Dureri de burtă după avort - ce e normal și ce nu

©

Autor:

Dureri de burtă după avort - ce e normal și ce nu

Avortul, înțeles ca procedura medicală prin care are loc expulzarea unui făt din uter, poate fi realizat fie cu tratament medicamentos, sau printr-o procedură chirurgicală. Dacă în primul caz, femeile pot opta pentru pilula pentru avort până în săptămâna a 10 de sarcină, după acest interval de timp, este indicată procedura de avort chirurgical.

Indiferent de metoda pentru care optezi, este important să o urmezi o rutină corectă de îngrijire după avort. De asemenea, este indicat să ai în vedere că avortul care se desfășoară sub îngrijirea unui medic, în clinici este, în general, o procedură care presupune șanse reduse de complicații. Nu este însă exclus ca multe femei să se confrunte cu diverse reacții adverse precum dureri abdominale, sângerare vaginală, febră sau greață.

Efecte secundare normale după avort

Dureri abdominale

Este normal să experimentezi crampe abdominale. Mai mult chiar, acestea au rolul de a ajuta la contracția uterului, astfel încât acesta să revină la forma inițială. Crampele pot fi resimțite după primele zile în care ai avut procedura și pot fi ocazionale sau să fie asemănătoare, ca intensitate, cu cele menstruale. Nu este exclus însă, ca intensitatea acestora să crească, în special în a treia până la a cincea zi după procedura de avort. Poți diminua aceste dureri prin administrarea de Ibuprofen, masaj uterin și cu odihnă suficientă. (1)

Sângerare

În timp ce unele femei nu prezintă semne de sângerare, în alte cazuri sângerarea poate dura până la șase săptămâni. Vei remarca un aspect maro închis și, inclusiv prezența cheagurilor.

Deși este normal să nu prezinți sângerare în primele zile după avort, acesta poate apărea mai târziu, ca urmare a modificările hormonale. Pot apărea în a treia sau a cincea zi după avort și pot însoți simptomele de durere abdominală.

În situația în care sângerarea se intensifică este recomandat, fie să realizezi un masaj, fie să iei Ibuprofen și să diminuezi diminuezi activitatea fizică, astfel încât să-i permiți organismului să se recupereze. Dacă sângerarea continuă mai mult de trei ore este indicat să ceri ajutor de specialitate.

Secreții

Este normal ca secrețiile să aibă un aspect care variază de la culoarea maro la negru, însă acestea nu trebuie să prezinte urme de sânge. De asemenea, au o consistență asemănătoare mucusului. În cazul în care observi că secrețiile sunt însoțite de mâncărime sau durere, au un miros urât sau sunt asemănătoare cu puroiul, consultă un specialist în cel mai scurt timp.

Efecte secundare anormale după avort

Dureri abdominale

Este cazul să te îngrijorezi dacă durerea nu dispare, în ciuda administrării de medicamente sau dacă durerea continuă să se intensifice.

Durerea pelvină persistentă sau severă poate indica o problemă, iar cel mai des întâlnită cauză este prezența unei infecții. În timp ce majoritatea infecțiilor sunt ușor de tratat cu antibiotice prescrise de medicul de familie și nu presupun riscuri reale pentru sănătate, în cazuri excepționale durerea care apare după procedură poate fi cauzată și de urme de țesut fetal sau placentar, sau de cheaguri.

De asemenea, poate fi un indicator al unei sarcini ectopice, care apare atunci când un embrion este implantat în afara uterului, cel mai frecvent într-o trompă uterină. Un astfel de tip de sarcină poate cauza dureri puternice și sângerări în abdomen. De obicei, este tratată cu metotrexat sau printr-o intervenție chirurgicală.

De asemenea, în cazuri rare, durerea severă, care nu este însoțită de febră poate indica prezența unei infecții letale cauzată de bacteria Clostridium sordellii. (2)

Sângerare prelungită

Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă sângerarea ta este exagerată sau dacă este un motiv de îngrijorare este prin urmărirea numărului de tampoane pe care le utilizezi și frecvența și dimensiunea cheagurilor. Folosirea a două sau mai multe tampoane într-o oră este un semn de îngrijorare. Cheaguri de sânge mai mari decât o lămâie sunt, de asemenea, o urgență medicală.

Temperatura corpului

Reprezintă un motiv de îngrijorare frisoanele și febra care apar după ziua procedurii și care ajung la 40 grade Celsius sau mai mult.

Simptome de sarcină

Simptomele sarcinii, cum ar fi greață, balonare sau sâni sensibili, dispar de obicei într-o săptămână sau două după un avort. Dacă aceste simptome persistă, este posibil să fii totuși însărcinată și trebuie să te prezinți la un consult medical.

Dacă te gândești să realizezi un test de sarcină, cel mai probabil acesta nu va arăta nu rezultat credibil, deoarece poți continua să primești un rezultat pozitiv timp de patru până la șase săptămâni după un avort, ca urmare a hormonilor de sarcină care continuă să fie prezenți în corp.

De asemenea, dacă ai început să utilizezi o metodă hormonală de control a nașterii imediat după avort, acestea pot provoca simptome asemănătoare sarcinii, în special în primele luni de utilizare. (3)

Sfaturi de îngrijire după avort

După avort, este important să urmezi niște sfaturi pentru a reduce efectele secundare:

  • Hidratează-te, în special dacă ai simptome de vărsături și diaree.
  • Odihnește-te timp de o zi sau două, astfel încât să-i permiți organismului să se recupereze.
  • Ia medicamente precum Ibuprofenul pentru a diminua crampele și durerea.
  • Masează zonele dureroase sau care prezintă crampe.
  • Poartă un sutien cu fixare strânsă pentru a ameliora sensibilitatea sânilor.

Data actualizare: 08-11-2019 | creare: 08-11-2019 | Vizite: 84600
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unele antibiotice ar putea fi asociate cu creșterea riscului de avort
  •