Efectele medicamentelor pentru slăbire asupra tractului gastrointestinal (studiu)

©

Autor:

Efectele medicamentelor pentru slăbire asupra tractului gastrointestinal (studiu)
În contextul medicamentelor recent aprobate pentru gestionarea greutății, agoniștii peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) au atras un interes semnificativ. Cu toate acestea, impactul acestor medicamente asupra tractului gastrointestinal rămâne neclar.
GLP-1 este un hormon intestinal eliberat imediat după ingestia de alimente și interacționează cu receptorii GLP-1 din diverse țesuturi ale corpului. Această interacțiune diminuează apetitul și induce senzația de sațietate, în timp ce crește absorbția periferică a glucozei în celulele musculare și adipoase, reducând astfel nivelurile de glucoză din sânge.

Agoniștii sintetici de GLP-1, cum ar fi semaglutida și liraglutida, au fost aprobați pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 și, mai recent, pentru pierderea în greutate, în combinație cu exerciții fizice și diete. Cu toate acestea, mai multe studii au indicat că acești agoniști sunt asociați cu o incidență mai mare a efectelor adverse asupra tractului gastrointestinal, deși majoritatea sunt considerate tranzitorii sau ușoare.

Un studiu publicat în jurnalul JAMA a analizat date de la 16 milioane de pacienți din baza de date PharMetrics Plus, care cuprinde peste 90% din toate prescripțiile și diagnosticele ambulatorii din Statele Unite. Au fost eligibili pacienții care au început recent să utilizeze semaglutida sau liraglutida. Grupul de comparație a fost prescris cu buproprion-naltrexonă, un alt agent pentru pierderea în greutate cu un mecanism de acțiune diferit.

Studiul a inclus peste 4.100 de participanți prescrisi cu liraglutida, 600 cu semaglutida și 650 cu bupropion-naltrexonă. Vârsta medie a utilizatorilor de liraglutida a fost de aproximativ 54 de ani, comparativ cu 51 și 45 de ani pentru cei care au folosit semaglutida și bupropion-naltrexonă, respectiv.

Rezultate și implicații

În rândul utilizatorilor de GLP-1, toate cele patru rezultate testate au apărut la rate mai mari decât în cohorta cu bupropion-naltrexonă. Acestea au inclus boli biliare, pancreatită, obstrucție intestinală și gastropareză. Riscul de pancreatită a fost cel mai semnificativ, cu o creștere de nouă ori a riscului.

Utilizarea agonistilor GLP-1 a fost asociată cu un risc crescut de efecte adverse asupra tractului gastrointestinal, fără o creștere aparentă a riscului de boli biliare. Având în vedere utilizarea extinsă a acestor medicamente, aceste evenimente adverse, deși rare, trebuie luate în considerare de pacienții care intenționează să le folosească pentru pierderea în greutate.

În concluzie, studiul subliniază necesitatea unei evaluări atente a raportului risc-beneficiu în utilizarea agonistilor GLP-1, în special în contextul gestionării greutății, unde calculul risc-beneficiu poate diferi față de utilizarea lor în tratamentul diabetului.

sursa: News Medical
foto: Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Data actualizare: 06-10-2023 | creare: 06-10-2023 | Vizite: 201
Bibliografie
GLP-1 weight loss drugs linked to heightened GI risks, says new study, link: https://www.news-medical.net/news/20231005/GLP-1-weight-loss-drugs-linked-to-heightened-GI-risks-says-new-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiența medicamentelor pentru migrene în pierderea în greutate
  • Un medicament de slăbire aprobat pentru utilizare în SUA și Anglia poate reduce riscul de diabet de tip 2
  • Un studiu clinic de faza a III-a evidențiază efectele pozitive ale semaglutidei în tratamentul obezității la adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum