ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

Vitamina B2 - Riboflavina

Vitamina B2 - Riboflavina
Autor: dr. Nita Gabriela Carmen

 

Vitamina B2 - riboflavina a fost izolata din lapte in anul 1935. Inca nu a fost inteles foarte bine rolul ei in organism, dar se stie ca ea produce energie, fiind necesara si in alte procese din organism. Are rol in procesul de oxidare a aminoacizilor (de coenzima de oxido-reducere in transformarea triptofanului in acid nicotinic si a acidului folic in vitamina K), in oxidarea glucozei si in sinteza si oxidare a acizilor grasi.Tot riboflavina are rol si in metabolismul hormonilor tiroidieni, influentand producerea de energie in organism. Cand celulele organismului sunt agresate si lezate, pentru refacere acetea au nevoie de energie. Astfel este nevoie de riboflavina in cazul ranilor, arsurilor, interventiilor chirurgicale, febra, diabet zaharat, diferite procese tumorale sau tuberculoza, hipotiroidia. Aici, se vede rolul ei in regenerarea tesuturilor.

 

Cercetatorii au descoperit o corelatie intre anemia feripriva si deficienta de vitamina B2, deci sangele are nevoie de aceasta.

 

Sistemul imunitar si riboflavina: scaderea riboflavinei in organism duce si la o scadere a producerii anticorpilor. S-a constata ca cei care dezvolta cancer esofagian au o scadere a riboflavinei in organism.

Vitamina B2 se afla in constitutia pigmentului retinei,deci in adaptarea vazului la lumina. S-a demonstrat si o anumita legatura intre cataracta si lipsa riboflavinei din organism, de aceea unii oftalmologi trataeaza cataracta incipienta cu vitamina B2, avand ca rezultat incetinirea evolutiei acesteia.

 

Si medicii neuropsihiatri folosesc vitamina B2 in tratamentul diferitelor afectiuni psihice (depresia, irascibilitatea, nervozitatea si schimbarea dispozitiei) sau chiar neurologice, cum ar fi tunelul carpian.

 

Cand exista o carenta de riboflavina apar manifestari la nivelul buzelor: crapaturi la nivelul colturilor gurii, mici leziuni ale cavitatii bucale (zabaluta), arsuri la nivelul buzelor, inrosirea limbi si chiar inflamarea acesteia. Apar manifestari la nivelul ochilor: roseata, inflamatie, scaderea adaptarii la lumina si chiar scaderea acuitatii vizuale. Manifestarile care apar la nivelul pielii in caz de carenta de vit. B2 pot fi: exfolierea pielii la nivelul sprancenelor, nasului, barbiei, obrajilor, lobului urechii si chiar la nivelul radacinii parului.

Pentru prevenirea carentei este nevoie zilnic de 1,7mg de riboflavina. Necesarul acestei vitamine creste la administrarea antibioticelor, contraceptivelor orale sau consumul crescut de alcool sau in cazul orcarui tip de stres.

Riboflavina este solubila in apa si se distruge la fierbere, pasteurizare si la lumina.

 

Gasim acesta vitamina in urmatoarele alimente: carne de pui, peste, rinichi, ficat, branza, iaurt, oua, spanac, leguminoase, conopida, broccoli.

Riboflavina se gaseste in multe suplimente alimentare (diferite variante) si nu este cunoscuta ca prezentand toxicitate.