Dieta DASH - multiple efecte benefice pentru sănătate (studiu)

©

Autor:

Dieta DASH - multiple efecte benefice pentru sănătate (studiu)
Dieta DASH, cunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sănătății fizice, a fost studiată pentru a examina efectele sale asupra bunăstării mentale.
Cercetătorii au efectuat o căutare amănunțită a articolelor din bazele de date PubMed, Web of Science și PsycINFO și au inclus studii care au implicat o cohortă de intervenție a dietei DASH sau un scor care estimează conformitatea cu dieta DASH și au măsurat cel puțin un rezultat relevant legat de starea de bine mentală.

Eșantionul final a constat din 16 studii, inclusiv 10 studii observaționale și șase studii randomizate controlate, cu o dimensiune a eșantionului variind de la 36 la 19.270. Niciunul dintre aceste studii nu a evaluat incidența depresiei diagnosticate clinic. Cu toate acestea, un studiu observațional a găsit o corelație pozitivă slabă între depresia incidentă și indicele Dixon DASH.

S-a observat o asociere neliniară și în formă de U între depresia diagnosticată clinic și indicii dietei DASH ai lui Fung, Gunther și Mellen. Conformitatea medie la dieta DASH estimată de acești indici a fost legată de rate semnificativ mai mici ale riscului de dezvoltare a depresiei. Când respectarea dietei DASH a fost împărțită în aderență scăzută și ridicată, numai indicele DASH al lui Fung a prezentat o corelație inversă cu depresia incidentă.

Două studii randomizate au remarcat că dieta DASH a fost asociată cu un efect pozitiv asupra stării de spirit și emoțiilor. Un studiu a arătat că copiii din cohorta cu dieta DASH au prezentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor emoționale.

Studiile care au evaluat relația dintre calitatea vieții și dieta DASH au dezvăluit constatări contradictorii. Două studii randomizate controlate au remarcat că dieta DASH a îmbunătățit scorurile pentru Profilul de evaluare subiectivă a simptomelor. Un studiu a raportat că participanții la dieta DASH și-au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții în comparație cu omologii lor din cohorta de control care au consumat dieta obișnuită.

Concluziile studiului sugerează că dieta DASH poate avea o influență pozitivă asupra bunăstării mentale, deși unele constatări au fost inconsecvente. Studiile viitoare cu o calitate metodologică eficientă ar putea verifica efectele pozitive ale dietei DASH asupra sănătății mintale, ceea ce ar putea ajuta practicienii să elaboreze tehnici de sănătate mai cuprinzătoare. O combinație de perspective nutriționale și psihologice este probabil să îmbunătățească bunăstarea generală.

sursa: News Medical
foto: Wachiwit / Shutterstock.com

Data actualizare: 04-05-2023 | creare: 04-05-2023 | Vizite: 282
Bibliografie
Study suggests DASH diet may improve mental well-being in addition to lowering blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20230503/Study-suggests-DASH-diet-may-improve-mental-well-being-in-addition-to-lowering-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Abordarea dietei DASH poate reduce incidența globală a evenimentelor cardiovasculare grave
  • Dieta DASH reduce nivelul seric de acid uric (meta-analiză)
  • Cum este influențată tensiunea arterială de adoptarea dietei DASH?
  •