Durerea abdominală recurentă la adult

©

Autor:

Durerea abdominală recurentă la adult

Episoadele repetate de durere abdominală pot apărea dintr-o varietate de cauze medicale, inclusiv unele afecțiuni grave. Toți cei care manifestă dureri abdominale inexplicabile necesită o evaluare medicală.

Durerea abdominală recurentă se caracterizează prin persistența în timp sau prin intermitență. Poate fi de mai multe tipuri, acută, recurentă sau cronică și poate fi însoțită de numeroase alte simptome de la ușoare, spre grave:

  • dureri severe;
  • febră;
  • scaune sângeroase;
  • greață și vărsături persistente;
  • pierdere în greutate;
  • piele galbenă;
  • imflarea abdomenului.


La adulți, durerea abdominală recurentă poate avea cauze organice sau poate fi o tulburare funcțională. (2, 5, 6, 12)

Cauzele organice ale durerii abdominale recurente la adulți

Tulburări genito-urinare

  • anomalii congenitale;
  • boală inflamatorie pelvină;
  • endometrioza - este o afecțiune necanceroasă în care țesutul endometrial funcțional este implantat în afara cavității uterine. Simptomatologia caracteristică este reprezentată de prezența durerii pelvine, a unei mase pelvine, a modificărilor menstruației și infertilitate.
  • chiștii ovarieni – se dezvoltă din foliculii de Graaf sau din corpul galben. Majoritatea nu prezintă simptome sau prezintă un disconfort mic, însă pot fi prezente dureri pelvine, o durere resimțită adesea în partea inferioară a abdomenului, senzație de plenitudine, balonare. (5, 6, 9, 10)

Tulburări digestive

  • gastrita - reprezintă inflamația mucoasei gastrice, având numeroase cauze cum ar fi infecția cu Helicobacter Pylori, droguri, stres, fenomene autoimune. Utilizarea regulată a anumitor calmante și consumul de prea mult alcool poate contribui la gastrită. Semnele și simptomele gastritei includ: durere în partea superioară a abdomenului, greaţă, vărsături, senzație de plenitudine gastrică.
  • boală ulceroasă - simptomele depind de localizarea ulcerului și de vârsta pacientului, mulți pacienți, în special bătrânii, au puține simptome sau chiar deloc. Durerea abdominală este simptomul cel mai frecvent, localizată în epigastru și apare ca o arsură sau senzație de foame.
  • infestare cu paraziți;
  • aderențe postoperatorii;
  • boală de reflux gastroesofagian;
  • apendicita- este inflamația apendicelui vermiform, care se manifestă în mod tipic prin durere abdominală, anorexie și sensibilitate abdominală. (5, 7, 8, 11)

Tulburări sistemice

  • intoxicație cu plumb;
  • alergie alimentară;
  • epilepsie alimentară.


Diagnostic

Diagnosticul de durere abdominală recurentă este stabilit în urma examenelor de laborator. Sunt recomandate teste simple care presupun: sumar de urina, hemoleucograma, VSH, teste funcționale hepatice, nivelul seric al amilazei și lipazei. Modificările acestor teste sau prezența unor semne și simptome cu risc crescut recomandă efectuarea de teste ulterioare, care depind de semnele clinice sugestive: CT cu contrast abdominal superior și a pelvisului, endoscopie și examen radiologic al intestinului subțire.

Pacienții cu vârsta de peste 50 de ani trebuie supuși unei colonoscopii. Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică și laparoscopia sunt rar de ajutor în absența indicațiilor specifice.

De asemenea, trebuie luate în vedere dieta și orice remediu încercat de către pacient. Aceste înregistrări pot arăta un comportament inadecvat sau un răspuns exagerat la durere sau orice altceva ce poate sugera un diagnostic. Totodată, trebuie examinată cauza care produce crampe abdominale, în mod special dacă produsele lactate duc la aceste dureri.

Tratament

Tratamentul durerii abdominale recurente la adult, generată de o cauza organică presupune tratarea bolii organice. De asemenea, medicul poate sugera modificări ale stilului de viață, cum ar fi consumul diferitelor alimente sau găsirea unor modalități de a gestiona stresul.

Dacă durerile de burtă continuă să reapară după 6 luni, medicul va prescrie un alt tip de tratament. (2, 5, 6, 12)

Durerea abdominală recurentă funcțională

Durerea abdominală recurentă funcțională este asemănătoare cu cea de origine organică, însă acasta este asociată cu manifestări care arată un risc crescut, iar factorii psiho-sociali sunt prezenți. Un istoric de abuz sexual sau fizic sugerează o durere abdominală recurentă, de asemenea, o situație stresantă cum ar fi divorțul, un deces sau un avort pot declanșa durerea. Cel mai adesea, pacienții suferă de o tulburare de personalitate sau psihică, sau par să fie stresați de evenimente la serviciu, școală, în familie. Antecedentele familiale de afecțiuni somatice cronice sau durere, ulcer, cefalee sunt frecvent întâlnite.

În durerea abdominală recurentă funcțională nu există un tratament curativ, dar există o serie de măsuri paliative. Cu excepția utilizării ocazionale de antidepresive triciclice, medicamentele nu sunt eficiente, iar opioidele nu sunt recomandate întrucât creează dependență. Vizitele la control trebuie programate regulat, săptămânal, lunar, în funcție de nevoile pacientului și trebuie continuate câteva luni după rezolvarea problemei. Consultul psihiatric poate să fie necar dacă simptomele persistă, mai ales dacă apare o depresie a pacientului sau există dificultăți psihologice în familie.

Metodele cognitive (de exemplu, exerciții de relaxare, biofeedback, hipnoză) pot fi de ajutor pacientului pentru a obține controlul și o stare de bine. (1, 2, 5, 6, 12)

Durere abdominală recurentă cauzată de dispepsie

Dispepsia este descrisă adesea ca indigestie, senzație de plenitudine sau de balonare, durere cu caracter de arsură la nivelul abdomenului superior. Cauzele frecvente ale dispepsiei sunt: boala ulceroasă, tulburări de motilitate, refluxul gastro-esofagian.

Simptomele asemănătoare bolii ulceroase constau în dureri recurente localizate în epigastru, care apar frecvent înainte de mese și sunt ameliorate de ingestia de alimente. Simptomele asociate dismotilității constau mai mult într-o senzație de disconfort decât durere, asociată cu senzație de sațietate precoce, greață, vărsături. Simptomele asemănătoare celor din boala de reflux sunt durerea abdominală recurentă însoțită de senzație de arsură retrosternală.

Rareori, examinarea sugerează cauza dispepsiei, iar prezența sângelui în scaun necesită mai multe teste de laborator. Testele de rutină includ hemoleucograma și teste pentru sângerările din scaun, precum și teste biochimice minime, iar tratamentul este simptomatic. (2, 12, 13)

Sfaturi și informații utile

Durerea abdominală recurentă poate apărea în orice moment și poate avea un impact negativ asupra activității unui adult. De aceea, pentru a ameliora durerea, pacienții pot urma o serie de sfaturi precum:

  • hidratarea corespunzătoare;
  • reducerea consumului de cafea, ceai și alcool, întrucât aceste alimente agravează durerea;
  • o baie caldă duce la ameliorarea durerii;
  • se recomandă administrarea de calmante ușoare, cum este paracetamolul. Este de evitat aspirina sau medicamentele antiinflamatoare, întrucât pot agrava unele tipuri de dureri abdominale. (1, 4, 12)

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum