Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor

Majoritatea adulților care au primit acest tratament în copilărie pentru redresarea unui comportament au declarat că în mod paradoxal îl consolida, iar ultimele studii confirmă această observație.
Cu cât sunt mai expuși copiii la această formă de tratament, cu atât sunt mai predispuși să își sfideze părinții și să adopte un comportament anti-social, să devină agresivi, respectiv să se confrunte cu tulburări psihice și dificultăți cognitive.
Meta-analiza a analizat în total peste 160,000 de copiii, iar cercetătorii afirmă că aceasta este una dintre cele mai complete analize realizate până în prezent cu privire la consecințele lovirii cu palma peste șezut și membre ca formă de sancționare a comportamentelor micuților.
Potrivit unui raport din 2014 emis de către UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund) circa 80% dintre părinții din întreaga lume regurg la această modalitate de tratament asupra copiilor. Această formă de disciplinare persistă deși nu există dovezi cu privire la eficiența sau avantajele acesteia și în ciuda volumului mare de dovezi care atestă riscurile de vătămare a comportamentului și dezvoltării copiilor.
Rezultatele oferite de meta-analiză au evidențiat o serie de urmări vătămătoare neintenționate cu privire la sănătatea mentală, respectiv dezvoltarea psiho-emoțională și cognitivă a copiilor. De asemenea, în urma aplicării acestei forme de sancționare nu s-a observat instalarea complianței imediate sau pe termen lung, care reprezintă scopul în sine al părinților când vine vorba de disciplinarea copiilor.
Deși societatea, în special părinții, nu consideră că „a da o palmă” constituie o formă de abuz fizic, cele două nu au prezentat diferențe semnificative în ceea ce privește consecințele negative și impactul acestora asupra copiilor.
Concluziile studiului sunt în concordanță cu raportul eliberat recent de CDC (Centers for Diesease Control and Prevention) care solicită „campanii publice de educare și abordări legislative pentru a reduce pedepsele corporale”, printre care se regăsește și lovirea cu palma, drept o inițiativă de eradicare a abuzului fizic.
Autorii meta-analizei speră ca „acest studiu să contribuie la educarea părinților cu privire la potențialele consecințe negative ale lovirii copiilor cu palma peste șezut sau mânuțe și să-i îndrume pe aceștia să recurgă la alte forme de disciplinare pozitive și non-punitive”.
Sursa: UT News
Data actualizare: 09-09-2016 | creare: 09-09-2016 | Vizite: 2702
Bibliografie
Risks of Harm from Spanking Confirmed by Analysis of Five Decades of Research, link: http://news.utexas.edu/2016/04/25/risks-of-harm-from-spanking-confirmed-by-researchers ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Greutatea optimă la naștere poate ajuta la reducerea riscului de probleme de sănătate mentală la copii
- Cum influențează cititul capacitatea cognitivă și gândirea
- Un nou studiu explică de ce pot avea bătrânii „mintea mai înceată”
- Rolul esențial al cerebelului în ameliorarea anxietății prin exerciții fizice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Copilul meu este nervos
- Fetiţa mea are probleme de comportament, de personalitate?
- Mama a inceput sa exploareze blocul, sa sune la politie, doarme afara, lasa totul deschis
- De ceva timp se poarte foarte ciudat si este foarte deprimata
- Sa fie doar stres sau ceva mai grav?
- Subiect comportament deviant al unei adolescente de 16 ani.
- Schimbare brusca de comportament
- Singuratate/ sentiment de gol interior
- Comportamentul meu
- Tulburare de comportament/ personalitate multipla/ caracter diferit.