Durere la nivelul piciorului (neurinomul Morton) - primul ajutor

©

Autor:

Durere la nivelul piciorului (neurinomul Morton) - primul ajutor
Antepiciorul, sau prima treime a labei piciorului, este compus din cinci oase lungi (metatarsiene) care se aseamana cu degetele de la mana. Capetele acestor oase sunt legate de falange, care formeaza degetele.

Oasele antepiciorului contribuie la echilibrul corpului.

Neurinomul Morton
este reprezentat de cresterea in volum a unui nerv aflat intre doua oase metatarsiene.

Care sunt cauzele aparitiei neurinomului morton?

Pantofii incomozi si stresul repetat la nivelul piciorului prin activitati atletice extenuante, cum ar fi alergarea, sunt principalele cauze ce duc la aparitia neurinomului Morton.

Predispozitia genetica poate juca de asemenea un rol important: daca oasele metatarsiene au capetele la nivelul articulatiei mai mari decat in mod obisnuit, acestea pot comprima nervul intre capetele osoase, mai ales in timpul activitatilor atletice, determinand astfel iritarea nervului. Acest tip de afectiune mai poate aparea si in cazul purtarii excesive a pantofilor cu toc inalt, cu atat mai mult cu cat au varful ingust, deci apare cu precadere in randul femeilor.

Care sunt simptomele neurinomului Morton?

Neurinomul Morton este semnalat de durere in varful piciorului, in scobitura piciorului sau intre degete. Durerea poate fi puternica si limiteza activitatea competitionala. In unele cazuri, degetele amortesc.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

  • Daca durerea este foarte intensa, daca degetele sunt amortite sau daca mersul produce dureri mari, consultati medicul curant pentru a stabili un tratament corect. 
  • Opriti imediat activitatile care va cauzeaza durerea.
  • Schimbati-va pantofii; daca nu aveti la indemana alta varianta, mergeti descult.
  • Puneti o punga cu gheata pe zona dureroasa imediat ce este posibi, pentru a preveni/ameliora umflarea si inflamatia.
  • Tineti piciorul in pozitie ridicata.

Medicul curant va poate indica o medicatie adecvata; intre timp, insa, puteti lua aspirina, ibuprofen sau paracetamol, pentru a diminua durerea si inflamatia. In unele situatii medicul va poate recomanda, pe langa analgezice, antiinflamatoare si administrarea unui preparat steroidian injectabil local, cum ar fi hidrocortizonul acetat injectabil, care contribuie la reducerea inflamatiei.

Respectati repausul pentru trei, pana la sase saptamani. Dupa depasirea durereii si trecerea perioadei de repaus, puteti, cu acordul medicului curant, sa va reluati activitatea uzuala, insa cu grija si fara eforturi mari.

Daca se aplica un tratament corect si suficienta odihna, nu raman sechele pe termen lung. Daca durerea de la nivelul piciorului si amorteala persista, consultati medicul curant.

Cea mai importanta masura preventiva o reprezinta purtarea pantofilor suficient de comozi pentru a permite picorului sa se miste normal.

Data actualizare: 31-12-2019 | creare: 15-10-2012 | Vizite: 20795
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum