Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială

©

Autor:

Tehnici avansate de ecocardiografie susținute de inteligența artificială
Un tip de inteligență artificială cunoscută ca inteligența artificială de învățare automată ar putea analiza și interpreta mai rapid și mai eficient ecocardiogramele, conform unui studiu recent din cadrul UC San Francisco.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul npj Digital Medicine.

Cercetătorii au utilizat peste 180.000 imagini cu ecocardiograme pentru a „antrena” sistemul de inteligență artificială să evalueze cele mai comune tipuri de ecocardiograme. Ulterior, a comparat eficiența sistemului cu abilitățile operatorilor umani pe noi probe. S-a observat că acuratețea computerelor de evaluare a fost de 91,7-97,8 %, versus 70,2-83,5% în cazul operatorilor umani.

Rezultatele sugrează astfel că tehnica ar putea fi utilă în îmbunătățirea acurateței ecocardiogramelor, eficienței și fuxului de lucru, și ar putea asigura fundamentul unei mai bune analize a procedurii.

Imagistica este o parte importantă a diagnosticului medical, dar interpretarea imaginilor medicale ca ecocardiogramele este una complexă, proces consumator de timp și care necesită experiență și competențe care se formează în timp. O ecocardiografie sau ecografie cardiacă ajută la captarea de imagini sau video pentru evaluarea anatomiei și funcționalității cordului. Interpretarea operatorului uman influențează considerabil acuratețea și diagnosticul și este influențată și de dispozitivul utilizat.

În cadrul studiului curent s-au utilizat 223.787 imagini preluate de la 267 pacienți de 20-96 ani, achiziționate în perioada 2000-2017. Imaginile preluate au acoperit o paletă largă de probabilități și cazuri, și analizele au ținut cont de calitățile tehnice ale dispozitivelor, dar și de variabilele pacientului, inclusiv genul sau geutatea.

Cercetătorii au construit o rețea neurală multistratificată și au utilizat tehnicile de învățare computerizată pentru a clasifica imaginile. Au ales aleatoriu 80% dintre imagini pentru antrenare și 20% au rămas pentru validare și testare. Pentru compararea performanței, 1500 imagini alese aleatoriu au fost analizate cu ajutorul sistemului de inteligență artificială, prezentând acuratețe de până la 97,8%, chiar și pentru cele de rezoluție mai redusă.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 10-12-2019 | creare: 26-03-2018 | Vizite: 1612
Bibliografie
AI is quicker, more effective than humans in analyzing heart scans, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-ai-quicker-effective-humans-heart.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum