Diagnosticul tumorilor cerebrale, accelerat cu ajutorul IA

©

Autor:

Diagnosticul tumorilor cerebrale, accelerat cu ajutorul IA
Un program de inteligență artificială, utilizat în combinație cu spectroscopia în infraroșu, ar putea accelera diagnosticul tumorilor cerebrale, conform unor cercetări realizate de către oamenii de știință de la Institutul Național de Cercetare a Cancerului.
Spectroscopia în infraroșu, tehnică folosită în prezent pentru analiza chimică a probelor de sânge, își poate crește fiabilitatea, atunci când în mod simultan este utilizată o tehnică de detectare a substanțelor chimice care indică probabilitatea de dezvoltare a unei tumori cerebrale. Actuala cercetare ar putea ajuta la simplificarea modalității de diagnosticare a tumorilor cerebrale. În prezent, acestea sunt depistate doar cu ajutorul tomografiei computerizate sau tomografiei prin rezonanță magnetică.

Cercetătorii au încercat noua tehnică de diagnosticare a tumorilor cerebrale pe eșantioane cu probe de sânge provenite de la 400 de pacienți cu semne de tumoră cerebrală. Cu ajutorul testului, au putut fi identificate în mod corect 82% dintre tumorile cerebrale. Testul dezvoltat poate ajuta medicii la diagnosticarea tumorilor cerebrale într-un timp mult mai scurt, astfel încât tratamentul să fie acordat încă din faza incipientă. În acest mod, speranța de viață a pacienților cu tumori cerebrale ar crește semnificativ. Concluziile cercetării au fost prezentate recent în cadrul Conferinței de Cancer NCRI. Tehnică nu doar că poate ajuta la diagnosticarea într-un termen scurt a tumorilor cerebrale, dar are potențialul de a fi adaptată pentru depistarea altor tipuri de cancer adesea dificil de diagnosticat, precum cancerul ovarian, pancreatic, intestinal și de prostată.

Tumorile cerebrale sunt adesea diagnosticate tardiv, cauza fiind manifestările ușoare care însoțesc afecțiunea în fazele sale incipiente. În ciuda vizitelor regulate la medicul de familie, mai bine de 60% dintre pacienții cu tumori cerebrale sunt diagnosticați în departamentul de urgență. Tumorile pe creier reduc speranța de viață a oamenilor cu aproximativ 20 de ani, fiind cancerul cu cea mai slabă supraviețuire pe termen lung.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-11-2019 | creare: 11-11-2019 | Vizite: 472
Bibliografie
AI blood test can spot signs of brain tumor to speed up diagnosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191105133030.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
  • Google și DeepMind doresc să creeze un ajutor pentru medici și asistente bazat pe inteligență artificială
  •