Efectele extractului din ciupercile Chaga împotriva cancerului oral

©

Autor:

Efectele extractului din ciupercile Chaga împotriva cancerului oral
Cercetările recente publicate în Scientific Reports explorează efectele anti-tumorale ale extractelor de ciupercă Chaga (Inonotus obliquus) asupra celulelor canceroase orale umane HSC-4. Studiul evidențiază potențialul Chaga de a modula căile metabolice în celulele tumorale, o direcție promițătoare pentru dezvoltarea de noi terapii. Prin tratamentul cu extract de Chaga, cercetătorii au observat o scădere a viabilității celulare, a capacității de proliferare, și a activității glicolitice, precum și o inducție a apoptozei mediate de autofagie.
Analiza celulelor tratate a arătat că extractul încetinește creșterea celulară prin inhibarea ciclului celular și promovarea fazei G0/G1, în timp ce reduce faza de sinteză (S). S-a constatat o reducere semnificativă a expresiei fosfo-STAT3, ceea ce implică o inhibare a semnalizării STAT3. Spectrometria de masă a identificat trei compuși cu potențial anticancerigen: acid 2-hidroxi-3,4-dimetoxibenzoic, acid siringic și acid protocatehuic.

Studiul a demonstrat că extractul inhibă glicoliza și activează kinaza proteică activată de adenozin monofosfat (AMPK), favorizând autofagia și reducerea activității glicolitice. În plus, s-a observat o creștere dependentă de doză a ratelor respiratorii mitocondriale bazale și a turnover-ului de adenozin trifosfat (ATP), dar fără schimbări semnificative în ratele respiratorii mitocondriale maxime, exceptând cea mai mare concentrație de extract.

Autofagia continuă, mediată de inhibarea glicolizei, reduce potențialul membranelor mitocondriale, ducând la disfuncție mitocondrială și, în cele din urmă, la apoptoză. Activarea factorilor nucleari kappa B (NF-κB) și a proteinelor kinaze activate de mitogeni p38 (MAPKs) de către extract a crescut apoptoza.

Aceste descoperiri subliniază eficacitatea potențială a extractului de Chaga ca opțiune terapeutică suplimentară pentru tratamentul cancerului oral, necesitând totodată cercetări preclinice suplimentare pentru a confirma aceste efecte și a evalua aplicabilitatea lor clinică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-05-2024 | creare: 15-05-2024 | Vizite: 109
Bibliografie
New insights into Chaga mushroom's mechanisms for fighting oral cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/New-insights-into-Chaga-mushrooms-mechanisms-for-fighting-oral-cancer.aspx

Image by bluebirdprovisions on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: