Busuiocul ar putea oferi protecție împotriva demenței și a altor afecțiuni cognitive

©

Autor:

Busuiocul ar putea oferi protecție împotriva demenței și a altor afecțiuni cognitive
Fencholul, un compus natural găsit în abundență în unele plante, inclusiv în busuioc, poate ajuta la protejarea creierului împotriva patologiei bolii Alzheimer, sugerează un studiu preclinic. Cercetătorii au descoperit un mecanism de detectare asociat cu microbiomul intestinal care explică modul în care fencholul reduce neurotoxicitatea din creierul pacienților cu Alzheimer.
Dovezile emergente indică faptul că acizii grași cu lanț scurt (SCFA), metaboliți produși de bacteriile intestinale benefice și sursa primară de nutriție pentru celulele din colon, contribuie la sănătatea creierului. Abundența SCFA este adesea redusă la pacienții vârstnici cu insuficiență cognitivă ușoară și boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență. Cu toate acestea, modul în care declinul acizilor grași cu lanț scurt contribuie la progresia bolii Alzheimer rămâne în mare parte necunoscut.

Acizii grași cu lanț scurt derivați din intestin care se deplasează prin sânge către creier se pot lega și activa de receptorul liber al acidului gras 2 (FFAR2), o moleculă de semnalizare a celulelor exprimată pe neuroni. „Studiul nostru este primul care a descoperit că stimularea mecanismului de detectare a receptorului FFAR2 de către acizii grași poate fi benefică în protejarea celulelor creierului împotriva acumulării toxice a proteinei amiloid-beta (Aβ), asociată cu boala Alzheimer”, a declarat cercetătorul principal Hariom Yadav, profesor de neurochirurgie la Colegiul de Medicină Morsani.

Cercetătorii au arătat mai întâi că inhibarea receptorului FFAR2 contribuie la acumularea anormală a proteinei beta-amiloid, cauzând neurotoxicitatea legată de boala Alzheimer. Apoi, au efectuat screening-ul virtual la scară largă a mai mult de 144.000 de compuși naturali pentru a găsi potențiali candidați care ar putea imita același efect benefic al SCFA-urilor produse de microbiota în activarea semnalizării FFAR2.

Cercetătorii au redus la doar 15 numărul de compuși candidați. Fenchol, un compus derivat din plante care conferă busuiocului mirosul său aromatic, a oferit cele mai bune rezultate. La o examinare în detaliu a modului în care fencholul modulează neurotoxicitatea indusă de Aβ, au descoperit o scădere a numărului celulelor neuronale senescente, întâlnite frecvent în creierele cu patologie a bolii Alzheimer.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-10-2021 | creare: 07-10-2021 | Vizite: 351
Bibliografie
Natural compound in basil may protect against Alzheimer’s disease pathology, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211005101827.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •