Dieta care protejează mediul, prea costisitoare pentru unii locuitori ai planetei

©

Autor:

Dieta care protejează mediul, prea costisitoare pentru unii locuitori ai planetei

Potrivit unui raport publicat de cercetătorii de la Friedman School of Nutrition, Science and Policy din cadrul Universității Tuft, o dietă echilibrată și care ține cont de mediu nu poate fi acoperită de circa 1,58 miliarde de oameni, majoritatea din zona Africii Subsahariene și din Asia de Sud. (1)
Acum câteva luni Comisia pentru Mâncare, Planetă și Sănătate EAT-Lancet a recomandat o dietă universală care să acopere atât nevoile oamenilor cât și să protejeze planeta. Această comisie a propus o dietă creată pentru ca resursele alimentare să reușească să hrănească planeta chiar și în 2050 când se estimează că vor fi 10 miliarde de oameni. (2)

Dieta conține cantități mari de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi nesaturate, fructe de mare și carne de pui și nu recomandă carnea roșie și cea procesată, alimentele cu zahăr din comerț, cerealele rafinate și legumele cu amidon (de exemplu, cartofi, orez, porumb, mazăre, dovlecel etc). Din păcate, în multe țări fructele și legumele proaspete precum și alimentele animale (carne, ouă, brânză) sunt printre cele mai scumpe.

În ciuda sustenabilității alimentelor, cercetătorii de la Tuft cred că cei de la EAT-Lancet nu au luat în considerare costurile acestei diete minimale. Aceștia au mai spus că această dietă de bază este de 64 ori mai scumpă față de cât ar ajunge o dietă echilibrată formată din alimentele care oferă 20 substanțe nutritive de bază. De asemenea, propunerea oficială EAT-Lancet include cantități mai mari de produse animale, fructe și legume față de recomandările oficiale (de exemplu, ale OMS) și cantități de câteva ori mai mari decât cele consumate în țările în curs de dezvoltare.

Studiul recent a mai descoperit că dieta propusă de EAT-Lancet ar ajunge la 2,84 dolari (circa 12,3 lei) pe zi potrivit datelor obținute în anul 2011. Această sumă reprezintă mai bine de 85% din bugetul zilnic al unui cămin din zona subsahariană și mult peste cât ar cheltui o familie pe mâncare.

Prin comparație, datele au arătat că în cazul unei țări dezvoltate suma medie de mai sus (2,84 dolari) reprezintă circa 6,1% din salariul per capita, ceea ce înseamnă mai puțin decât cheltuie familiile din aceste țări în mod normal pe alimente.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au apelat la un program internațional de comparație a alimentelor standard obținut printr-o colaborare dintre Banca Mondială și statisticile naționale ale fiecărei țări. Oamenii de știință au extras prețurile a 744 de alimente din 159 țări pentru a determina care este costul unei diete care să respecte standardul EAT-Lancet și cât reprezintă procentual din venitul unei gospodării.

Pentru ca fiecare locuitor al planetei să se bucure de o dietă echilibrată și să protejeze planeta, cercetătorii de la Universitate Tuft propun un program care să îmbine creșterile salariale cu un sistem de menținere a prețului alimentelor de bază la un nivel minim.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 29-11-2020 | creare: 12-11-2019 | Vizite: 452
Bibliografie
1. Intended to help human, planetary health, EAT-Lancet diet too costly for 1.6 billion people, https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191107202600.htm
2. Affordability of the EAT–Lancet reference diet: a global analysis, https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(19)30447-4/fulltext
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!