Durerea de spate dimineața la trezire

©

Autor:

Durerea de spate dimineața la trezire
Durerea de spate dimineața la trezire poate apărea în ciuda faptului că seara la culcare nu este prezentă. Durerea de spate apărută dimineața la trezire poate fi localizată doar într-o anumită regiune a spatelui sau poate cuprinde şi gâtul, părțile laterale ale spatelui, membrele superioare şi inferioare.

În funcție de localizare distingem trei tipuri de dureri de spate:
  • durerea de coloană cervicală,
  • durerea localizată în partea superioară a spatelui (toracic) şi
  • durerea localizată în partea inferioară a spatelui (lombar).

Care sunt însă principalele afecțiuni sau condiții patologice care duc la apariția durerilor de spate dimineața la trezire? Care sunt manifestările clinice care pot însoți durerea de spate apărută dimineața la trezire? Cum pot fi diagnosticate diferitele afecțiuni care determină apariția durerilor de spate apărute dimineața la trezire? Şi care este tratamentul durerilor de spate apărute dimineața la trezire? [1], [2]

Cauzele durerilor de spate apărute dimineața la trezire

În majoritatea cazurilor, durerile matinale de spate sunt datorate unor afecțiuni ale coloanei vertebrale. Există însă şi cazuri în care durerile de spate apărute dimineața la trezire sunt datorate unor afecțiuni mai uşoare sau chiar unor factori favorizanți.

Principalele afecțiuni sau condiții patologice care pot determina apariția durerilor de spate dimineața la trezire:

De asemenea, există anumiți factori de risc care prin prezență pot facilita apariția durerilor de spate dimineața la trezire. Dintre aceştia amintim:
  • Adoptarea unei poziții greşite în timpul somnului
  • Perna uzată sau necorespunzătoare (care nu asigură o poziție corectă a coloanei cervicale pe timpul somnului)
  • Salteaua nepotrivită
  • Sarcina. [1], [2], [3], [4], [5]

Manifestările clinice care pot însoți durerea de spate apărută dimineața la trezire

Durerea de spate apărută dimineața la trezire, datorată pernei sau saltelei nepotrivite de dormit, mai poate fi însoțită de amorțirea extremităților (amorțirea, cu predominanță, a mâinilor sau a degetelor de la mâini), cefalee, rigiditate a coloanei cervicale.

Hernie de disc

Bolnavii pot acuza durere localizată la nivelul coloanei lombare, durere cervicală, durere a claviculei, a umerilor şi a omoplaților, sciatalgie, durere localizată în zona feselor, slăbiciune şi spasme musculare, parestezii localizate la nivelul extremităților, oboseala membrelor superioare, dificultate sau osibilitate în a realiza mişcări bruşte şi in a întoarce spontan capul, parestezii sau amorțeli ale membrelor inferioare, contracția musculaturii aflată în regiunea lombară.

Fractură de coloană vertebrală

Bolnavii pot prezenta dureri de spate dimineața la trezire, însoțite de dureri ale coloanei cervicale, spasme musculare, slăbiciune musculară, parestezii, tulburări vezicale şi de tranzit intestinal, paralizie.

Cifoză

Bolnavii prezintă o postură aplecată înainte însoțită de cocoașă (cifoză) și pot acuza frecvent durere de spate apărută dimineața la trezire, oboseală, frecventă, rigiditate a coloanei cervicale și o marcată hipersensibilitate a coloanei cervicale.

Scolioză

Printre manifestările clinice specifice se numără durerea de spate dimineața la trezire, însoțită de prezența unei posturi vicioase, caracterizată prin înclinarea corpului spre una din părțile laterale, asimetria cutiei toracice, ascensiunea unuia dintre cei doi umeri, astfel încât aceștia nu se mai află la același nivel, etc.

Boală degenerativă a discului intervertebral

Se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere localizată la nivelul spatelui și a cefei, apărută mai frecvent dimineața la trezire, de intensități variabile, cu iradiere în brațe (în cazul durerii localizate în porțiunea superioară a spatelui), la nivelul feselor sau la nivelul membrelor inferioare (în cazul durerii localizată în porțiunea inferioară a spatelui), care se agravează în urma efectuării unor mișcări precum răsucirea trunchiului, aplecarea anterioară a trunchiului sau la ridicarea pe vârfuri a întregului corp. Această formă de durere de spate poate fi însoțită de parestezii și amorțeli, localizate la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Spondiloză cervicală

Bolnavii pot prezenta durerea de coloană cervicală, apărută mai frecvent dimineața la trezire, cu iradiere la nivelul umerilor și a brațelor, însoțită de durere de cap localizată cu predominanță în regiunea cefei, amorțeli și parestezii la nivelul coloanei cervicale, slăbiciune musculară, rigiditate cervicală, parestezii la nivelul umerilor și a mâinilor.

Spondiloză toracică

Bolnavii pot acuza durere de spate apărută dimineața la trezire, localizată la nivelul coloanei toracice (în porțiunea superioară și mijlocie a spatelui), însoțită de durere la extensia sau la aplecarea înainte a trunchiului și redoare cervicală.

Spondiloză lombară

Poate duce la durere de spate apărută dimineața la trezire, localizată cu predominanță în porțiunea inferioară a spatelui (în zona de proiecție a coloanei lombare), care se ameliorează în timpul antrenamentului fizic, însoțită de rigiditate și amorțeli ale spatelui și dificultate la mersul pe jos.

Spondilartroză

Bolnavii pot acuza dureri de spate apărute dimineața la trezire, cu iradiere la nivelul feselor și a membrelor inferioare, însoțită de parestezii și limitarea mobilității coloanei vertebrale.

Artrită reumatoidă

Se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere a coloanei cervicale dimineața la trezire, redoare cervicală matinală, lezare funcțională a coloanei cervicale, deformarea articulațiilor mâinilor și a picioarelor, apariția nodulilor reumatoizi, apariția vasculitei, etc. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticul durerii de spate apărută dimineața la trezire

Diagnosticarea diferitelor tipuri de afecțiuni care au determinat apariția durerilor de spate dimineața la trezire se poate realiza prin efectuarea unei anamneze amănunțite, a examinării clinice a bolnavului și a unor investigații imagistice.

Anamneză

Anamneza trebuie să cuprindă momentul apariției durerilor de spate prezente dimineața la trezire, ce anume a declanșat aceste dureri, alte manifestări clinice care însoțesc aceste dureri, dacă există anumiți factori care să amelioreze aceste dureri, evoluția acestor dureri din momentul apariției și până în momentul prezentării la medic, alte boli de care suferă bolnavul sau prezente în familia acestuia, posibili factori de risc care să declanșeze durerea de spate dimineața la trezire, informații cu privire la condițiile de viață și muncă ale bolnavului, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate.

Examinare clinică

La examinarea clinică a bolnavului, medicul poate decela prezența anumitor semne clinice specifice anumitor afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum poziția vicioasă a coloanei vertebrale, inegalitatea umerilor, etc.

Diagnostic paraclinic

Investigațiile imagistice recomandate pentru identificarea diferitelor afecțiuni de coloană vertebrală care determină durere de spate dimineața la trezire sunt:
  • radiografia de coloană vertebrală,
  • tomografia computerizată de coloană vertebrală și
  • rezonanța magnetică de coloană vertebrală.
În caz de suspiciune a artritei reumatoide se poate recurge la determinarea serică a factorului reumatoid și a anticorpilor anti-proteine citrulinate. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratamentul durerilor de spate care apar dimineața la trezire

Ameliorarea și combaterea durerilor de spate care apar dimineața la trezire se poate realiza prin:
  • fiziokinetoterapie,
  • masaj,
  • combaterea sedentarismului prin antrenament fizic regulat (exerciții fizice de întindere a coloanei vertebrale, exerciții fizice pentru porțiunea superioară, mijlocie și inferioară a spatelui),
  • evitarea activităților fizice care suprasolicită coloana vertebrală și
  • administrarea locală sau orală a medicamentelor antialgice sau antiinflamatoare.

De asemenea, poate fi eficientă schimbarea pernei și/sau a saltelei de dormit necorespunzătoare, evitarea adoptării unei poziții vicioase în timpul somnului și evitarea ridicării bruște din pat dimineața la trezire.

În cazul durerilor de spate apărute dimineața pe fondul anumitor afecțiuni, este necesară instituirea tratamentului specific bolii respective:
  • Tratamentul herniei de disc poate consta în fizioterapie, masaj, administrarea medicamentelor antiinflamtoare, administrarea injecțiilor epidurale cu cortizon sau tratament chirurgical.
  • Tratamentul fracturii de coloană vertebrală poate fi conservator (imobilizare) sau chirurgical.
  • Tratamentul conservator adoptat în cazul cifozei constă în masaj, fiziokinetoterapie și purtarea corsetelor pentru îndreptarea coloanei vertebrale. În formele severe de cifoză, fără răspuns la tratamentul conservator, se recomandă intervenția chirurgicală corectoare.
  • În cazul bolnavilor cu scolioză se impune purtarea corsetului sau tratament chirurgical, care presupune corectarea deformării coloanei vertebrale. Aceasta din urmă se poate realiza prin montarea la nivelul coloanei vertebrale a unor implanturi metalice, care corectează curbura și menține coloana vertebrală într-o poziție corectă. Implantarea de grefă osoasă poate reprezenta o altă alternativă de tratament chirurgical al scoliozei.
  • Corectarea spondilozei cervicale se poate realiza prin fizioterapie, purtarea gulerului chirurgical sau prin tratament chirurgical. Administrarea medicamentelor antiinflamatoare și injecțiile cu corticosteroizi pot fi utile pentru ameliorarea durerilor cervicale și întreruperea evoluției bolii.
  • Tratamentul spondilartrozei constă în fizioterapie, fiziokinetoterapie, masaj, acupunctură, magnetoterapie, administrarea de vitamină B, a miorelaxantelor și a medicamentelor condroprotectoare. Administrarea de anestezicelor locale (precum Novocaină, Lidocaină) și a antiinflamatoarelor (Hidrocortizon), poate fi utilă pentru ameliorarea durerilor de spate.
  • Tratamentul artritei reumatoide constă în administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, glucocorticoizi și a medicamentelor remisive, sintetice (precum Metotrexat, Sulfasalazină, etc.) sau biologice (Adalimumab, Infliximab, Etanercept, etc.). [1], [2], [3], [4], [5]
Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea de spate după somn
  •