Descuamarea pielii

©

Autor:

Descuamarea pielii
Descuamarea pielii reprezinta pierderea unor portiuni din stratul exterior al pielii, sub forma de cruste de dimensiuni mai mici sau mai mari. Acest efect poate fi cauzat de unele afectiuni, insa de cele mai multe ori este vorba de tipul de piele uscat. Exista doua tipuri de piele uscata: simpla si complexa. Pielea uscata simpla rezulta din lipsa uleiurilor naturale din piele, iar cea complexa este produsa de lipsa atat a uleiurilor naturale, cat si a hidratarii. Aceasta din urma se remarca prin riduri fine, pete maronii, depigmentari, pori mariti si aspect lasat al pielii; de obicei apare la varsta matura. In afara de descuamare, pielea poate prezenta simptome precum prurit, dureri si fisuri.

Cum apare pielea uscata?

Apa este retinuta in stratul cornos al pielii cu ajutorul unor substante care retin umezeala si cu ajutorul peliculei uleioase naturale numite sebum. In urma deshidratarii - lipsei apei din stratul cornos al pielii - stratul de celule moarte care acopera intreg corpul isi pierde flexibilitatea, se fisureaza si se desprinde de pe corp.

Cauzele pielii uscate:

  • Pierderea apei din piele este accelerata in aerul uscat al iernii sau in incaperite incalzite
  • Expunerea la vant produce evaporarea apei.
  • In special dupa varsta de 50 de ani, productia de sebum scade.
  • Persoanele care iau diuretice oentru hipertensiune si cele care sufera de hipoactivitatea glandei tiroide tind sa aiba pielea uscata.
  • Spalare excesiva este un factor important in uscarea pielii. Apa fierbinte si sapunul spala uleiul natural de la suprafata pielii, iar daca acesta nu este inlocuit imediat cu o lotiune emolienta, pielea se va usca mai mult decat de obicei.
  • Factori ereditari.

Posibile cauze medicale ale descuamarii pielii


Tratamentul pielii ce se descuameaza

* Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand apare descuamarea pielii este sa renuntati la sapun. Folositi in loc un gel de dus hidratant, cu acelasi pH ca cel al pielii - 5, 5. De asemeni incercati sa nu va spalati mai des de o data la doua zile si sa aplicati o crema emolienta sau hidratanta imediat dupa spalare.

* Indiferent de tipul de piele, produsele naturale sunt cele mai sanatoase si mai sigure. Acestea nu contin substante nocive pentru organism si ofera protectie ulterioara. Uleiurile esentiale naturale trebuie selectate cu grija, pentru a obtine rezultate optime. Cautatile pe cele cu proprietati de lubrifiere si hidratare, cum ar fi: levantica, geranium, trandafir, musetel, santal, ylang-ylang, isop, iasomie, seminte de morcov, portocal, arbore de ceai si patchouli. Uleiurile esentiale nu se folosesc ca atare, ci se adauga cateva picaturi la uleiurile obisnuite de masaj (de jojoba, seminte de struguri sau aloe vera), lotiunile de corp sau in apa de baie. In topul plantelor benefice pentru pielea uscata se mai numara aloe vera si tataneasa.

* Hidratantii si emolientii actioneaza in doua moduri asupra pielii - prin efectul ocluziv formeaza o pelicula la suprafata pieli pentru a retine apa in stratul cornos si prin continutul de umectanti introduce in piele agenti ce sporesc capacitatea de retentie a apei.

Emolientii ocluzivi sunt uleiuri, fie in forma pura, fie in amestec cu apa care, prin emulsifiere, formeaza o crema sau lotiune. Exista mai multe tipuri de emolienti ocluzivi, insa nu exista o metoda sigura de a indica unui pacient un emolient anume. Acest lucru se face prin incercare si eliminare. In ordine, cele mai ocluzive produse emoliente sunt: unguentele, cremele, lotiunile si uleiurile de baie.

Cremele pe baza de apa ofera o hidratare moderata si este preferata deoarece nu este uleioasa si se spala cu usurinta.

Agentii umectanti includ: glicerina, uree si acizi alfa hidrozi precum acidul glicolic. O concentratie mai mare a acestor acizi are un efect keratolitic, adica de exfoliere sau peeling. Preparatele cu uree si acid lactic produc usturime daca sunt aplicate pe pielea fisurata sau lezata. Agentii umectanti au o importanta speciala in tratarea ihtiozei.

* Emolientii sunt intotdeauna un factor important in tratarea unor afectiuni ce au ca simptom descuamarea pielii - eczema, psoriazis, ihtioza. Exista insa si alti agenti necesari pentru normalizarea formatiunilor celulare de la nivelul pielii: steroizi topici, gudron de carbune, retinoizi, calcipotriol si lumina ultravioleta.

Prevenirea descuamarii pielii

  • Evitati dulciurile si reduceti consumul de alcool si tutun.
  • Ceaiuri care previn pielea uscata: papadie, musetel, fenicul si menta.
  • Evitati sapunurile dure, cremele reci si cremele de curatare.
  • Nu va spalati niciodata cu apa fierbinte.
  • Consumati multa apa si urmati o dieta echilibrata, cu suficiente vitamine si minerale.
  • Daca aerul in camera este uscat, folositi un umidificator.
  • Nu folositi produse pentru piele care contin alcool.
  • Daca descuamarea este insotita de simptomele unei alergii severe (eruptii, inflamatie, dificultati la respiratie, prurit), stari de greata, slabiciune sau vezicule, consultati imediat medicul.

Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 29-07-2009 | Vizite: 77943
Bibliografie
1. Scaling skin, link: https://www.wrongdiagnosis.com/symptom/scaling-skin.htm
2. Scaling skin, link: https://www.healthline.com/hlc/scaling-skin
3. Scaling skin, link: https://symptomchecker.aarp.org/?addterm=Scaling+skin
4. Symptom Search, link: https://www.medhelp.org/symptomsearch?addterm=Scaling%20Skin
5. Remedies for Dry Itchy Flaky Scaling Chapped and Cracked Skin, link: https://www.disabled-world.com/medical/alternative/homeremedies/dry-skin-remedies.php
6. Scaling skin disorders, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9166605
7. Emollients and moisturisers, link: https://www.getfrank.co.nz/moisturisers/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: