ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de familie Medicină de familie Bucuresti

VITAMINA B3 (NIACINA SI NIACINAMIDA)

VITAMINA B3 (NIACINA SI NIACINAMIDA)
Autor: Dr. Nita Gabriela Carmen

 

Vitamina B3 se afla in organismul nostru sub doua forme: niacina si niacinamida.

 

Niacina se mai numeste si acid nicotinic, iar organismul o poate transforma in niacinamida. Aceasta provenind din triptofan, un aminoacid ce se gaseste in alimentele de origine animala.

 

Vitamina B3 are rol de coenzima in reactiile biochimice ce mentin sanatatea pielii, functiile tractului gastrointestinal si pe cele ale sistemului nervos. Ea intervenind si in metabolismul lipidelor. Este component principal al coenzimei A, participa la sinteza legaturilor peptidice, a lipidelor si a colesterolului. Este indispensabila in obtinerea energiei pentru metabolismul carbohidratilor si al acizilor grasi, fiind denumita „vanatorul de colesterol”. Datorita acestui rol este prescrisa in tratamentul pentru scaderea colesterolului „rau” si al trigliceridelor din sange. Unele studii il evidentiaza ca factor de crestere a colesterolului „bun”. Cand alaturi de tratamentul medicamentos cu simvastatina pentru scaderea colesterolului se introduce si vitamina B3, rezultatele sunt remarcabile. S-au constatat cu aproape 70% mai putine decese, mai putine tulburari de ritm si mai putine spitalizari pentru boli cardiovasculare. Unul din rolurile niacinei este si acela de vasodilatator, deci este utilizata si in afectiuni circulatorii.

 

S-a dovedit si rolul ei in anumite disfunctii ale sistemului nervos, cum ar fi: irascibilitatea, nelinistea, depresia, slabiciunea si pierderea memoriei.

Tot studiile au aratat ca niacina are rol in tratamentul crampelor menstruale, amplificandu-se rolul acesteia cu o doza de vitamina C administrata concomitent. Niacinamida este eficienta si impotriva unor substante cancerigene, deci este utila in prevnira unor forme de cancer. De asemenea, face pielea frumoasa motiv pentru care este des folosita in produsele cosmetice.

 

Surse alimentare: carne de vita, de porc, peste, lactate, branzeturi, grau integral, cartofi, porumb si produse din porumb, ou, broccoli, rosii, morcovi ,tarate, arahide.

Vitamina B3 este distrusa de aburul uscat din cuptor, de prelucrarea culinara si de mediul acid sau bazic creat la consumare sau congelare. Ea se gateste la abur sau in cuptor, dar cu legume pentru a pastra cat mai mult din continutul de vitamine.

 

Carenta de niacina produce tulburari gastrointestinale, alopecia, deshidratarea organismului etc.

 

Necesarul zilnic:

la adult: 15-20mg/zi;

la copii de 1-8ani intre 8-12mg/zi;

la adolescenti intre 12-16mg/zi;

se creste usor la in sarcina si alaptare.

 

In ultimii ani s-au produs multe suplimente alimentare cu continut ridicat de vitamina B3, dar recomandarea este de a consulta medicul, deoarece consumarea acestora presupune ca persoana sa aiba un ficat ce functioneaza normal.