Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor

©

Autor:

Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
Cercetătorii de la Google specializați în inteligență artificială împreună cu Verily Life Sciences (fosta divizie de cercetare în domeniul științelor vieții a Alphabet, denumită anterior Google Life Science)  au dezvoltat un software care analizeză scanări ale retinei pentru estimarea riscului cardiovascular.

Citește mai multe despre RISCUL CARDIOVASCULAR.
Programul a analizat date de la aproape 300.000 pacienți pentru a forma o rețea neurală, o serie algoritmi de învățare care pot calcula riscul de boli cardiovasculare doar prin analiza imaginilor cu scanări oculare ale pacienților..

Algoritmul este capabil să estimeze un viitor eveniment cardiac, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC) cu precizie de 70%. Prin comparație, calculatorul european de risc cardiac SCORE prezice cu acuratețe de 72%, deci diferență de doar 2 procente.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Biomedical Engineering.

Deși rata de precizie este sub cele ale tehnicilor actuale de diagnostic tradiționale, ca teste sangivne ce măsoară colesterolul și alți biomarkeri cheie, cercetătorii sunt de părere că algoritmul ar putea fi dezvoltat într-o bună ca zi ca prim element preventiv.

Algoritmul are la bază analiza vaselor sangvine oculare. Vasele sangvine pot oferi un prim indiciu privind sănătatea inimii, prezența cheagurilor, constricțiilor sau a altor anomalii asociate unei varietăți de boli cardiovasculare. Deoarece majoritatea vaselor sangvine din organism sunt sub piele sau alte țesuturi, sunt dificil de accesat fără necesitatea procedurilor invazive.

Vasele mari de sânge din spatele retinei sunt o excepție: venele și arterele retiniene sunt vizibile direct prin pupilă, astfel că se pot depista constricții sau hipertensiune, cheaguri sau alți factori de risc

inteligenta artificiala pentru depistarea riscului cardiovascular
Prima imagine prezintă o probă a imaginii retinei color din baza de date. Celelalte fotografii prezintă aceeași imagine, dar alb-negru. Harta termografică detaliată pentru fiecare estimare este evidențiată cu verde, indicând regiunea pe care rețeaua neurală o folosește pentru a realiza estimarea.
Sursa: Nature Biomedical Engineering

Așa cum se vede în imaginea de mai sus, sistemul de inteligență artificială dezvoltat de Google analizează vasele de sânge oculare pentru a estima vârsta pacientului, tensiunea arterială, dacă pacientul este fumător sau nu și alți factori ce pot prezice predispoziția spre boli cardiace.

Un sistem de inteligență artificială se bazează pe rețelele neurale artificiale, încercând să simuleze modul în care creierul funcționează pentru a învăța. Aceste rețele pot fi antrenate să recunoască elemente cheie din informații, inclusiv din vorbire, date scrise sau imagini vizuale, și sunt baza pentru un număr mare de dezvoltări în inteligență artificială. Sistemele convenționale de inteligență artificială pot să învețe un algoritm ce vizează un subiect particular prin accesul la o cantitate masivă de informații.

Află mai multe despre beneficiile inteligenței artificiale în medicină.


Sursa: Live Science

Data actualizare: 26-10-2020 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 1387
Bibliografie
(1) This Google AI (Sort of) Knows When You'll Have a Heart Attack, link: https://www.livescience.com/61812-google-retinal-eye-scan-heart-attack.html
(2) Prediction of cardiovascular risk factors from retinal fundus photographs via deep learning, link: https://goo.gl/ubQnEY
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primul studiu care relaționează activitatea cerebrală asociată cu stresul cu riscul cardiovascular
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Dispozitivul care te ajută să îți corectezi postura
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum