ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

Vitamina B Complex

Vitamina B Complex
Autor: dr. Nita Gabriela Carmen

Sa aruncam o privire generala asupra grupului de vitamine B, care sunt cunoscute sub denumirea de VITAMINA B COMPLEX.

 

Aceste vitamine sunt coenzime - componente ale enzimelor - si le gasim in organism peste tot: sistemul nervos, par, piele, ochi, ficat, cavitatea bucala, la nivelul tractului gastrointestinal si la mentinerea tonusului muscular.

 

Vitamina B complex este implicata si in prevenirea unor probleme legate de inaintarea in varsta si de combatere a stresului, cat si in buna functionare a sistemului imunitar (intra in componenta enzimelor ce alcatuiesc sistemul imunitar al omului).

 

Incepem cu VITAMINA B1 -tiamina- care a fost descoperita prima, prin anii ‘20. Ea mai este numita si vitamina „betivului”, fiind „normala” la alcoolici si fumatori. Este vitamina cu cea mai mare carenta la om, chiar si in tarile dezvoltate. Ea are rol esential in metabolismul hidrocarbonatilor (glucide cu rol energetic pentru organismul uman). Celulele nervoase atunci cand simt lipsa hidrocarbonatilor sunt primele care indica semnele carentei vitaminei B1.Tiamina este implicata in transformarea acizilor grasi in hormoni steroizi, precum cortizol si progesteron. Asa se explica de ce administrarea a 100mg, zilnic, timp de 90 zile la majoritatea adolescentelor cu dureri severe, menstruale, aduce imbunatatiri remarcabile. Un rol imortant il are si in procesul de crestere si mentinere a sanatatii pielii. Datorita consumului exesiv de glucide (hidrocarbonati) in anii din urma este important de stiut ca: o alimentatie zilnica crescuta de dulciuri duce la o scadere a tiaminei in organism si de aici aparitia unor simptome de boala. Deci, cu cat se consuma dulciuri mai mult, cu atat este nevoie de mai multa tiamina. Necesarul de vitamina B1 creste in perioada de sarcina si alaptare, activitate fizica crescuta, activitate tiroidiana crescuta, sindrom febril prelungit, stres emotional. Contraceptivele orale sunt raspunzatoare de scaderea tiaminei din organism. De asemenea, consumul crescut de cafea si ceai, duce la carenta de tiamina, fiind necesara cresterea consumului de alimente ce contin vitamina B1. Dintre alimentele care au efect antitiaminic sunt: afinele, murele, varza de Bruxelles, cicoarea rosie, varza rosie si fructele de mare consumate crude. Pentru a nu avea acest efect antitiaminic aceste alimente trebuiesc consumate cu vitamina C.

 

S-a constata si o legatura intre carenta de vitamina B1 si anumite boli mentale, incat medicii psihiatrii pe langa tratamentul medicamentos prescriu si un tratament cu tiamina.

Carenta de tiamina influenteaza sistemele gastrointestinale si cardiovasculare si sistemul nervos periferic: indigestie, constipatie, dureri de cap, insomnie, slabiciune, pierdera in greutate, crampe musculare, arsuri ale talpilor si amorteli. Inima poate avea batai neregulate si rapide. In cazurile grave de carenta pot aparea confuzie, pierderi de memorie, halucinatie, amnezie, apatie, delir. Pentru a preveni aceasta carenta de tiamina doza zilnica optima de baza pentru mentinerea sanatatii este: 25-300mg pentru barbati si femei.

 

Nu exista date privind toxicitatea vitaminei B1.

 

Surse alimentare: ficatul de porc, carnea de porc, fasolea uscata, mazarea, soia, catina, orezul nedecorticat, alunele, germenii de grau, gramineele integrale, taratele de orez, galbenusul de ou, carnea de pasare si pestele.

Cu un continut moderata de tiamina sunt: prunele uscate, stafidele, nuci, broccoli, sparanghelul, faina de ovaz.

 

Sunt conditii cand alimentele isi pierd continutul de tiamina. Atunci cand sunt expuse la lumina ultravioleta, in prezenta nitritilor, sulfatilor si drojdiilor vii. Gatitul acestor alimente distruge partial tiamina. Coacerea fainii distruge tiamina cu pana la 20%, iar fierberea carnii cu pana la 50%.Tiamina este distrusa de asemenea de tiaminaza, care se gaseste in ceai si cafea, cat si fructele de mare.

De aici, nevoia de a consuma alimente cat mai putin prelucrate, asociate cu vitamina C si, atunci cand este necesar, folosirea suplimentelor.

 

 

Cu drag dr. Nita Gabriela Carmen