Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2

©

Autor:

Diabetul zaharat este o patologie din ce în ce mai frecvent întâlnită atât în rândul tinerilor dar mai ales în rândul populației adulte. Impactul acestei boli este unul major asupra calității vieții pacientului. Și să nu uităm că se poate muri din cauza acestei boli. La fiecare 5 secunde, un adult cu diabet zaharat de pe acest pământ decedează.

La nivel mondial, în anul 2021, figurau 537 milioane de persoane adulte cu diabet zaharat, cu vârsta cuprinsă între 20 și 70ani. Practic, 1 din 10 adulți avea această boală, conform statisctilor prezentate de IDF (International Diabetes Federation - Federația Internațională de Diabet). Se estimează ca până în 2045, numărul diabeticilor va crește la 783 milioane la nivel global.

3 din 4 adulți cu diabet zaharat provin din țări subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.
Anual, diabetul zaharat este responsabil pentru 6,7 milioane de decese.

În același timp, 541 milioane de adulți prezintă alterarea toleranței la glucoză, ceea ce predispune la dezvoltarea diabetului zaharat. Diabetul zaharat se definește ca fiind un sindrom caracterizat prin creșterea valorilor concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Există două tipuri principale de diabet zaharat: tipul 1, aproximativ 5% din totalul pacienților, și tipul 2, majoritar, 95% din totalul cazurilor. Mai există și alte sub-tipuri de diabet zaharat, LADA sau MODY, însă acestea sunt mult mai rar întâlnite.

Diabetul de tip1 sau insulinodependent

Diabetul zaharat de tip1 este o boală autoimună în care organismul distruge, printr-un proces mediat imun, celulele beta pancreatice (celulele care produc insulină în pancreas). Astfel, pancreasul pacientului nu mai are capacitatea de a produce insulină necesară în metabolizarea glucozei consumate, apărând în mod consecutive hiperglicemia. Această formă de diabet, este în mod caracteristic întâlnită la copii, adolescent sau adulți tineri (până la vârsta de 35 ani).

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2, este mult mai frecvent întâlnit, 95% din totalul pacienților. Este caracteristic pentru pacientul adult, peste vârsta de 45 ani, supraponderal sau obez, frecvent cu cel mai puțin o rudă apropiată cu diabet zaharat tip 2. Mai sunt persoane cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, precum: femeile care au avut diabet gestațional în sarcina sau au născut un copil cu macrosom (peste 4000 gr4 la naștere), pacienți cu valori crescute ale lipidelor în sânge, cu hipertensiune arterială.

Simptomatologie se instalează lent, progresiv, la fel și glicemia crește lent, progresiv, iar de cele mai multe ori, pacientul nu are nici un simptom elocvent; descoperă valori crescute ale glicemiei la un control de rutină.

Principala cauză a apariției diabetului zaharat de tip 2 este insulinorezistență produsă de obezitate, la acești pacienți, pancreasul însă mai funcționează, produce insulină, dar aceasta nu este capabilă să își producă efectul de a scădea glucoză din sânge.

Cum se manifestă diabetul zaharat?

Simptomatologia diabetului este de cele mai multe ori una perfidă, care se instalează insidios, fără un tablou clinic foarte elocvent. Caracteristic întâlnim triada poliurie-polidipsie-disfagie în care pacientul consumă cantități ridicate de apă, peste 4‑5 litri de pe zi, are o senzație uscată. Consecutiv aportului crescut de lichide, pacientul relatează micțiuni frecvente, în special urinatul nocturn, de 4‑5 ori pe noapte. Pacientul mai prezentă dificultăți de alimentație, de înghițire, scădere ponderala, tulburări de vedere, astenie fizică marcată, irascibilitate. Presiunea pe care o exercită persoana cu diabet asupra sistemului medical nevoită să trateze această boală, cât și posibilele ei complicații acute și cornice, este extrem de mare.

Simptomatologia diabetului zaharat tip 1 se instalează rapid, în câteva săptămânal, copilul/adultul tânăr slăbește foarte mult într-un timp foarte scurt (10‑15 kilograme în două săptămânal), continuând să mănânce normal; bea peste 4 litri de apă de zi și urinează extrem de frecvent. Cel mai adesea, acest tip de diabet debutează cu valori foarte crescute ale glicemiei, chiar cu comă cetoacidoză inaugurală în care glicemiile pot ajunge chiar până la 700-800mg/dl.

Cum se tratează?

Tratamentul diabetului zaharat tip1 va fi exclusive cu insulină, deoarece, pancreasul pacientului nu mai produce insulină, deci ea trebuie adusă din exterior pentru normalizarea glicemiei și a vieții pacientului.
Tratamentul diabetului zaharat este compus din componentă medical-nutrițională, scăderea greutății, exerciții fizice, schimbarea stilului de viață, limitarea consumului de carbohidrați și din componentă medicamentoasă, reprezentată fie de antidiabetice orale, fie de antidiabetice injectabile, fie de insulină.


În cadrul specialității de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, din cadrul clincii Novus Medical Ploiesti efectuăm următoarele servicii: consultație specialitate diabet, dislipidemie și nutriție, analize medicale (inclusiv hemoglobină glicozilată și glicemie), evaluarea neuropatiei diabetice, evaluarea complicațiilor cardiovasculare, evaluarea piciorului diabetic, dietă personalizată, analiză corporală, educație terapeutică și nutrițională a pacientului.

Se poate efectua atât consultație cu plată, cât și consultație decontată CAS, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Novus Medical
Oameni care trateaza. Inimi care ingrijesc.
Clinica multidisciplinara - Bulevardul Republicii, nr. 143, parter
Centru recoltare analize - Strada Vasile Lupu, nr.2, parter
Telefon 0244 595 038  
Website www.novusmedical.ro

Data actualizare: 17-09-2024 | creare: 17-09-2024 | Vizite: 131
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: