Antrenamentele cu greutăți pot potența funcțiile cognitive

©

Autor:

Antrenamentele cu greutăți pot potența funcțiile cognitive
Un studiu realizat în cadrul Universității din Sydney (Australia) arată că dezvoltarea masei musculare treptat prin intermediul antrenamentelor de tip anaerob, cum ar fi ridicarea greutăților, îmbunătățește funcțiile cognitive.

Studiul a fost realizat în colaborare cu Centre for Healthy Brain Ageing  (CheBA) de la Universitatea din New South Wales și cu Universitatea din Adelaide.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of American Geriatrics.

La studiu au participat 100 de pacienți cu deficit cognitiv minor cu vârste cuprinse între 55-68 de ani. Persoanele cu deficit cognitiv minor își pot desfășura activitățile cotidiene obișnuite fără probleme, dar prezintă un risc crescut de a dezvolta demență sau boala Alzheimer. Scopul a fost de a evidenția legătura dintre antrenamentele progresive de rezistență, cum ar fi ridicarea greutăților, și funcționarea optimă a creierului.

Participanții au fost împărțiți în 4 grupuri și au fost solicitați să efectueze o serie de activități fizice, combinații de exerciții de rezistență și exerciții cu rol placebo în creșterea masei musculare, cum ar fi stretching. Activitățile au inclus și antrenament cognitiv computerizat și echivalentul placebo. Acestea din urmă nu au prezentat îmbunătățiri asupra funcțiilor cognitive.

Antrenamentele fizice îmbunătățesc procesele cognitive cum ar fi atenția selectivă, planificarea, organizarea și multitasking-ul. Unele date menționează și că antrenamentele favorizează dezvoltarea unor zone ale hipocampului, ceea ce poate favoriza dezvoltarea memoriei spațiale. Relația dintre antrenamentele cu greutăți și funcțiile cognitive a fost analizată și cu ajutorul tehnicii RMN.

Următorul pas al cercetării este dat de identificarea mecanismului prin care se produc aceste efecte benefice ale exercițiilor cu greutăți asupra funcțiilor cognitive.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 28-10-2016 | creare: 28-10-2016 | Vizite: 1935
Bibliografie
Stronger muscles lead to stronger brain, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/313686.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ajută exercițiile fizice la dezvoltarea creierului
  • Hormonul care poate întârzia îmbătrânirea musculaturii
  • Efectele admonestării de către părinți asupra personalității copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum