Dieta MIND: legată de o performanță cognitivă mai bună

©

Autor:

Dieta MIND: legată de o performanță cognitivă mai bună
Adulții în vârstă pot beneficia de beneficiile oferite de dieta MIND, chiar și atunci când dezvoltă plăci de aterom, depozite de proteine ce se dezvoltă în creier și care interferează de obicei cu abilitățile de gândire și rezolvare a problemelor, demonstrează o cercetare recentă.
Dieta MIND, un hibrid între dieta mediteraneeană și dieta DASH, poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta demență, lucru confirmat de studii anterioare. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Rush, arată că persoanele care au urmat dieta MIND moderat mai târziu în viață nu au avut probleme cognitive, chiar dacă prezentau anterior plăci de aterom, dar fără a dezvolta demență.

„Unele persoane au capacitatea de a menține funcția cognitivă, în ciuda acumulării plăcilor de aterom în creier, iar studiul nostru sugerează că dieta MIND este asociată cu funcții cognitive mai bune, independent de patologiile creierului legate de boala Alzheimer.”, a declarat autorul principal al lucrării, Klodian Dhana, profesor asistent în Divizia de Geriatrie și Medicină Paliativă din Departamentul de Medicină Internă de la Colegiul Medical Rush.

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat asocierile dietei, de la începutul studiului până la moarte, cu diverse patologii cerebrale și cu funcționarea cognitivă la adulții vârstnici. Participanții la studiu au fost în mare parte albi, fără demență cunoscută, și toți au fost de acord să facă evaluări clinice anuale în timp ce erau în viață și autopsie cerebrală după moartea lor.

Cercetătorii au urmărit peste 560 de participanți, cărora li s-a cerut să finalizeze evaluări anuale și teste cognitive pentru a vedea dacă au dezvoltat probleme de memorie și gândire. Începând din 2004, participanților li s-a dat un chestionar anual privind frecvența alimentelor consumate, analiza concentrându-se asupra a 144 de produse.

Utilizând răspunsurile la chestionar, cercetătorii au acordat fiecărui participant un scor de dietă MIND bazat pe cât de des participanții au consumat alimente specifice. Au fost calculate, de asemenea, șapte măsuri de sensibilitate pentru a confirma acuratețea constatărilor. „Am constatat că un scor mai mare al dietei MIND a fost asociat cu abilități mai bune de memorie și gândire, independent de patologia bolii Alzheimer și de alte patologii cerebrale comune legate de vârstă. Dieta părea să aibă o capacitate de protecție a funcției cognitive la vârstnici”, a spus Dhana.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-09-2021 | creare: 23-09-2021 | Vizite: 617
Bibliografie
MIND diet linked to better cognitive performance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210921172721.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Prevenția AVC scade și incidența demenței
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  •