Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei

©

Autor:

Dieta DASH și rolul ei în prevenția gutei
Consumul unei diete în care să predomine fructele și legumele, iar aportul de sare să fie limitat, la fel și cel de carne roșie ar putea contribui la reducerea riscului de gută, potrivit  unui studiu amplu de cohortă, prospectiv, publicat recent în jurnalul științific BMJ. La polul opus s-a constatat că indivizii care adoptă un stil alimentar tipic dietei americane, bogat în carbohidrați rafinați, sare și carne roșie prezintă un risc crescut de a dezvolta această condiție medicală.

Aflați din articol mai multe informații despre gută, cauzele, diagnosticul și mai ales, tratamentul acestei afecțiuni.

Noi date sugerează că dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ar putea reprezenta o strategie dietetică atractivă și eficientă în prevenția gutei și a comorbidităților asociate, la pacienții cu hiperuricemie.” Această afirmație este inclusă în cadrul unui editorial publicat în Medscape Medical News care menționează rolul dietei DASH în reducerea nivelului de acid uric din sânge, pe lângă binecunoscutele beneficii și implicații în diminuarea riscului cardiovascular, a accidentului vascular cerebral și a litiazei renale.

În cadrul studiului au fost analizate particularitățile dietetice ale 44,000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani. Participanții au fost monitorizați o perioadă de 26 de ani, fiind evaluați cu privire la obiceiurile alimentare și starea de sănătate la fiecare 4 ani. Datele colectate au fost comparate ulterior din prisma similitudinilor fie cu dieta DASH, fie cu alimentația americanilor.

În perioada de urmărire, 1731 dintre bărbați au fost diagnosticați cu gută. În cazul bărbaților cu un tipar alimentar aproapiat dietei DASH riscul de gută a fost însă mai redus, comparativ cu cei ce au aderat la principiile de dietă vestică. Rezultatele au rămas aceleași chiar și după ce au fost ajustate în funcție de alți factori de risc pentru gută precum consumul în exces de alcool, indicele de masă corporală crescut și vârsta înaintată.

Rezultatele studiului nu demonstrează dacă dieta DASH reduce riscul de apariția a gutei. Însă principiile unei astfel de alimentații reflectă o modalitate facilă și realistă de a consuma alimentele, constituind un model ușor de explicat, diseminat și de înțeles la nivel populațional, dar și în practica clinică. Avantajele acestei diete sunt cu atât mai mari cu cât majoritatea pacienților care suferă de gută prezintă și multiple comorbidități ce interesează sistemul cardiovascular.

Citiți mai multe despre principiile dietei DASH în articol.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 17-05-2017 | creare: 17-05-2017 | Vizite: 2929
Bibliografie
DASH Diet May Reduce Gout Risk, link: https://www.medscape.com/viewarticle/879780
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii oferă o nouă țintă terapeutică pentru tratamentul gutei
  • Rolul acidului uric în gută
  • Scăderea în greutate: elementul cheie pentru prevenția gutei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum