Unele antibiotice ar putea fi asociate cu creșterea riscului de avort

©

Autor:

Unele antibiotice ar putea fi asociate cu creșterea riscului de avort
Anumite clase de antibiotice, ca macrolidele, quinolonele, tetraciclinele, sulfonamidele și metronidazolul au fost asociate cu un risc mai mare de avort în primele săptămâni de sarcină, conform unui studiu recent publicat în CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Eritromicina nu a fost asociată cu riscul mai mare, nici nitrofurantoina, utilizată deseori pentru tratarea infecțiilor tractului urinar la femeile însărcinate.

Infecțiile sunt deseori întâlnite pe durata sarcinii, și deși antibioticele utilizate pentru tratarea lor au fost asociate în studii anterioare cu riscul de prematuritate sau greutatea scăzută a copilului la naștere, cercetările recente arată că anumite antibiotice cresc riscul de avort spontan cu aproximativ 60% sau chiar îl dublează.

Echipa de cercetare a prelevat date de la grupul de studiu de cohortă Quebec Pregnancy Cohort între anii 1998-2009. În acest timp, au fost 8702 cazuri de avort spontan în grupul de cohortă, asociate cu 87020 în grupul control; vârsta medie gestațională la momentul avortului a fost de 14 săptămâni de sarcină. Un total de 1428 (16,4%) cazuri au fost expuse la antibiotice pe durata primelor stadii de sarcină, comparativ cu 11.018 (12,6%) în grupul control.

Participantele aveau între 15 și 45 de ani. Femeile care au suferit avort au fost de obicei de vârstă mai înaintată, trăiau singure și aveau multiple probleme de sănătate sau alte infecții, dar de care s-a
ținut cont la stabilirea cauzei finale.

Studiul a inclus informații precise și valide privind medicamentele prescrice și diagnosticul de avort spontan sau proceduri similare. Autorii studiului menționează și că severitatea infecției influențează pierderea sarcinii. Aceștia susțin că cercetarea curentă ar putea fi utilizată pentru îmbunătățirea metodelor de îngrijire și prevenire a infecțiilor pe durata sarcinii.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 03-05-2017 | creare: 03-05-2017 | Vizite: 3756
Bibliografie
Common antibiotics linked to increased risk of miscarriage, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-common-antibiotics-linked-miscarriage.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele administrate în copilărie pot altera imunitatea la maturitate
  • Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
  • Sarcina după avort
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum