Durerea toracală - durere de spate în zona coastelor

©

Autor:

Durerea toracală - durere de spate în zona coastelor

Cu toate că durerea toracică (durere de spate în zona coastelor) nu este o manifestare clinică frecvent întâlnită în practica medicală, ea trebuie decelată precoce și investigată, deoarece poate ascunde anumite afecțiuni destul de severe.

Durerea toracică posterioară, resimțită cu predominanță în zona coastelor poate apărea în cadrul următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:


Semne și simptome clinice

În funcție de boala de fond care a dus la apariția durerii toracice posterioare, cu localizare predilectă în dreptul coastelor, aceasta poate fi însoțită de diferite manifestări clinice precum tahipnee, dispnee, ortopnee, transpirații abundente, tahicardie, amețeli, grețuri și vărsături, senzație de slăbiciune, aritmie, puls filiform.

Durerea toracică posterioară resimțită la nivelul coastelor, apărută în contextul afecțiunilor cardiovasculare, poate fi percepută de către bolnavul în cauză ca:

 • o „constricție”, ca un „junghi”, ca o „înțepătură” sau ca o jenă sau disconfort localizat la acel nivel.

Această durere:

 • poate prezenta diferite traiecte de iradiere (în gât, spre umărul și brațul stâng),
 • se accentuează în timpul efectuării efortului fizic intens, în urma unui stres psiho-emoțional puternic sau în urma unei mese bogate și
 • poate ceda în repaus sau la administrarea de nitroglicerină.


Durerile toracice poasterioare apărute în cadrul afecțiunilor de coloană vertebrală sunt

 • constante,
 • continue,
 • se pot agrava în urma ridicării de greutăți sau adoptării unei poziții vicioase îndelungate a corpului și
 • iradiază pe traiectul structurilor nervoase comprimate.


Durerea toracică posterioară apărută în cadrul infecțiilor de căi respiratorii superioare poate fi însoțită de manifestări clinice specifice inflamației pulmonare, precum:

 • febră,
 • frisoane,
 • tahicardie,
 • tuse,
 • oboseală,
 • ortopnee,
 • dispnee, etc.


Durerea toracică posterioară apărută în cadrul neoplasmului pulmonar poate fi însoțită de:

 • tuse,
 • dispnee,
 • hemoptizie

și se agravează în timp, ca urmare a extinderii procesului neoplazic.

În continuare, vom prezenta cele mai frecvente afecțiuni care determină apariția durerii toracice posterioare, localizată în dreptul coastelor și tabloul clinic care le caracterizează pe fiecare în parte:

Infarct miocardic acut

Infarctul miocardic acut este o urgență medicală care presupune întreruperea circulației sangvine la nivelul unei artere care asigură oxigenarea și vascularizația cordului, secundar obstruării lumenului arterial prin intermediul unui tromb (cheag de sânge). Infarctul miocardic acut se caracterizează din punct de vedere clinic prin instalarea bruscă a unei dureri toracice cu caracter de stricțiune sau compresiune, cu iradiere la nivelul brațelor, a mandibulei sau în spate, însoțită de dispnee paroxistică, amețeli, transpirații reci, extremități palide și reci, senzație de slăbiciune. Durerea toracică posterioară resimțită în zona coastelor este o localizare atipică a durerii în infarctul miocardic acut.

Fractură costală

Fractura costală reprezintă întreruperea continuității osoase la nivelul coastelor, caracterizată din punct de vedere clinic prin durere costală cu iradiere al nivelul toracelui poaterior, inpotență funcțională, eritem și edem local, deformare locală și prezența crepitațiilor osoase la palpare. Uneori, durerea poate fi resimțită doare la nivelul toracelui posterior, în drept cu coastele.

Zona zoster

Zona zoster este o boală datorată infecției cu virus Varicelo-Zosterian, caracterizată din punct de vedere clinic prin febră, cefalee, oboseală, stare generală alterată, fotosensibilitate, tinitus, crampe abdominale, constipație sau diaree, adenopatie axilară, laterocervicală și inghinală, durere cu diferite localizări, prurit și senzație de arsură sau usturime localizată la nivelul unui segment corporal, în zona de proiecție a nervului afectat. Pe acest traiect, ulterior, va apărea erupția cutanată. Durerea toracică posterioară, localizată în dreptul coastelor, se datorează afectării nervilor intercostali.

Pneumonie

Pneumonia este o boală inflamatorie a parenchimului pulmonar, secundară unei infecții pulmonare bacteriene (cel mai frecvent). Boala se caracterizează clinic prin tuse seacă sau productivă (secreții de culoare galben-verzuie sau maronii), tahipnee, dispnee, febră, tahicardie, transpirații, inapetență, durere toracică posterioară, localizată în zona de proiecție a coastelor, care se agravează în urma tusei sau a eforturilor fizice intense, hemoptizie, milagii, artralgii, cefalee, grețuri și vărsături.

Pleurezie

Pleurezia constă în acumularea de lichid, seros sau hemoragic, în spațiul cuprins între plămâni și peretele toracic. Boala se caracterizează clinic prin febră, tuse seacă, dispnee, durere toracică localizată atât anterior, la nivelul coastelor, cât și posterior, în zona de proiecție a coastelor, care se agravează în timpul tusei sau a efortului fizic (durere datorată în mare măsură destinderii cutiei toracice și a coastelor, prin acumularea lichidului pleural), tahipnee, ortopnee, senzație de presiune toracică, scădere ponderală inexplicabilă, respirație dureroasă, cianoza buzelor și a extremităților (secundară hipoxiei instalate).

Pneumotorax

Pneumotoraxul este o afecțiune care presupune acumularea de aer la nivelul cavității pleurale (zona cuprinsă între plămâni și peretele toracic). Boala se caracterizează clinic prin durere toracică localizată atât anterior, cât și posterior, în zona de proiecție a coastelor, asemănătoare unui junghi, însoțită de tuse seacă și dispnee.

Neoplasm bronho-pulmonar

Neoplasmul bronho-pulmonar este o afecțiune neoplazică caracterizată prin apariția unei formațiuni tumorale maligne la nivelul bronhiilor și/sau a plămânilor. Boala se caracterizează prin tuse continuă, care persistă mai mult de două săptămâni, se agravează în timp și este însoțită de hemoptizie, disfonie, durere toracică posterioară, localizată în dreptul coastelor, agravată de mișcările respiratorii, tuse, strănut sau râs, dispnee, respirație șuierătoare, astenie, oboseală, slăbiciune musculară, scădere ponderală, inapetență.

Nevralgie intercostală

Nevralgia intercostală reprezintă o durere intercostală apărută pe traiectul nervilor intercostali. Aceastase datorează unor infecții, inflamații, tumori maligne sau traumatisme locale și se caracterizează clinic prin apariția unei dureri toracice posterioare, localizată în dreptul coastelor, intermitentă și spasmodică, percepută deseori ca un junghi sau ca o înțepătură. În anumite cazuri, durerea poate fi localizată la nivelul toracelui anterior, cu iradiere în spate, în zona de proiecție a coastelor.

Nevralgia intercostală poate fi însoțită de mâncărime locală, durere abdominală, parestezii și scăderea mobilității umerilor și a spatelui. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnostic. Investigații utile

Orice durere toracică localizată posterior, în dreptul coastelor, trebuie investigată pentru a identifica cauza declanșatoare, deoarece această formă de durere poate ascunde anumite afecțiuni severe.

Astfe, pentru identificarea bolii cauzatoare, se recomandă efectuarea unei anamneze complete, a examinării clinice amănunțite a bolnavului și a unei serii de investigații paraclinice, precum:

 • radiografia toracică,
 • tomografia computerizată toracică,
 • rezonanța magnetică nucleară. [1], [2]


Tratament

Durerea toracică posterioară localizată în dreptul coastelor poate îmbrăca dseori forme severe și astfel exte necesară administrarea medicației pentru ameliorarea acesteia.

Tratamentul simptomatic de combatere și ameliorare a durerii toracice posterioare, localizată în zona de proiecție a coastelor, presupune evitarea efostului fizic intens, care poate duce la agravarea durerii, scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze (în cazul persoanelor cu diferite afecțiuni cardiovasculare), aplicarea locală de gheață și menținerea acesteia pe loc timp de 10-20 de minute, frecventarea regulată a programelor de reabilitare fizică și recuperare (în cazul diferitelor afecțiuni ale coloanei vertebrale), administrarea locală a unguentelor antiinflamatoare și antialgice (precum Diclofenac, etc.), administrarea orală de antiinflamatoare (precum Ibuprofen, Aspirină, Paracetamol) sau antialgice (precum Algocalmin, Tylenol, Codeină, etc.), efectuarea infiltrațiilor perinervoase cu antialgice cu anestezice locale, administrarea de corticosteroizi.

Tratamentul etiologic presupune corectarea bolii de fond care a dus la apariția durerii toracice posterioare, localizată în zona de proiecție a coastelor.

Astfel, tratamentul administrat în cadrul infarctului miocardic acut are drept scop dezobstrucționarea arterei trombozate prin îndepărtarea cheagului de sânge care a dus la obstruarea lumenului vascular. Aceasta se poate realiza prin tratament fibrinolitic (cu medicamente antifibrinolitice precum Tenecteplaza, Alteplaza, Reteplaza sau Streptokinaza), angioplastie coronariană primară sau by-pass aortocoronarian.

Tratamentul fracturilor costale constă în repaus la pat, așezarea bolnavului pe partea afectată, efectuarea de badijonări ale toracelui, fixarea toracelui cu corsete sau gips.

Tratamentul administrat în cadrul zonei zoster presupune administrarea medicamentelor antivirale. Pentru ameliorarea durerilor se pot administra antiinflaamtoare nonsteroidiene, antialgice sau corticosteroizi, iar pe suprafața zonelor eruptive se pot aplica soluții keratolitice sau unguente cu antibiotice.

Tratamentul pneumoniei și a bronșitei bacteriene presupune administrarea de antibiotice conform antibiogramei.

Tratamentul specific neoplasmului bronho-pulmonar constă în administrarea chimioterapiei, radioterapiei și tratament chirurgical, administrate secvențional sau concomitent, în funcție de stadiul de evoluție a bolii.

Tratamentul pleureziei constă în administrarea de antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene), de anticoagulante (în cazul de apariție a unui tromboembolism pulmonar) sa de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Aspirină, etc., în cazul unei infecții de etiologie virală). De asemenea, se recomandă și evacuarea lichidului pleural prin intermediul puncției pleurale. Pleurodeza poate fi și ea utilă în acest sens.

Tratamentul pneumotoraxului constă în evacuarea aerului acumulat în interiorul spațiului pleural. Cea mai eficientă metodă terapeutică este drenajul aspirativ pleural (pleurotomia minimă tip Bulau). În caz de eșec a acestei manevre terapeuice, se recomandă toracoscopie; prin intermediul acesteia se realizează excizia blebsurilor (a bulelor subpleurale) care au dus la apariția pleureziei, realizarea abraziunii pleurale sau rezecția pleurei parietale (pleurotomie parietală).

Combaterea nevralgiei intercostale se realizează prin administrarea pe cale orală de analgezice, antiinflamatoare nonsteroidiene și anticoagulante și efectuarea injecțiilor cu anestezice locale. [1], [2], [3], [4], [5]

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum