Dinții drepți, dincolo de estetică. Beneficiile medicale ale aparatului dentar

©

Autor:

Dinții drepți, dincolo de estetică. Beneficiile medicale ale aparatului dentar
Aparatul dentar este, de zeci de ani, cunoscut și apreciat atât de adolescenți, cât și de adulți care își doresc un zâmbet mai frumos, mai drept, cu dinți impecabili. Și, recunoaștem - un zâmbet frumos ne încântă cu adevărat, însă aparatul dentar este mult mai mult de atât. Dr. stomatolog Alexandra Mircea ne vorbește despre beneficiile medicale ale aparatului dentar, dincolo de estetica îmbunătățită.

Mușcătura corectă

„Mușcătura” este termenul dentar care explică cum dinții de sus stau peste cei de jos - cum se potrivesc, practic, una peste alta, arcadele tale. Când dinții sunt aliniați greșit sau au spațieri mult prea mari, abilitatea de a mușca sau mesteca alimentele este profund afectată - fiind impactată, totodată, și digestia noastră.

Dacă este lăsată netratată, mușcătura incorectă devine extrem de dureroasă cu timpul, pentru că maxilarul trebuie să depună mai mult efort în a mesteca: apar tensiunile la nivelul maxilarului, care vin odată cu dureri de cap și stare generală de iritabilitate.

Mai bună igienă orală

Când ai dinți înghesuiri sau spațieri prea mari, îngrijirea orală devine un proces dificil pe care, din păcate, nu îl putem efectua corect. Iar când dinții nu sunt îngrijiți corespunzător, se formează placa bacteriană, care conduce, mai apoi către carii, gingivita și alte afecțiuni orale.

Odată cu îndreptarea dinților, vei fi capabil să îți igienizezi corespunzător dantura (periaj și ață de gură), ceea ce înseamnă că nu vei mai fi predispus la apariția cariilor.

Îmbunătățirea vorbirii

Dinții tăi joacă un rol esențial în vorbire. Când sunt aliniați incorect, îți afectează obiceiurile de vorbire și duc la apariția ticurilor - iar asta ne poate genera frustrare. Aparatul dentar ajustează poziționarea dinților, permițându-ți să ai un discurs mult mai cursiv - vei putea pronunța cuvintele corect, fără să mai „muști” din ele.

Spațierile dentare foarte mari cauzează și acel „șuierat” involuntar care poate fi, și el, îndepărtat cu ajutorul aparatului dentar, care elimină spațierile extra.

Mai mult confort, mai multă încredere

În final, să porți aparat dentar îți va spori starea de confort și well-being. Când ai alinieri dentare incorecte, tinzi să îți muști involuntar limba sau interiorul obrajilor - dinții sunt mai dureroși, iar maxilarul devine dureros. Deci, întreaga stare de bine îți este afectată.

Mai apoi, dincolo de beneficiile fizice, aparatul dentar îți va îmbunătăți și confortul psihic: mulți pacienți se luptă cu dinții aliniați incorect, iar asta îi face, din păcate, să zâmbească mai puțin sau deloc și să fie rușinați atunci când o fac. Și într-o lume care ne oferă atâtea motive să zâmbim, ar fi păcat să nu o facem.

De fapt, studiile arată că pacienții încep să zâmbească mai mult chiar din momentul începerii tratamentului cu aparat dentar, pentru că sunt conștienți că se află într-un proces de îmbunătățire. Și știm: teama cea mai mare rămâne că „aparatul dentar va fi inestetic”. În realitate, poate lucrurile erau astfel acum 25, 30 de ani.

Astăzi, aparatul dentar a devenit un real accesoriu - din ceramică, elegant, lingual, ascuns sau invisalign, complet transparent, ca o gutieră - piața ne oferă o varietate imensă de opțiuni din care o putem alege pe cea confortabilă pentru noi (atât din considerente estetice, cât și financiare - pret invisalign este, la prima vedere, mai ridicat decât prețul unui aparat metalic, însă, dacă faci un calcul atent - cat te costa consultatiile lunare, alături de aplicarea aparatului, vei vedea ca investiția este similară ca valoare, dar fundamental diferită ca estetică).

Să ai o stare de sănătate generală bună implică să abordezi timpuriu toate afecțiunile, inclusiv cele orale. Tratamentul ortodontic are efecte majore nu doar asupra sănătății fizice, ci și asupra celei mentale - iar vizitele regulate la stomatolog sunt pilonul de bază al acestui proces de transformare. Specialistul tău își va da seama dacă ai probleme de aliniere sau spațiere chiar înainte ca tu să o faci.

Data actualizare: 15-11-2021 | creare: 15-11-2021 | Vizite: 594
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice