Sănătatea orală, mai importantă pe măsură ce îmbătrânim

©

Autor:

Sănătatea orală, mai importantă pe măsură ce îmbătrânim
Componentă esențială pentru sănătatea generală la toate vârstele, sănătatea orală este, conform experților stomatologi, deosebit de importantă pentru persoanele în vârstă.
Odată cu îmbătrânirea, igiena dentară devine mult mai importantă pentru sănătatea generală a organismului, cauza fiind prevalența mult mai mare a bolilor dentare în grupul de adulți în vârstă. De asemenea, problemele dentare apărute la o vârstă înaintată sunt mult mai dificil de tratat, astfel că prevenția este esențială. Promovarea unei igiene orale bune la populația vârstnică ar trebui să reprezinte unul dintre obiectivele tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății, deoarece afecțiunile dentare la vârstnici reprezintă o problemă comună și cu implicații majore.

Igiena orală precară crește șansele de deteriorare a cavității bucale și de extindere a unor infecții în țesuturile din apropierea cavității bucale. O infecție dentară ar putea să pună în pericol viața, deoarece în urma eliberării bacteriilor din cavitatea bucală în fluxul sanguin pot să apară infecții ale valvei cardiace, în special în rândul bătrânilor. În afara infecțiilor dentare, ce se pot propaga la nivelul țesuturilor din apropiere și care pot periclita sănătatea organismului, o altă problemă care afectează calitatea vieții este și pierderea danturii, care poate face ca actul masticației să devină dificil de realizat, ceea ce poate duce la malnutriție.

Parodontita, considerată o infecție severă a gingiilor, care afectează în mod direct țesutul moale și duce la distrugerea danturii, este la momentul actual una dintre cele mai diagnosticate afecțiuni în SUA. Deoarece boala este asociată cu numeroase afecțiuni medicale grave, precum diabet sau afecțiuni cardiovasculare, este necesară adoptarea unor mecanisme de evaluare a riscurilor, scopul fiind acela de identificare al pacienților cu risc ridicat pentru o igienă orală deficitară. Experții le recomandă în mod specific adulților în vârstă să își îngrijească dantura în mod regulat, prin periaj dentar cu o pastă de dinți ce conține fluor. De asemenea, se recomandă curățarea dentară bianuală, efectuată de către un medic igienist, cât și o evaluare bianuală a sănătății dentare, efectuată de către medicul dentist.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-10-2019 | creare: 02-10-2019 | Vizite: 673
Bibliografie
As we age, oral health plays increasing role in overall health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190926114004.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum