Durere de sâni

Durere de sâni

Durerea de sâni sau mastodinia reprezintă o durere localizată sau difuză, de intensitate variabilă, resimțită la nivelul unuia sau ambilor sâni. Este frecvent întâlnită în populația feminină, de obicei cu evoluție ciclică (în cadrul ciclului menstrual), dar poate fi întâlnită și sub formă non-ciclică, asociată diverselor patologii. (1, 2, 3, 5)


Etiologie și fiziopatologie

1. Durerea cu caracter ciclic apare în timpul fazei luteale a ciclului menstrual (între ovulație și declanșarea menstruației), având intensitate variabilă, accentuându-se până la debutul menstruației când dispare, și putând fi localizată la nivelul sânilor și/sau iradiată către zona axilară. Deși mecanismul fiziopatologic nu este cunoscut, majoritatea studiilor presupun a fi vorba despre un dezechilibru hormonal. (1, 3)

2. Durerea cu caracter non-ciclic poate fi localizată sau difuză, este prezentă permanent sau intermitent, de intensitate variabilă, iar mecanismul fiziopatologic este legal de afecțiunea subiacentă. (2, 3)


Durerea localizată este produsă mai frecvent de :

 • patologia tumorală benignă (de exemplu un chist la nivelul unui sân);
 • infecții (de exemplu mastita sau abcesul localizate într-o zonă a sânului);
 • traumatisme. (1, 2)


Cancerul mamar nu cauzează de obicei durere, existând alte simptome și semne cu care se asociază mai frecvent.


Durerea difuză, deși nu are o prevalență foarte mare, poate avea numeroase cauze, dintre care mai des întâlnite fiind:

 • primul trimestru de sarcină, din cauza variațiilor hormonale;
 • mastoza fibro-chistică;
 • tratamentul hormonal cu estrogeni sau progesteron. (2)


Diagnostic

Din punct de vedere clinic este important modul în care pacienta descrie simptomul (caracter, mod de apariție, localizare, intensitate, relația cu ciclul menstrual), întrucât toate aceste detalii ar putea orienta diagnosticul către o anumită etiologie. (2, 3, 5)


De asemenea sunt importante antecedentele personale patologice, întrucât pacienta se poate cunoaște cu o afecțiune asociată cu apariția mastodiniei și în același timp antecedentele heredo-colaterale, putând fi vorba despre o patologie cu determinism genetic. (2, 3, 5)


De asemenea interesează dacă pacientul urmează vreun tratament hormonal. (2, 3)


Din punct de vedere al examinării fizice interesează :

 • aspectul tegumentului (eritem, edem, caldură locală, ulcerație, aspect de coajă de portocală etc, fiecare dintre posibilele aspecte putând sugera o anumită etiologie);
 • forma sânilor și simetria (modificări de dimensiune, asimetrii, deformări, retracții etc.);
 • palparea sânilor și a regiunii axilare (permite depistarea unor formațiuni tumorale la nivelul sânilor și a adenopatiilor axilare);
 • aspectul și palparea musculaturii intercostale și a zonei sterno-costale pentru diagnostic diferențial. (2, 3, 5)


Paraclinic pot fi solicitate una sau mai multe dintre următoarele investigații în funcție de diagnosticul de suspiciune :

 • test de sarcină;
 • ecografie (pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani);
 • mamografie (pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani);
 • biopsie. (2, 3, 5)

Diagnostic diferenţial

Mastodinia trebuie diferențiata prin mijloace clinice și/sau paraclinice de durerea care ar putea fi iradiată în zona sânilor, fiind de fapt produsă de o patologie de perete toracic:
 • tegumentară;
 • musculară (musculatura intercostală);
 • articulară sau osoasă (articulațiile sterno-costale, coaste);
 • nervoasă. (1, 2, 3)


Durerea de perete toracic este de obicei localizată într-o parte, declanșată de mișcarea peretelui toracic și reprodusă de aplicarea de presiune într-o anumită zonă. (3)


Tratament

Nu există un tratament standard,  ci acesta este individualizat de la caz la caz în funcție de gravitatea simptomelor și patologiei subiacente dacă aceasta există, vârstă, antecedente personale patologice și heredo-colaterale, tratamente urmate, toleranță, preferințele pacientului. (2, 3)


Este posibil ca în anumite situații să nu fie necesar niciun tratament și durerea să se remită de la sine. (3)


Pentru durerea ciclică pot fi utilizate: oprirea tratamentului hormonal, purtarea unei bustiere, evitarea cafeinei, vitamina E, ulei de Primulă, Anti-inflamatoare non-steroidiene, Bromocriptină, Danazol, Tamoxifen. (1, 2, 3, 4)


Pentru durerea non-ciclică se va alege un tratament specific, în funcție de patologia subiacentă. (1, 3)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum