Aparatele dentare favorizează apariția cariilor?

©

Autor:

Aparatele dentare favorizează apariția cariilor?
Ortodonția este specialitatea din medicina dentară care se ocupă cu îndreptarea dințiilor prin intermediul aparatelor dentare mobile sau fixe, în funcție de vârsta pacientului, precum și de necesitățile și gravitatea cazului. În zilele noastre ortodonția a evoluat foarte mult; putem trata aproape orice anomalie dentară cu ajutorul brackețiilor. Pacienții sunt din ce în ce mai deschiși și interesați de tratamentele ortodontice, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, pentru a corecta anumite defecte sau pur și simplu pentru a preveni viitoare probleme.

În ce măsură influențează aparatele ortodontice apariția cariilor?

Această întrebare apare foarte des în discuțiile cu pacienții, aceștia fiind foarte îngrijorați de problemele carioase, petele albe crețoase, colorații, mirosul neplăcut din cavitatea bucală, gingivite sau alte leziuni parodontale.

Este foarte important să evităm apariția cariilor, atât în timpul tratamentului ortodontic, cât și după încheierea acestuia. O mare atenție trebuie acordată copiiilor și adolescenților, care de multe ori nu realizează gravitatea unei igiene deficitare. Înaintea colării (lipirii) brackețiilor, trebuie tratate leziunile carioase (unde este cazul), leziunile parodontale acute, gingivite, îndepărtarea tartrului, precum și tratarea dințiilor cu probleme endodontice, procese apicale, gangrene, etc. Brackeții se lipesc pe dinții curați, cu un compozit special, ce eliberează fluor treptat, tocmai pentru a preveni aceste probleme.

Igiena bucală este foarte importantă; pacientul trebuie să curețe cu atenție zonele greu accesibile, cu periuțe interdentare și cu dușul bucal, pentru a îndepărta resturile rămase după periajul clasic. Este indicat periajul după fiecare masă, timp 2-3 minute, dar îndeosebi cel de seara nu trebuie să lipsească. De asemenea, sunt de evitat băuturile acidulate, cu conținut ridicat de zaharuri sau citrice, care pot provoca eroziuni la nivelul smalțului. În cazul în care pacientul consuma băuturi dulci sau colorate - cafea, ceai, acestea trebuie băute cu paiul. Trebuie redus consumul de dulciuri, ciocolate, caramele, atât de adorate de micii pacienți.

Pentru obținerea unui zâmbet frumos este deosebit de importantă igiena, păstrarea unor gingii curate, astfel tratamentul decurge ușor și controalele sunt mai scurte. Colaborarea medic-pacient este deosebit de importantă din toate punctele de vedere.

Aceste reguli rămân valabile indiferent de tipul de aparat sau de vârsta are pacientul.

O atenție deosebită o au viitoarele mămici. Acestea sunt predispuse la gingivită pe parcursul sarcinii și este necesar să fie foarte atente.

O data la 3 luni este recomandată profilaxia brackețiilor, în cabinetul dentar medicul îndepărtând tartrul depus și placa bacteriană, precum și colorațiile dentare, prin mijloace speciale.

Respectând toate acestea, sunt excluse leziunile discutate mai sus.

Data actualizare: 30-11-2019 | creare: 07-11-2016 | Vizite: 4299
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copilul meu are nevoie de aparat dentar?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum