După 15 ani în stare vegetativă, un bărbat a fost readus la stadiu de minimă conștiență

©

Autor:

După 15 ani în stare vegetativă, un bărbat a fost readus la stadiu de minimă conștiență
Un bărbat de 35 de ani din Franța aflat în stare vegetativă a fost readus la o stare de minimă conștiență, cu ajutorul unei tehnici de stimulare nervoasă de mică intensitate. Bărbatul a suferit la vârsta de 20 de ani un accident rutier care i-a provocat leziuni cerebrale și l-a făcut să nu-și mai recapete starea de conștiență.

Cercetările medicilor de la Centrul național francez pentru cercetări științifice au fost publicate în jurnalul Current Biology și, deși bărbatul nu este pe deplin conștient, această realizare este o speranță pentru posibilitatea de reanimare a creierului după leziuni similare.

Cercetătorii au implantat pacientului un stimulator electric de dimensiunea unei palme, în formă de disc, pentru a-i stimula nervul vag - acest nerv transmite semnale către marile organe din corp, cum sunt creierul, inima, plămânii, intestinele, sistemul digestiv, dar și alte părți ale corpului. Stimularea nervului vag (SNV) este cercetată de mai mult timp în legătură cu leziuniel cerebrale și a fost încercată pentru afecțiuni neurologice ca epilepsia, migrenele în ciorchine, Parkinson, demența, etc.

La o lună de la implantarea stimulatorului în pieptul pacientului, acesta a prezentat semne de interacțiune crescută cu mediul înconjurător. Spre exemplu, a putut urmări cu privirea un obiect și a întors capul la cerere. De asemenea, a tresărit atunci când i-a apărut brusc în apropierea feței chipul altei persoane. În anumite regiuni ale creierului s-a observat o îmbunătățire a metabolismului, ceea ce înseamnă că respectivele regiuni funcționează mai bine. Totodată, electroencefalograma a arătat unde teta (asociate cu starea de conștiență) mai puternice.

La nouă luni de la începerea tratamentuuli, pacientul a rămas la același nivel, însă starea sa nu s-a deteriorat. Cercetătorii avertizează că rezultatele obținute pe un singur pacient nu reprezintă o garanție pentru reușita procedurii la alte persoane. Totuși, acest experiment este promițător. „Neuroplasticitatea și vindecarea creierului sunt posibile chiar și atunci când pare că a dispărut orice speranță”, a afirmat Dr. Angela Sirigu de la Institutul de științe cognitive „Marc Jeannerod” din Lyon.

Sursa: News Medical
Sursa foto: Corazzol et al.

Data actualizare: 31-01-2019 | creare: 26-09-2017 | Vizite: 1081
Bibliografie
Nerve stimulation therapy revives a 35-year-old man in vegetative state – sparks hope, link: https://www.news-medical.net/news/20170926/Nerve-stimulation-therapy-revives-a-35-year-old-man-in-vegetative-state-e28093-sparks-hope.aspx
Researchers Have Restored Consciousness In A Man Who Spent The Last 15 Years In A Vegetative State, link: https://www.iflscience.com/brain/nerve-stimulation-shows-consciousness-could-be-restored-after-many-years-in-vegetative-state/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: