Activitatea fizică ar putea crește eficiența chimioterapiei
Autor: Redacția ROmedic

Încă o descoperire susține importanța activității fizice: cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au observat că sportul crește eficiența chimioterapiei și întreține sănătatea fizică și mentală a bolnavilor de cancer.
Într-un studiu realizat pe șoareci, oamenii de știință au vrut inițial să afle dacă un program regulat de sport, asociat cu chimioterapia, poate să diminueze impactul asupra inimii pe care îl are Doxorubicin – un medicament utilizat în tratamentul cancerului.
Deși nu au obținut dovezi notabile privind efectul protector cardiac al sportului, în condițiile tratamentului cu acest produs, s-a observat că șoarecii care erau activi fizic în timpul chimioterapiei prezentau o dimensiune mai redusă a tumorilor, prin comparație cu cei sedentari.
Deși mecanismul nu a fost pe deplin înțeles, se speculează că sportul ar îmbunătăți tratarea tumorilor prin creșterea fluxului sanguin spre formațiunea canceroasă și astfel optimizând doza de medicament care ajunge la aceasta.
Cercetătorii cred că dacă relația dintre exercițiile fizice și chimioterapie este confirmată, pe viitor s-ar putea utiliza doze mai mici de medicamente, cu mult mai puține efecte secundare.
Sursa: Scope, Stanford Medicine
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tratamente cancer
- Efecte adverse ale chimioterapiei
- Suplimente alimentare si chimioterapia
- Clinica pentru chimioterapie
- Sarcina si chimioterapie
- Bilirubina crescuta in timpul Chimioterapiei
- Cancer col uterin
- Menopauza indusa de chimioterapie