Efectele micromecanice, esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar
Autor: Teodorescu Mihai

Procese extrem de complicate au loc în mod constant în corpul uman, pentru a ține sub control agenții patogeni. Celulele T ale sistemului imunitar sunt ocupate să caute antigeni, iar acest lucru pune în mișcare mecanismele de apărare ale sistemului imunitar. Cum se desfășoară acest proces la nivel molecular, nu este încă bine înțeles. Ceea ce este acum clar, însă, este că nu numai chimia joacă un rol în ancorarea antigenelor către celula T.
Organele noastre senzoriale umane funcționează în moduri complet diferite. Putem mirosi, adică putem detecta substanțele chimic și putem atinge, adică putem clasifica obiectele după rezistența mecanică pe care o prezintă. Este similar cu celulele T: pot recunoaște structura specifică a anumitor molecule, dar pot „simți” și antigeni într-un mod mecanic. După cum au arătat experimentele, contactul microvililor celulelor T (structuri minuscule de pe suprafața celulelor) cu anumite obiecte poate avea efecte remarcabile. Microviliții pot cuprinde obiectul, își pot modifica dimensiunile și pot chiar să acopere în întregime obiectul.
„În acest proces apar mici forțe, de ordinul a mai puțin de un nanonewton.”, spune șeful grupului de lucru pentru biofizică de la Institutul de Fizică Aplicată din cadrul TU Wien, Gerhard Schütz. Aceste forțe minuscule și comportamentul microviliștilor sunt, probabil, importante pentru recunoașterea moleculelor și pentru declanșarea unui răspuns imun. „Astfel de mecanisme sunt, de asemenea, susceptibile să joace un rol în recunoașterea antigenelor, iar cu metodele noastre de măsurare, acest lucru poate fi acum studiat în detaliu pentru prima dată.”, a conchis Schütz.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un metabolit cu rol în funcționarea sistemului imunitar, găsit în cantități reduse la pacienții cu forme severe de astm bronșic
- Un potențial vaccin antigripal universal
- O afecțiune autoimună comună poate duce la dezvoltarea unei alte afecțiuni autoimune
- Un studiu arată că stresul are un impact major asupra capacității sistemului imunitar de a lupta cu infecțiile
- Imunitate la copii prin homeopatie
- Cum pot sa-mi fortific sistemul imunitar ?
- Sirop imunitate
- Tratament pt intarirea imunitatii
- Imunitate scazuta?
- Tratament homeopat pt.imunitate
- Tratamentul cu Augmentin nu da rezultate.
- Imunitate slabita
- Cresterea imunitatii copilului meu in varsta de 1 an si 1 luna
- Vaccin Varilrix fara raspuns imunitar