Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie

©

Autor:

Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
Participanții care au aderat la majoritatea principiilor dietei DASH cu aport redus de sodiu (Dietary Approach to Stop Hypertension) au înregistrat un risc cu 11% mai mic de a dezvolta simptome ale depresiei odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul urmează a fi prezentat pentru prima oară la întâlnirea anuală din Los Angeles a Academiei Americane de Neurologie și a pornit de la ipoteza potrivit căreia modificările dietetice care pot controla hipertensiunea și reduce riscul de atac vascular cerebral ar putea ajuta și în prevenția depresiei.

La analiză au participat 964 rezidenți ai orașului Chicago cu vârsta minimă de 60 de ani incluși în Memory and Aging Project (MAP) cărora li s-au aplicat:
 • un chestionar a câte 10 itemi utilizat pentru screening-ul depresiei (Center for Epidemiology Studies-Depression scale)
 • un chestionar de frecvență alimentară a câte 114 itemi utilizat pentru a aprecia gradul de aderență la principiile dieteti DASH de la 0 la 10. Valorile mai mari ale scorului corespund unui tipar alimentar sănătos.

Principiile dietei DASH

 • aport redus de sodiu,
 • creșterea aportului de alimente dense în nutrienți esențiali precum potasiu, calciu și magneziu cu rol în controlul hipertensiunii.

Citește pe larg despre principiile dietei DASH în articol.
Participanții au fost monitorizați în medie 6.53 ani, iar rezultatele au fost ajustate în funcție de factorii de risc care pot de asemenea avea impact asupra depresiei precum vârsta, nivelul de educație, sex, aport caloric și funcția cognitivă.

Cercetătorii au concluzionat că adoptarea principiilor dietei DASH a fost asociată cu reducerea șanselor de a dezvolta simptome depresive în rândul participanților la studiu.

La polul opus, aderarea la dieta vestică în general caracterizată printr-un aport insuficient de legume, fructe și cereale integrale, în schimb bogată în zaharuri rafinate, grăsimi saturate industriale și alimente ultraprocesate, a fost asociată pozitiv cu apariția depresiei în timp.

Dieta DASH vs dieta Mediteraneană vs dieta MIND

Investigatorii studiului au analizat și la alte tipare alimentare demonstrate a fi benefice pentru sănătate:
 • dieta Mediteraneană, care încurajează cpnsumul de pește, legume, fructe și ulei de măsline ca sursă principală de grăsimi din dietă. Citește pe larg despre dieta Mediteraneană aici.
 • dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), o dietă hibrid care încurajează consumul de alimente benefice pentru sănătatea creierului, precum vegetalele cu frunze verzi, fructele de pădure bogate în antioxidanți și uleiul de măsline. Citește pe larg despre dieta MIND aici.

Studiul de față nu a remarcat asocieri semnificative statistic între depresie și cele două diete, MIND și Mediteraneană, deși date provenite din alte cercetări sugerează existența efectelor protective asupra funcției cognitive și contribuția la ameliorarea sănătății mentale la persoanele cu depresie.


Una dintre explicațiile pentru care dieta DASH a fost asociată cu reducerea riscului de depresie, dar dietele Mediteraneană și MIND nu, este faptul că aceasta descurajează consumul de băuturi alcoolice, inclusiv de vin roșu. Alcoolul este un depresant al sistemului nervos, iar consumul lui în exces poate crește valorile tensionale peste limitele normale.

MIT: Consumul moderat de alcool este recomandat pentru o inimă sănătoasă
Sursa: Medscape Medical News

Data actualizare: 31-08-2019 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 1603
Bibliografie
DASH Diet Linked to Lower Risk for Depression, link: https://www.medscape.com/viewarticle/893222
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dieta pentru reducerea tensiunii arteriale previne și afecțiunile renale
 • Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare
 • Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum