Depresia postnatală la bărbați

Depresia postnatală la bărbați

©

Autor:

Depresia postnatală la bărbați
Depresia postnatală este o problemă cu care se confruntă unele dintre femeile care tocmai au trecut prin experiența nașterii.

Vârsta fragedă la care devin mame, lipsa experienÈ›ei în creÈ™terea copilului, lipsa suportului familial, modificările hormonale sau pur È™i simplu actul naÈ™terii pot determina apariÈ›ia unei stări depresive la proaspetele mămici. Depresia postpartum este o afecÈ›iune cât se poate de serioasă, care necesită intervenÈ›ie terapeutică urgentă, pentru că poate pune în pericol viaÈ›a mamei, dar È™i a copilului È™i în acelaÈ™i timp produce un dezechilibru în relaÈ›ia mamă-copil, influenÈ›ând în mod negativ calitatea îngrijirilor materne. Labilitatea emoÈ›ională, tristeÈ›ea, anxietatea excesivă, confuzia, plânsul nemotivat, insomniile È™i fluctuaÈ›iile greutății sunt simptomele cu care, de regulă, mamele se confruntă după naÈ™tere.

Însă, chiar dacă mai rar, depresia postnatală îi poate afecta È™i pe tinerii tătici. Astfel, în perioada cât partenera este însărcinată sau imediat după naÈ™terea copilului, aceÈ™tia pot experimenta simptome caracteristice depresiei.

Responsabilitățile suplimentare care vin odată cu naÈ™terea copilului, activitatea sexuală mai redusă, o atenÈ›ie mai scăzută din partea soÈ›iei, lipsa sprijinului socio-emoÈ›ional, stresul, oboseala sunt doar unii dintre factorii care produc modificări în starea emoÈ›ională a bărbaÈ›ilor. (1)

Cum se manifestă depresia postnatală la bărbați?

Simptomele pe care bărbaÈ›ii le prezintă pot fi cele clasice pentru depresie, aÈ™a cum este tristeÈ›ea marcată sau pot fi reprezentate mai mult printr-o stare de iritabilitate, agitaÈ›ie sau impulsivitate. De asemenea, pot fi întâlnite simptome precum dificultăți de respiraÈ›ie, palpitaÈ›ii sau adevărate atacuri de panică. Sentimentul de inutilitate È™i neputință, lipsa bucuriei obÈ›inută din activități care alteori le făceau plăcere, insomniile, scăderea apetitului alimentar, È™i uneori, refugiul în alcool sau relaÈ›iile extramaritale sunt situaÈ›ii care ar trebui să ducă cu gândul la o posibilă depresie în cazul bărbaÈ›ilor.

Chiar dacă, probabil, bărbaÈ›ii au o disponibilitate mai redusă de a discuta È™i a recunoaÈ™te prezenÈ›a acestor probleme, posibilitatea apariÈ›iei depresiei după ce li se naÈ™te copilul este cât se poate de reală, deci va trebui intervenit cu aceeaÈ™i promptitudine È™i seriozitate ca È™i în cazul femeilor. Ceea ce ar trebui să fie cele mai fericite momente din viață, pot constitui de fapt cea mai grea perioadă, astfel încât suportul psihologic este foarte important pentru ca noua familie să se obiÈ™nuiască cu schimbările din viaÈ›a ei.

BărbaÈ›ilor care devin taÈ›i le poate fi dificil să înÈ›eleagă È™i să se obiÈ™nuiască cu noua dinamică a familiei. MulÈ›i dintre aceÈ™tia au temeri legate de modificarea radicală a programului pe care îl aveau până atunci. Timpul liber, întâlnirile cu prietenii, odihna ori de câte ori e nevoie, sunt doar câteva dintre activitățile care suferă modificări după ce copilul se naÈ™te. La acestea se adaugă atenÈ›ia partenerei de viață care se îndreaptă de multe ori asupra copilului în mod exclusiv, bărbaÈ›ii simÈ›indu-se excluÈ™i È™i neglijaÈ›i, ceea ce afectează viaÈ›a de cuplu.

Conform unor studii, aproximativ 10% dintre proaspeÈ›ii taÈ›i prezintă simptome caracteristice depresiei; acestea încep din primul trimestru de sarcină a soÈ›iei È™i se menÈ›in de regulă până la È™ase luni de la venirea pe lume a noului născut. Între trei È™i È™ase luni după ce copilul li s-a născut, procentul taÈ›ilor depresivi este È™i mai mare, de aproximativ 26%. (2)

Semne de alarmă care indică posibilitatea existenței depresiei postnatale la bărbați:

  • iritabilitate È™i agitaÈ›ie mai mari ca de obicei;
  • distanÈ›are È™i răceală faÈ›a de soÈ›ie È™i copil;
  • comportament inadecvat care anterior nu exista (jocuri de pariuri, consum de alcool sau droguri etc.);
  • tristeÈ›e, plâns nemotivat, lipsa interesului pentru activități care înainte erau considerate plăcute;
  • sentiment de inutilitate, neputință, vinovăție sau gânduri suicidare;
  • timp mai mare petrecut la muncă pentru a evita statul acasă cu soÈ›ia È™i copilul;
  • gânduri iraÈ›ionale, obsesive că s-ar putea întâmpla ceva rău;
  • scăderea apetitului alimentar;
  • scăderea/pierderea libidoului;
  • tulburări de somn;
  • atacuri de panică, cu palme transpirate, tahicardie, palpitaÈ›ii, dureri de cap;
  • lipsa puterii de concentrare;
  • izolare È™i comunicare redusă. (2), (4)

Factori predispozanți pentru depresia postnatală la bărbați

Unul dintre principalii factori determinanÈ›i în apariÈ›ia depresiei la bărbaÈ›i în perioada imediat următoare naÈ™terii copilului lor este tocmai existenÈ›a depresiei la parteneră. (3)

Jumătate dintre bărbaÈ›ii cu partenere care ele însele experimentează depresia postpartum ajung la rândul lor să acuze simptome caracteristice. Starea deprimată care caracterizează ambii parteneri are consecinÈ›e devastatoare atât pentru relaÈ›ia de cuplu, cât È™i pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Unii autori propun teorii mai controversate, precum cele conform cărora È™i taÈ›ii trec prin schimbări hormonale în perioada de după naÈ™tere, motivele fiind încă necunoscute. Astfel, se vehiculează că nivelul de testosteron scade, iar cele de estrogen, prolactină È™i cortizol cresc, aceste modificări putând avea implicaÈ›ii în schimbările de dispoziÈ›ie. (2)

De asemenea, s-a constatat că bărbaÈ›ii de vârstă mai tânără, precum È™i cei cu venituri mai mici sunt mai predispuÈ™i la depresie È™i anxietate după ce li se naÈ™te copilul. Personalitatea individului, factorii sociali, istoricul familial de depresie È™i antecedentele psihiatrice sunt de asemenea factori de risc în apariÈ›ia depresiei postnatale. (4)

DeÈ™i impactul pe care depresia la bărbaÈ›i îl are asupra dezvoltării copilului este mai mic decât cel pe care l-ar avea depresia mamei, acesta nu este totuÈ™i de neglijat. Lipsa de implicare a tatălui în creÈ™terea copilului se pare că determină tulburări uÈ™oare de limbaj care se remarcă la unii copii, comportamente nepotrivite sau probleme socio-È™colare È™i emoÈ›ionale cu care cei mici se vor confrunta mai târziu. (3)

Tratamentul depresiei postnatală la bărbați

Tratamentul depresiei în cazul bărbaÈ›ilor care se confruntă cu depresia postnatală trebuie să urmărească consilierea psihologică a acestora, tratarea medicamentoasă a simptomelor (cu antidepresive – care de obicei se prescriu pentru o perioadă de minim È™ase luni È™i care intră în acÈ›iune după câteva săptămâni È™i anxiolitice, după caz) È™i o puternică susÈ›inere din partea familiei È™i a prietenilor. Poate fi dificil pentru o proaspătă mamă să trebuiască să fie înÈ›elegătoare cu partenerul în momentele de vulnerabilitate din primele luni de viață ale copilului, când la rândul ei are nevoie de susÈ›inere È™i ajutor, însă esenÈ›ial este să nu existe acuze È™i prejudecăți până la rezolvarea situaÈ›iei dificile. (4)

Este necesar ca ambii parteneri să înÈ›eleagă că aceasta este o problemă de familie, în care susÈ›inerea reciprocă este foarte importantă; faptul că bărbatul îÈ™i împărtășeÈ™te temerile nu e o dovadă de slăbiciune, ci dimpotrivă, un semn că acesta conÈ™tientizează existenÈ›a unei probleme È™i are nevoie de ajutor pentru a o depăși. AlimentaÈ›ia sănătoasă, plimbările, antrenarea în activități plăcute, discuÈ›ia despre aceste probleme cu alÈ›i taÈ›i pot ajuta la ameliorarea stării de spirit a celui afectat de depresie. (2)

Data actualizare: 01-02-2016 | creare: 01-02-2016 | Vizite: 4514
Bibliografie
1. Sadock A. Virginia A. Ruiz P. Synopsis of Psychiatry. New York: Wolters Kluwer, 2015, p. 839.
2. Sad Dads, link: https://www.parents.com/parenting/dads/sad-dads/.
3. Cox J. Postnatal depression in fathers. The Lancet 2005; 366 (9490): 982.
4. Postnatal depression in fathers, link: https://www.nct.org.uk/parenting/postnatal-depression-dads.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Biblioterapia - pot cărÈ›ile să vindece depresia?
  • Depresia la vârstnici
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum