simptomele depresiei postpartum aflați din acest articol.

Data actualizare: 25-10-2016 | creare: 25-10-2016 | Vizite: 5574
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia postnatală la bărbați
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Sunt bărbații vegetarieni mai predispuși depresiei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum