Despre microbiomul oral - potrivit unui studiu

O bună igienă orală se corelează în mod direct cu o viață sănătoasă.
Un studiu publicat în Scientific Reports, care a cercetat microbiomul oral, adică suma tuturor microorganismelor de la nivelul cavității bucale, inclusiv bacterii È™i fungi, a descoperit că persoanele care nu merg regulat la medicul stomatolog prezintă un număr mare de patogeni ce determina boala parodontală. El a inclus mai mulÈ›i participanÈ›i cărora li s-au recoltat mostre de ADN din salivă de la nivelul obrazului. Mai mult, participanÈ›ii au fost întrebaÈ›i despre stilul lor de viață, obiceiurile sănătoase È™i demografică. Rezultatele au arătat că obiceiurile sănătoase legate de igiena orală influenÈ›ează bacteriile de la nivelul cavității bucale, subliniind faptul că sănătatea orală se corelează cu sănătatea întregului organism. În total, studiul a evaluat 366 de persoane, dintre care 181 adulÈ›i È™i 185 de tineri între 8 È™i 17 ani. Scopul iniÈ›ial al cercetării a fost investigarea posibilității ca microbiomul oral să contribuie la gustul persoanelor când mănâncă ceva dulce.
ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în 2 grupuri distincte, unul care folosea ață dentară iar celălalt, care nu folosea (aproape toate persoanele se spălau pe dinÈ›i). Rezultatele au arătat că persoanele care utilizau aÈ›a dentară aveau o varietate mai mică de bacterii la nivelul cavității bucale, în comparaÈ›ie cu cei care nu făceau acest lucru, probabil din cauza faptului că îndepărtau bacteriile ce puteau determina inflamaÈ›ia sau boala.
S-a observat că adulÈ›ii care au vizitat medicul stomatolog în ultimele 3 luni aveau o varietate mai mică de bacterii la nivelul cavității bucale decât cei care nu s-au prezentat la cabinet în ultimele 12 luni sau într-o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, ei aveau în număr mult mai mic Treponema, patogenul care determină în mod obiÈ™nuit boala parodontală. Mai mult, s-a observat că tinerii au întreprins mai recent vizite la medicul stomatolog decât adulÈ›ii.
Rezultatele au mai arătat că microbiomul oral la tineri varia în funcÈ›ie de sex È™i de greutate. Astfel, copiii obezi (potrivit indicelui de masă corporală) aveau un microbiom diferit față de cei normoponderali. Mai mult, copiii obezi aveau nivele mai mari de Treponema. Concluzia este că există o posibilă legătură între obezitatea la copil È™i boala parodontală.
Microbiomul tinerilor, majoritatea cu vârste cuprinse între 8 È™i 9 ani, era mai divers decât cel al adulÈ›ilor. TotuÈ™i, microbiomul adulÈ›ilor varia mult mai mult de la persoană la persoană, posibil datorită mediului de viață È™i a alimentaÈ›iei mai diverse a adulÈ›ilor, în comparaÈ›ie cu copiii.
Mai mult, persoanele care trăiau în aceeaÈ™i casă, aveau un microbiom oral asemănător.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum ne spalam pe dinti si alte sfaturi pentru igiena orala
- Sunt eventuale probleme?
- Infectie orala+herpes+canale saliv iritat dupa sarut+sex oral
- Bucată de gingie crescută
- Oare am un kit complet si eficient pentru ingrijirea orala?