Dureri abdominale recurente

©

Autor:

Durerea abdominală recurentă este reprezentată de apariția repetată a unei dureri la nivelul abdominal. Pentru a putea afirma faptul că un anumit simptom clinic devine recurent, el trebuie să prezinte cel puțin trei episoade la un interval de trei luni.
Astfel, durerea abdominală recurentă este acea durere localizată la nivelul abdomenului superior, mijlociu sau inferior, care apare cel puțin de trei ori în ulimele trei luni de zile. Durerile abdominale recurente nu sunt doar sâcâitoare și intermitente, ci pot duce la întreruperea activităților cotidiene ale bolnavului și alterarea calității vieții acestuia.

  • În funcție de modul de apariție, pot fi descrise două tipuri de dureri abdominale recurente: spontane sau provocate.
  • În funcție de momentul apariției și de durata evoluției pot fi, de asemenea, descrise două tipuri de durere abdominală recurentă: acută sau cronică. [1], [2]


Cauzele durerilor abdominale recurente

Durerile abdominale recurente pot fi datorate unor factori etiologici structurali sau funcționali. Factorii etiologici structurali sunt reprezentați de afectarea structurală a vreunui organ localizat la nivelul cavității abdominale. Factorii etiologici funcționali sunt reprezentați de perturbarea funcționalității unui organ abdominal, fără lezarea sa structurală.

Principalele afecțiuni sau condiții patologice care pot determina dureri abdominale recurente:


Printre mecanismele declanșatoare durerilor abdominale recurente se numără:

  • distensia organelor cavitare sau parenchimatoase
  • spasmul musculaturii netede aflată în componența organelor localizate în cavitatea abdominală
  • deplasarea unor organe abdominale
  • exercitarea unui sindrom de compresiune la nivelul organelor abdominale (cel mai frecvent prin intermediul unei tumorii abdominale)
  • ischemia viscerală
  • inflamarea anumitor organe sau structuri anatomice localizate la nivel abdominal (procsul inflamator duce la scăderea pragului durerii). [1], [2], [3], [4]


Manifestări clinice asociate durerilor abdominale

Durerile abdominale recurente pot prezenta localizări diverse la nivelul cavității abdominale:

  • durerile abdominale recurente apărute în cadrul endometriozei, chisturilor ovariene sau bolii inflamatorii pelvine, sunt localizate în regiunea pelvină
  • durerile abdominale recurente specifice, bolii de reflux gastro-esofagian, ulcerului gastro-duodenal sau gastritelor sunt localizate cu redominanță la nivelul epigastrului
  • durerile abdominale recurente apărute în evoluția apendicitei sunt localizate inițial în epigastru și periombilical pentru ca, ulterior, să coboare la nivelul fosei iliace drepte
  • durerile abdominale recurente apărute în cadrul diferitelor afecțiuni biliare sunt localizate cu predominanță în regiunea subcostală, cu iradiere subcapsulară dreaptă
  • durerile abdominale recurente specifice afecțiunilor reno-urinare sunt localizate în la nivelul etajului abdominal inferior și la nivel lombar, cu iradiere înspre regiunea pelvină.


Durerile abdominale recurente pot prezenta caracter colicativ, fiind asemănătoare crampelor abdominale sau pot fi descrise de către bolnavi ca o „senzație de greutate pelvină”, „senzație de tăietură” sau „senzație de roadere interioară”.

Durerile abdominale recurente pot apărea atât pe perioada zilei, cât și noaptea; episoadele dureroase pot fi scurte sau pot dura un timp îndelungat. Durerile abdominale recurente pot fi declanșate de numeroși factori de risc și pot ceda în urma ingestiei de alimente sau în urma administrării de calmante.

În funcție de afecțiunea cauzatoare și de segmentul afectat, durerile abdominale recurente pot fi însoțite de numeroase alte manifestări clinice, precum:

  • durere lombară și pelvină, disurie, polachiurie, hematurie și enurezis, în caz de afectare a tractului reno-urinar
  • vărsături, diaree sau constipație, hemoragii intestinale în cazul afecțiunilor gastro-intestinale
  • infertilitate, balonare și tulburări menstruale, în caz de afectare a organelor genitale. [1], [2], [3], [4]


Diagnosticarea durerilor abdominale recurente

Anamneza și examenul clinic sunt deosebit de importante pentru identificarea cauzei durerilor abdominale recurente, însă nu suficiente.

Pentru identificarea cu exactitate a cauzei care a dus la apariția durerilor abdominale recurente se recomandă efectuarea următoarelor investigații paraclinice: hemoleucograma completă, examenul biochimic al sângelui, urocultura și examenul sumar de urină, ecografia abdomino-pelvină, endoscopia digestivă superioară, colonoscopia, examenul radiologic al intestinului subțire, colangiopancreatografia endoscopică retrogradă, tomografia computerizată de abdomen și pelvin, rezonanța magnetică nucleară de abdomen și pelvis. [1], [2]


Tratamentul durerilor abdominale recurente

Tratamentul administrat pentru combaterea durerilor abdominale recurente variază în funcție de natura factorului etiologic, structurală sau funcțională.

În cazul durerilor abdominale recurente secundare afectării structurale a unui organ, se recomandă combaterea și corectarea afecțiunii respective.

În cazul durerilor abdominale recurente apărute pe fondul unor perturbări funcționale în organism nu există un tratament specific. În această situație se poate apela la tratamentul simptomatic și la respectarea anumitor măsuri pentru ameliorarea statusului bolnavului în cauză.

Tratamentul simptomatic de combatere a durerii abdominale recurente presupune administrarea de antialgice și antiifnalamtoare.

Celelalte măsuri de combatere ale durerilor abdominale recurente apărute pe fondul unor tulburări funcționale în organism sunt reprezentate de modificarea stilului de viață, adoptarea unei alimentații echilibrate, identificarea și practicarea unor activități care să înlăture factorii de stres, respectarea unui program zilnic de exerciții fizice, scăderea în greutate în cazul bolnavilor supraponderali sau obezi, etc. [1], [2], [3], [4]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea abdominală recurentă la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum