Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente

©

Autor:

Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente

Aparatul dentar este un instrument utilizat și recomandat de foarte mulți medici ortodonți, cu scopul de a ajuta la corecția problemelor dentare. Acesta poate fi purtat atât de copii, adolescenți, cât și de adulți, iar perioada de purtare poate varia de la luni până la câțiva ani. (1)

Printre cele mai frecvente probleme pentru care se apelează la purtarea aparatului dentar, se numără:

  • Dinți înghesuiți
  • Dinți strâmbi
  • Dinți care nu sunt corect aliniați
  • Dinți care cresc mult prea „în față”, făcând dificilă închiderea cavității bucale. (1)


Recomandarea purtării aparatului dentar se face, de obicei, atunci când creșterea dinților este una defectoasă, afectând atât mușcătura dinților cât și aspectul estetic al acestora.

Prin purtarea pe o durată mai lungă de timp a aparatului dentar, acesta vă îndreaptă și vă aliniază încet dinții, astfel încât să aveți o mușcătură normală și un aspect cât mai plăcut al dinților. (1)

Astfel, există oameni care poartă aparat dentar pentru că sunt nevoiți, în timp ce alții poartă doar pentru că necesită din punct de vedere estetic. Aparatul dentar vă poate ajuta, în timp, să aveți un zâmbet cât mai frumos. (1, 2)

De ce am nevoie de un ortodont pentru a obține aparatul dentar?

Ortodonții sun medici stomatologici care au specializare și pregătire suplimentară în acest domeniu. Ei sunt cei mai potriviți să vă ajute atunci când aveți probleme privind alinierea dinților sau evaluarea mușcăturii. (4)

Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente

Procedura poate dura între una sau două ore, în funcție de fiecare persoană în parte. După acest montaj, se vor face vizite regulate la ortodont pentru a se ajusta aparatul dentar sau pentru înlocuirea brackets-urilor. (4)

Aparatul dentar doare?

Punerea aparatului dentar nu este în sine dureroasă. Puteți simți un oarecare disconfort la câteva ore după ce v-ați pus aparatul. Acest disconfort provine din cauza presiunii pe care brackets-urile le provoacă asupra gurii și maxilarului.

Acest tip de durere poata dura aproximativ o săptămână, urmând apoi să vă obișnuiți cu aparatul dentar. (4)

Există mai multe tipuri de aparate dentare?

Pentru cei care nu știu, există mai multe opțiuni de a purta aparatul dentar.

Este important de reținut faptul că acesta este recomandat de medicul ortodont în funcție de problemele pe care le prezentați. Astfel, nu orice tip de aparat funcționează pentru toată lumea, ele fiind personalizate. (1)

Aparat dentar tradițional/ metalic:

Acest tip de aparat dentar este fabricat din metal, fiind metoda cea mai frecvent adoptată. Include brackets-uri ce vor fi atașate pe partea din față a dinților, câte un bracket pe fiecare dinte.

Toate aceste brackets-uri vor fi unite între ele prin intermediul unor fire/ benzi flexibile care le vor ține împreună, împiedicând deplasarea lor.

Un alt rol al benzilor este de a pune presiune asupra dinților cu scopul de a ajută la îndreptarea și alinierea lor. (1)

Aparat dentar ceramic

Acest aparat este utilizat dintr-un alt tip de material, respectiv ceramică, având avantajul de a fi mai puțin vizibile pe suprafața dintelui. Ceramică ajută să aibă o culoarea mult mai asemănătoare cu cea a dintelui.

Aparat dentar lingual

Acest tip de aparat dentar va fi purtat în spatele dinților, de unde și numele de „lingual”. Are avantajul de a fi mai puțin vizibil și de a crește gradul de confort pentru cei care preferă un aparat dentar cât mai puțin vizibil. (1)

Indiferent de ce tip de aparat dentar vă este recomandat să purtați, pentru câteva zile aparatul vă poate crea un mic disconfort, astfel încât dinții vor fi puțin mai sensibili față de obicei. Acest lucru este complet normal și nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare. (2)

La ce trebuie să fiu atent atunci când port aparat dentar?

Spălatul pe dinți este un lucru deosebit de important pentru fiecare persoană în parte, dar mai ales pentru cei ce poartă aparat dentar, deoarece brackets-urile de pe suprafața dinților pot reține bucăți alimentare ce necesită un periaj mai prelungit pentru îndepărtare. (2)

Este foarte important să acordați atenție acestui aspect ce poate părea banal, deoarece spălarea neadecvată în sensul îndepărtării alimentelor de pe brackets, poate duce la acumularea de placă.

Acest lucru nu va fi vizibil decât atunci când vă veți îndepărta aparatul dentar și veți observa o diferență de culoare pe dinți, în jurul locului în care a fost montat odată aparatul dentar. (2)

Astfel, recomandarea medicului ortodont este de a vă spăla pe dinți în mod responsabil pentru a evita acumularea de placă și un aspect neplăcut al culorii dinților. (2)

Sfaturi pentru un periaj corect:

  • Dacă sunteți acasă, încercați să vă spălați pe dinți chiar după ce ați mâncat.
  • Este recomandat să folosiți o pastă cu fluor și o periuță cu peri cât mai moi.
  • Acordați mai multe minute pentru spălatul eficient pe dinți (2)


În mod normal, se recomandă schimbarea periuții de dinți o dată la 3 luni. Având în vedere compoziția aparatului dentar în sine și a faptului că este un material dur, periuța se va uza mult mai ușor decât de obicei.

Din acest motiv, se recomandă schimbarea periuții mai des de 3 luni. (2)

Trebuie să am grijă la ce mănânc?

În principiu puteți mânca foarte multe alimente, fiind mai puține acele mâncăruri la care trebuie să renunțați.

Ce îți poate face rău:

  • Guma de mestecat
  • Floricele de porumb
  • Caramelele- fiind lipicioase vor rămâne lipite de bracket și de benzile dintre ele
  • Bucăți groase de carne
  • Fructele tari- mere, nectarine etc. Se recomandă tăierea lor în felii mai mici.
  • Înghețată
  • Migdale, fistic, nuci- nu se recomandă consumul alimentelor foarte tari, precum acestea.
  • Covrigi și alte rulouri tari
  • Crusta de pizza
  • Bomboane tari
  • Bomboane de mestecat
  • Mâncarea picantă
  • Băuturi acidulate (2, 3, 4)


Trebuie să știți că atunci când mâncați totuși alimente precum caramele, gumă de mestecat sau orice altceva care este lipicios, sau de consistență tare, acestea pot râmâne blocate pe brackets care în anumite situații poate chiar să se deplaseze ușor sau chiar să se rupă de tot. (4)

Dacă se întâmpla asta, va fi nevoie să mergeți la medicul ortodont pentru a vă pune un altul în loc, uneori fiind contra cost.

Cu toate acestea, nu este o problemă urgentă, nu veți simți vreun fel de durere, motiv pentru care nu trebuie să vă speriați, ci doar să fiți mai atenți. (4)

Ce pot mânca atunci când îmi pun aparat dentar?

  • Pure de cartofi
  • Iaurt
  • Ciorbe
  • Omletă
  • Ovăz
  • Boabe
  • Fructe de mare
  • Fructe moi
  • Brânzeturi moi
  • Legume fierte sau moi
  • Deserturi umede/ moi
  • Paste (3)


Având în vedere că dinții vor fi mai sensibili câteva zile, este recomandat să mâncați alimente cât mai moi, până vă obișnuiți. (3)

Pot să beau orice vreau?

Aparatul dentar vine la pachet și cu câteva restricții din punct de vedere al băuturilor. Astfel, este doar spre binele vostru să limitați consumul de băuturi bogate în zaharuri și acizi, precum:
• Sucuri acidulate
• Energizante
• Lapte aromat (4)

Nu se recomandă consumul lor deoarece se pot depune la marginea aparatului dentar și pot cauza probleme privind decolorarea dintelui.

Dacă vă este totuși greu să renunțați la băuturile energizante, atunci este important să consumați cât mai puțin posibil și să vă spălați pe dinți cât mai curând după. (4)

Cât costă aparatul dentar?

Costul tratamentului ortodontic poate varia, fiind astfel personalizat în funcție de complexitatea problemei pe care o aveți și de durata de timp în care veți fi nevoiți să purtați aparatul. (4)

Cât timp durează pentru ca un aparat să rezolve problema dentară?

Durata unui astfel de tratament poate varia de la o persoană la alta. De regulă, o persoană cu o situație mai complexă precum o mușcătură defectoasă sau a cărui dinți sunt foarte strâmbi, poate purta chiar mai mult de doi ani. (4)

De regulă, aparatul dentar se poartă în mod cert de la 18 luni la doi ani, cu prelungirea purtării pentru situațiile mai complexe. (4)

Un alt aspect foarte important este cooperarea pacientului cu tratamentul ortodontic. Astfel, este foarte important să vă prezentați la toate programările ortodontice și să respectați tot ceea ce vă spune medicul.

Programările vor varia de la una pe lună, la programări mai rare, în funcție de cât de des este necesar să vi se schimbe brackets-urile și benzile. (4)

Concluzii

Aparatul dentar reprezintă cea mai bună opțiune atunci când dinții au un aspect defectuos, din punct de vedere al creșterii sau nu mușcați cum trebuie. De asemenea, aparatul dentar poate fi utilizat și din punct de vedere estetic.

Este o alegere potrivită privind grija față de dinții voștri, având rezultate impresionante odată ce perioada de purtare s-a încheiat.

Totuși, este bine să vă amintiți că vă veți obișnui cu tot ceea ce înseamnă purtarea aparatului dentar, astfel încât, acesta nu trebuie privit ca pe o povară.

Cu toate că poate fi ușor incomodă purtarea aparatului dentar sau vă poate deranja faptul că nu puteți mânca anumite alimente, cu siguranță pentru sănătate merită orice efort.


Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 1167
Bibliografie
1. Aparatul dentar, link: https://www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers#1
2. Un ghid pentru începători pentru aparatul dentar, link: https://www.bamboodental.co.uk/news/braces-beginners-guide
3. Alimente pe care le puteți și nu ar trebui să le mâncați dacă aveți aparat dentar, link: https://www.healthline.com/health/what-can-you-eat-with-braces
4. Aparatul dentar, 101: Ghidul complet pentru aparatul dentar, link: https://www.interdent.com/gentle-dental/resources/braces-guide/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Invisalign vs. Incognito
  •