Estimarea riscului de a dezvolta demența, posibilă încă din adolescență

©

Autor:

Estimarea riscului de a dezvolta demența, posibilă încă din adolescență
Factorii de risc pentru demență, precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul, disproporțional prezenți la afro-americani, ar putea fi folosiți ca indicatori încă din adolescență, pentru a depista persoanele care vor dezvolta o formă de demență, potrivit unei cercetări prezentate în cadrul conferinței anuale a Asociației pentru Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că sănătatea creierului din perioada târzie a vieții este influențată de sănătatea cardiovasculară din adolescență, în special la tineretul afro-american.

Maria C. Carrillo, ofițer științific principal la Asociația Alzheimer, a declarat: „Identificând, verificând și acționând pentru a combate acei factori de risc ai Alzheimerului pe care îi putem modifica, putem reduce numărul total de persoane cu Alzheimer și alte forme de demență. Cercetări de acest fel sunt importante în abordarea inechităților de sănătate și pentru furnizarea de resurse care ar putea avea un impact pozitiv asupra vieții unei persoane. ” Asociația Alzheimer conduce un studiu clinic de doi ani, denumit U. S. Pointer, pentru a evalua dacă intervențiile în stilul de viață, care vizează simultan o serie de factori de risc, protejează funcția cognitivă la adulții în vârstă care prezintă risc de declin cognitiv. U. S. Pointer este primul astfel de studiu care a fost realizat pe un grup extins și variat de americani din Statele Unite.

Cercetătorii au descoperit că tineretul afro-american prezintă un risc de aproape două ori mai mare de demență. În cazul acestora, condiții precum hipertensiunea arterială sau diabetul, sau o combinație de multipli factori legați de sănătatea inimii, au fost diagnosticate frecvent în adolescență și asociate cu probleme de sănătate cognitivă la vârste înaintate. În cadrul studiului, adolescenții, cât și adulții tineri cu diabet, hipertensiune arterială sau alte condiții cardiovasculare au prezentat o degradare mai evidentă a sănătății mintale. Diferențele au persistat după contabilizarea vârstei, sexului, anilor de la măsurarea factorilor de risc și a educației. Potrivit cercetătorilor, descoperirile sugerează că factorii de risc pentru bolile cardiovasculare influențează încă din adolescență sănătatea creierului din perioada târzie la afro-americanii.

Într-un alt studiu, oamenii de știință au demonstrat că riscul de demență este influențat de calitatea educației și că o educație timpurie de calitate superioară este asociată cu o performanță mai bună a limbajului și a memoriei. Rezultatele au fost diferite între bărbați și femei, cât și între persoanele de culoare și persoanele albe. Studiul a inclus aproximativ 2.500 de bărbați și femei cu vârsta de minimum 65 de ani, înscriși în proiectul Inwood Columbia, care au urmat școala elementară din Statele Unite. Justina Avila-Rieger, doctorand la Universitatea Columbia și colegii săi, spun că rezultatele oferă dovezi că funcția cognitivă este influențată de politicile educaționale de stat din viața timpurie.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-08-2020 | creare: 05-08-2020 | Vizite: 800
Bibliografie
Alzheimer's risk factors may be measurable in adolescents and young adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200730092616.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum