Detoxifierea colonului - o abordare științifică

©

Autor:

Detoxifierea colonului - o abordare științifică

Toxinele provenite din alimentele procesate bogate în aditivi, din apa și aerul atmosferic poluat, din substanțele medicamentoase administrate, din produsele cosmetice și detergenții utilizați se acumulează în organism și poate duce la intoxicație sau alte afecțiuni severe.


Cele mai multe din aceste toxine se acumulează la nivelul colonului. În condițiile unei bune funcționalități, colonul elimină toxinele acumulate. Una din funcțiile principale ale intestinului gros este aceea de a înlătura toxinele şi substanțele nefolositoare din organism, cu scopul de a-l curăța de substanțele toxice acumulate.


În context patologic, în cadrul unor afecțiuni severe ale intestinului gros, acesta își pierde capacitatea de a elimina la momentul potrivit resturile alimentare și toxinele acumulate; acestea fermentează într-un prim stadiu, iar mai apoi determină apariția unui proces îndelungat de putrefacție. Toate aceste aspecte patologice determină perturbarea tranzitului intestinal cu apariția constipației, a oboselii cronice, a obezității și a ficatului gras. În context patologic, poate fi necesară apelarea la anumite proceduri de detoxifiere a colonului. În absența unei anumite afecțiuni a intestinului gros însă, detoxifierea colonului nu este indicată.


Conform science based medicine.org, procedurile de detoxifiere a colonului nu sunt bazate pe date din medicină şi nici pe evoluția biologiei şi astfel sunt împotriva cercetărilor ştiințifice. Din această cauză, tratamentele administrate cu scopul de a detoxifia colonul sunt deseori inutile şi, în anumite cazuri, pot avea efecte negative asupra organismului uman. [1], [2], [3], [4], [5]

 

Hidrocolonoterapia

Cea mai utilizată și mai eficientă procedură de detoxifiere a intestinului gros este reprezentată de hidrocolonoterapia. Această procedură presupune spălarea intensă, profundă și completă a colonului cu apă îmbogățită cu oxigen. Această procedură se realizează prin intermediul unei aparaturi computerizate inovative, care prezintă un tub special dotat cu supape de intrare și de ieșire. Prin intermediul acestui tub se umple intestinul gros cu apă îmbogățită cu oxigen sub presiune scăzută; în acest mod este înlăturată senzația de „stomac umflat” pe care o resimt cei mai mulți bolnavi cărora li s-a efectuat clismă clasică. Această procedură presupune utilizarea unor truse și instrumente medicale de unică folosință, asigurând astfel condiții antiseptice corespunzătoare.

Conform datelor obținute în urma a numeroase studii clinice realizate în acest sens, hidrocolonoterapia este o procedură ded etoxifiere a colonului alternativă laxativelor izoosmotice și net superioară altor proceduri sau tratamente medicamentoase de curățare a intestinului gros.

O ședință de hidrocolonoterapie durează în medie cca 30-45 de minute și utilizează cca 30 de litri de apă îmbogățită cu oxigen, filtrată și purificată, încălzită la 37 de grade. Datorită supapei de evacuare cu care este prevăzută aparatura, nu se percep mirosuri neplăcute la evacuarea intestinului gros.

Hidrocolonoterapia asigură igiena intestinului gros, eliminarea corespunzătoare a materiilor fecale și a reziduurilor de putrefacție existente la nivelul colonului, eliminarea agenților patogeni și a toxinelor. În urma ședințelor de hidrocolonoterapie, numeroși bolnavi au remarcat dispariția senzației de balonare și de „picioare grele” și îmbunătățirea stării de sănătate.

Studiile efectuate în rândul bolnavilor supuși hidrocolonoterapiei au demonstrat eficacitatea acestei proceduri; astfel, hidrocolonoterapia este o procedură naturală (utilizează apă), rapidă (acționează în decurs de câteva minute), bine tolerată de către organism (nu induce durere, vărsături sau balonare) și eficientă de detoxifiere a colonului (duce la golirea completă a intestinului gros).

Efectele hidrocolonoterapiei

Principalele efecte ale hidrocolonoterapiei sunt reprezentate de următoarele aspecte:

  • Curățarea completă a întregului organism
  • Îmbunătățirea tranzitului intestinal și a tonusului musculaturii aflate în componența tractului gastro-intestinal
  • Efect probiotic
  • Restabilirea florei normale a intestinului gros
  • Efect detoxifiant
  • Asigură desfășurarea în condiții optime a investigațiilor endoscopice, radiologice și ecografice.

Recomandări

Hidrocolonoterapia este recomandată în principal în cazul unor afecțiuni ale intestinului gros însoțite de acumularea de toxine (context patologic în care intestinul gros îşi pierde capacitatea de a înlătura singur toxinele din organism) şi înainte de efectuarea unor investigații imagistice la nivel gastrointestinal. [1], [2], [3]

Alte metode și tratamente medicamentoase de detoxifiere a colonului

Detoxifierea colonului se poate realiza și prin regim alimentar prescris de către medicul nutriționist sau prin administrarea anumitor preparate medicamentoase, ceaiuri special concepute sau altor produse alimentare cu efect de detoxifiere a colonului și a întregului organism: făina de in, kefirul, semințele de in, semințele de chia, sucul de morcovi, alimentele bogate în fibre alimentare, alimentele bogate în vitamina C, chimen, oregano, mentă, tărâțe de psyllium, iaurt probiotic, aloe vera, alfalfa, mere, strugure, papaya, fructe organice (kiwi, mango), spirulină.

În laboratoarele de cercetare au fost descoperite următoarele efecte benefice ale unora dintre produsele alimentare recomandate pentru detoxifierea colonului:

  • Semințele de in reglează tranzitul intestinal și ajută la menținerea unei flore intestinale normale.
  • Chimenul stimulează tranzitul intestinal, reduce meteorismul abdominal și senzația de balonare și reduce disconfortul abdominal.
  • Menta este eficientă în ameliorarea crampelor abdominale.
  • Mango este bogat în fibre și astfel previne apariția constipației.
  • Tărâțele de psyllium simulează tranzitul intestinal, combate diareea și constipația.
  • Oregano are efect antiseptic și antibacterian.
  • Aloe vera favorizează curățarea intestinelor și reduce inflamația mucoasei intestinale.
  • Fructele organice prezintă un conținut crescut de fibre alimentare care ajută la reglarea tranzitului intestinal.
  • Spirulina favorizează eliminarea toxinelor din organism și facilitează oxigenarea tuturor țesuturilor.
  • Alfalfa participă la procesul de curățare a intestinelor și calmează mucoasa intestinală.


În continuare, vom prezenta câteva preparate alimentare utile în cadrul procesului de detoxifiere a colonului: măr verde răzălit, amestecat cu o lingură de semințe de in măcinate, o lingură de semințe de chia și 250 ml de apă plată; un măr răzălit, amestecat cu o lingură de semințe de chia, o lingură de semințe de in, o lingură de miere și o ceașcă de apă.

Dintre preparatele farmaceutice special concepute pentru detoxifierea intestinului gros amintim: Colon Cleanse, Detoxifierea colonului D92, Curățarea colonului D82, Triphala, Happy Colon, etc. [1], [2], [3]

Efecte adverse ale procedurilor de detoxificare a colonului

Printre efectele adverse înregistrate în urma efectuării unor proceduri medicale de detoxifiere a colonului putem aminti următoarele aspecte patologice:

  • deshidratare
  • perforație rectală
  • diferite infecții gastrointestinale
  • dezechilibre hidroelectrolitice
  • perturbarea tranzitului intestinal şi a florei intestinale.


Un studiu efectuat în anul 1982 în rândul a 1.200 de bolnavi care urmau să fie supuşi unor investigații imagistice a colonului, cărora li s-a administrat bisacodyl, picosulfat de sodiu si glicozide de antraquinonă, în amestec cu apă şi soluție salină purificată, având drept scop detoxifierea colonului, au arătat faptul că procedura a fost eficientă în aproximativ 52-80% din cazuri. În urma efectuării acestei proceduri, cu o oră înainte de examinarea imagistică, colonul a fost curățat in aproximativ 96% din cazuri. Procedura şi efectele adverse care pot apărea in urma acesteia, au fost bine tolerate în aproximativ 90% din cazuri. Cu toate acestea, în aproximativ 17% din cazuri a fost înregistrată incapacitate de muncă în zilele următoare procedurii. [4], [5]


Data actualizare: 06-05-2019 | creare: 06-05-2019 | Vizite: 3829
Bibliografie
1. Natural Colon Cleansing: Is It Necessary?, link: https://www.webmd.com/g00/balance/guide/natural-colon-cleansing-is-it-necessary?i10c.ua=1&i10c.encReferrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3d&i10c.dv=11
2. How to Do a Natural Colon Cleanse at Home, link: https://www.healthline.com/health/natural-colon-cleanse
3. Is colon cleansing a good way to eliminate toxins from your body?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435
4. Colon cleansing regimens A clinical study in 1200 patients, link: https://www.ncbinlm.nih.gov/m/pubmed/6754521
5. The one thing you need to know before you detox, link: https://sciencebasedmedicine.org/the-one-thing-you-need-to-know-before-you-detox/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: