După despărțiri, oamenii simt mai puțin control asupra vieții, însă numai la început

©

Autor:

După despărțiri, oamenii simt mai puțin control asupra vieții, însă numai la început
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Potsdam arată că despărțirile determină oamenii să resimtă un grad mai mic de control asupra vieții lor pe termen scurt. Conform oamenilor de știință, lucrările anterioare au demonstrat că relațiile oferă oamenilor un sentiment de control asupra vieții și sunt asociate cu o bunăstare superioară, însă schimbările ce apar în urma unei despărțiri nu au fost studiate suficient.
În vederea identificării acestor sentimente, autorii au analizat datele provenite din chestionarele anuale din 1994, 1995 și 1996 pentru a evalua schimbările raportate de 1.235 de persoane ce și-au schimbat partenerii de viață, dintre care 423 au divorțat, iar partenerii a 437 dintre aceștia au decedat. Analiza a relevat faptul că persoanele care s-au despărțit de parteneri au raportat experimentarea unei senzații de scădere a controlului asupra vieții în special în primul an de la separare, urmată de o revenire la normal în anii următori. Statistic, autorii au descoperit că persoanele de sex feminin înregistrau un declin al sentimentului de control mai mare decât cele de sex masculin, în timp ce tinerii au raportat modificări ale acestei percepții mai mici decât persoanele în vârstă.

În plus, persoanele ale căror parteneri au decedat au înregistrat o creștere treptată a senzației de control asupra vieții în primul an de la deces, urmată de o accelerare a revenirii în următorii ani, ajungând la niveluri superioare celor resimțite înainte de evenimentul tragic. De menționat este, însă, și faptul că persoanele tinere au experimentat sentimente negative mai intense în urma decesului partenerului asupra sentimentului de control decât persoanele vârstnice. De asemenea, specialiștii au descoperit că divorțul nu a influențat în niciun fel sentimentul de control, acesta reprezentând singura formă de separare în care participanții nu au raportat sentimente negative de acest fel.

Autorii concluzionează sugerând investigații suplimentare pentru urmărirea persoanelor care nu au experimentat încă separarea de partener, pentru a se observa mai bine schimbările ce apar în decursul acestui proces. Totodată, aceștia consideră că descoperirile sugerează o posibilitate de creștere personală a oamenilor după o experiență stresantă, în special în ceea ce privește ansamblul de caracteristici ale personalității acestora. Potrivit specialiștilor, experiența în cauză le-a permis să facă față emoțiilor negative și să își gestioneze viața într-un mod independent, astfel crescând ca oameni.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-08-2022 | creare: 12-08-2022 | Vizite: 315
Bibliografie
After breakups, people feel less in-control -- but only at first, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220803141211.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiile contrazic ideea conform căreia bărbații nu au nevoie de susținere în cazul unei despărțiri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum