Mastodinia – de ce dor sânii?

©

Autor:

Mastodinia – de ce dor sânii?
Mastodinia este termenul medical folosit pentru a descrie o varietate de dureri care pot să apară, de-a lungul vieții unei femei, la nivelul sânilor.

Mastodinia este frecventă și poate să se manifeste în toate perioadele vieții, inclusiv după ce menopauza s-a instalat. Practic, peste 70% din femei se confruntă la un moment dat cu o formă de durere a sânilor, care în peste 90% din cazuri este benignă, adică fără potențial canceros.

Mastodinia ciclică

Cea mai întâlnită formă de mastodinie este cea legată de ciclul menstrual, care apare în mod obișnuit cu câteva zile înainte de apariția menstruației. În acest moment al lunii, femeile resimt o senzație de durere și greutate la nivelul sânilor, care se diminuează, de regulă, după primele zile de menstruație.

Mastodinia din preajma menstruației nu pune probleme pe termen lung și nu necesită tratament. Se poate recuge însă la administrarea de analgezice, pentru a calma senzația de durere, dacă aceasta devine greu de suportat. Pentru un confort sporit, se recomandă purtarea unei bustiere sau a unui sutien care să asigure o bună susținere a sânilor.

Deși mastodinia asociată cu ciclul menstrual nu este gravă și este lipsită de consecințe pe termen lung, ea poate influența starea afectivă a femeii în cauză și poate împiedica activitățile sportive sau sexuale.

Mastodinia cronică

Există cazuri în care durerea sânilor nu este asociată cu apropierea menstruației, persistând pe toată durata lunii. Alteori, mastodinia afectează femeile trecute de menopauză.

Problema durerilor persistente de sâni nu se reflectă numai asupra stării de confort a femeii. Mastodinia cronică poate fi uneori semnul unor probleme mai complexe, care necesită tratament de specialitate, cât mai curând posibil.

Mastodinia ridică semne de întrebare dacă este însoțită de simptome suplimentare:
 • prezența unor umflături localizate în zona sânilor sau sub braț
 • umflarea și înroșirea sânilor
 • scurgeri ale sânilor (sau doar a unuia dintre sâni), în absența unei sarcini sau a alăptării
 • modificări ale aspectului mameloanelor
 • febră, frisoane
 • senzație de durere și iritație în cazul alăptării (mai ales în primele săptămâni de la naștere)

Trebuie spus, pentru liniștea dumneavoastră, că simpla durere de sâni care apare neasociată cu ciclul menstrual nu este un simptom al cancerul la sân. De fapt, cancerul de sân, în formele sale incipiente, nu este dureros.

Altfel, e bine să monitorizați frecvența, perioada de apariție a durerilor și să vă palpați regulat sânii, pentru a depista la timp eventuale neregularități ce pun probleme serioase și să vă prezentați la medic când observați simptomele descrise anterior.

Data actualizare: 21-06-2019 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 27283
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Auto-examinarea sânilor
 • Metode de ridicare a sanilor fara operatie
 • Estetica sânilor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum