Baby blues

©

Autor:

Baby blues
După bucuria și emoția de a da naștere copilului pe care și l-au dorit, multe mămici, la doar câteva zile de la naștere, trec printr-o formă ușoară de depresie, manifestată prin plâns, anxietate, schimbări bruște de dispoziție și sentimente negative. Este vorba despre ceea ce specialiștii numesc baby blues.

De cele mai multe ori aceasta stare apare după ce mama revine din spital, când începe să conștientizeze ce înseamnă să fie părinte. Oricât de mult o femeie își dorește să fie mamă, inevitabil se confruntă cu o schimbare de rol și asumarea de noi responsabilități. Dacă la acestea se adaugă și teama de a nu ști cum să aibă grijă de nou-născut și alte griji și temeri, se poate simți copleșită de situație. (1)

Este foarte importantă distincția între baby blues și depresia postnatală: dacă anxietatea, emoțiile si sentimentele negative nu se ameliorează după 1-2 săptămâni, ci dimpotrivă, devin chiar mai severe, este foarte probabil să fie vorba despre depresia postnatală.

Care sunt cauzele pentru baby blues?

Până în prezent nu se cunoaște cauza exactă a acestei forme de depresie. Se consideră că modificările hormonale asociate cu lipsa de odihnă, emoțiile provocate de naștere și schimbările care au loc în rutina mamei și a familiei ar fi implicate.
Pe perioada sarcinii hormonii sunt eliberați într-o cantitate mult mai mare decât în mod obișnuit. Timp de 12 ore de la naștere, nivelul hormonal scade brusc la cel de dinainte de sarcină, ceea ce specialiștii susțin că ar putea explica stările depresive. (2)
 
Ideal ar fi ca după naștere mama să aibă parte de liniște și odihnă, pentru a se reface, însă aceasta se întâmplă destul de rar, pentru că pe primul loc sunt acum nevoile micuțului, iar dacă acesta prezintă probleme medicale ușoare (cum ar fi de exemplu icterul), mama va deveni și mai anxioasă. (3), (4)

Un studiu realizat în Norvegia a arătat că există anumiți predictori pentru starea depresivă de după naștere. Cel mai puternic dintre aceștia este relația mamei cu partenerul ei de viață: cu cât relația este mai problematică, cu atât mai mult crește riscul ca mama să aibă parte de baby blues după naștere. De asemenea, alți factori cu potențial predictiv sunt problemele de sănătate, stresul legat de locul de muncă, precum și consumul de alcool și fumatul. Vârsta mamelor este și ea importantă: cercetătorii au observat că mamele mai tinere aveau dificultăți mai mari în a face față emoțiilor legate de naștere decât cele mai în vârstă. (5)

Cum se manifestă baby blues?

Principalele simptome asociate cu baby blues sunt:
 • tristețe;
 • tulburări ale somnului;
 • anxietate;
 • plâns;
 • schimbări de dispoziție;
 • scăderea poftei de mâncare;
 • dificultăți de concentrare (6), (7)
Aceste simptome pot dura de la câteva ore până la câteva zile, maximum două săptămâni. Baby blues afectează frecvent mămicile, mai ales cele care se află la prima naștere, statisticile indicând o proporție de 50-80% de femei care experimentează aceste simptome.

Cum se poate trata baby blues?

Baby blues nu este o boală, ci este considerată mai degrabă o stare normală, care trece de la sine după cateva zile, odată ce nivelul hormonal se reglează și revine la normal. De aceea nu este necesar un tratament.

Câteva indicații pot grăbi însă ameliorarea:
 • Este foarte util dacă mama se informează și știe dinainte de a naște despre această stare și la ce să se aștepte.
 • Odihna este recomandată pe cât de mult posibil. Încercați să dormiți și dumneavoastră când bebelușul doarme; de asemenea, partenerul și familia pot supraveghea bebelușul cât timp mama se odihnește.
 • Nu încercați să faceți mai multe decât puteți și nu vă propuneți să faceți totul perfect.
 • De asemenea, în aceasta perioadă mamele sunt extrem de sensibile din punct de vedere emoțional. Este util să fie lăsate să-și exprime emoțiile, să plângă dacă asta simt și să fie ascultate cu empatie.
 • Suportul partenerului și al familiei poate fi de un real folos în tot ceea ce înseamnă treburile casnice.
 • În primele zile după naștere numărul de vizitatori ar trebui să fie limitat, pentru a permite mamei să se liniștească și să se odihnească.
 • Pe perioada sarcinii sau imediat după naștere încercați să nu faceți schimbări majore în viața dumneavoastră, pentru a evita factori de stres în plus.
 • Oferiți-vă câteva minute pe zi în care să faceți ceva pentru dumneavoastră. De asemenea, exercițiile fizice ușoare (dacă starea de sănătate vă permite) sau o plimbare în aer liber vă pot îmbunătăți metabolismul și starea de spirit. (4), (1), (8)

Baby blues sau depresie postpartum?

Specialiștii vorbesc despre două stări diferite care pot surveni după naștere: baby blues, o stare normală și depresia postnatală, care este o tulburare. Dacă, așa cum am văzut, baby blues trece de la sine fără necesitatea unui tratament, mamele care suferă de depresie postpartum trebuie să apeleze la ajutor specializat pentru a nu-și pune în pericol sănătatea și viața. (8)

Cum facem însă diferența între depresia postnatală și baby blues? În primul rând se ia în considerare durata simptomelor: dacă acestea depășesc două săptămâni, atunci vorbim despre depresie. Al doilea criteriu este severitatea simptomelor. Depresia se manifestă prin aproximativ aceleași semne și simptome ca și baby blues, însă la un nivel mult mai ridicat, astfel încât pot apărea perturbări severe ale echilibrului emoțional și cognitiv al mamei. De asemenea, acestea au o stimă de sine foarte scăzută, nu mai au capacitatea de a avea grijă de ele și de bebeluș, apar gânduri obsesive și eventual atacuri de panică, depresia culminând cu ideea de sinucidere și/sau de a face rău copilului.

De cele mai multe ori mamele sesizează diferența trăirilor celor două stări: dacă experimentează baby blues ele simt că este o stare depresivă ușoară, care va trece la un moment dat, în schimb mamele care suferă de depresie postpartum au sentimentul că nu își vor mai reveni niciodată. (9), (10)

A fi părinte este realmente o provocare care poate începe cu această stare depresivă. Important este să fim conștiente de ceea ce ni se întâmplă, să avem suportul celor din jur și să putem face diferența între ceea ce este normal și ce nu, dar mai ales să cerem ajutorul unui specialist atunci când este nevoie.

Data actualizare: 09-01-2015 | creare: 05-02-2007 | Vizite: 7144
Bibliografie
(1) The baby blues, link: https://www.babycenter.com.au/a541888/the-baby-blues
(2) Understanding Motherhood and Mood - Baby Blues and Beyond, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/pages/Understanding-Motherhood-and-Mood-Baby-Blues-and-Beyond.aspx
(3) Baby blues, link: https://americanpregnancy.org/firstyearoflife/babyblues.htm
(4) The baby blues and postnatal depression, link: https://www.apni.org/babyblues.htm
(5) Relationship Troubles Add to ‘Pre-Baby’ Blues, link: https://www.webmd.com/baby/news/20110314/relationship-troubles-add-to-pre-baby-blues
(6) Postpartum Depression and the Baby Blues, link: https://www.helpguide.org/mental/postpartum_depression.htm
(7) Depression in pregnancy and postnatal, link: https://www.blackdoginstitute.org.au/public/depression/inpregnancypostnatal/babyblues.cfm
(8) Depression during and after pregnancy fact sheet, link: https://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/depression-pregnancy.cfm
(9) Do you have baby blues or postpartum depression?, link: https://www.pbs.org/thisemotionallife/blogs/do-you-have-baby-blues-or-postpartum-depression
(10) Baby blues or postpartum depression?, link: https://www.childbirthconnection.org/article.asp?ck=10528
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sunt bărbații vegetarieni mai predispuși depresiei?
 • Depresia postnatală persistentă și impactul asupra dezvoltării copilului
 • Depresia postpartum - ce simte efectiv o mamă cu depresie după naștere
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum