Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor

©

Autor:

Un nou pas spre crearea unui medicament pentru tratarea rapidă și completă a alergiilor
Alergiile afectează un segment mare de populație, fiind reacții ale sistemului imunitar la anumite antigene inofensive pentru majoritatea persoanelor,  manifestându-se prin edemul buzelor sau limbii, rinoree, eritem, prurit, probleme respiratorii etc. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago realizează studii pentru dezvoltarea unui medicament ce ar „forța” anticorpii să recunoască alergenii ca benefici, nu ca dăunători.

Diferența dintre aceste cercetări și cele anterioare este că nu se axează pe găsirea unei modalități  de a calma sistemul imunitar, ci face ca acesta să identifice alergenii ca fiind inofensivi.

Metoda ar putea fi una sigură, eficientă pe termen lung, însă sunt necesare studii clinice aprofundate pentru testrea ei, putându-se elimina astfel necesitatea folosirii prelungite a medicamentelor pentru tratarea alergiilor.

Sistemul imunitar este extrem de important în prevenirea pătrunderii în organism a bacteriilor și virusurilor, însă din motive necunoscute, acesta identifică o serie de molecule care sunt inofensive în mod normal, ca fiind dăunătoare, cauzând reacții alergice. Ramura sistemului imunitar ce oferă răspunsurile conform cărora un stimul este inofensiv este sistemul imunitar înnăscut, însă odată ce un alergen a fost depistat ca negativ, nu mai poate veni niciodată în contact cu acesta. Doar dacă nu este forțat să pătrundă, ceea ce a și făcut echipa de cercetători.

Aceștia au dezvoltat nanoparticule dizolvabile realizate dintr-un polimer aprobat de FDA, care a fost apoi umplut cu proteine din ou. Nanoparticulele au fost injectate ulterior cobailor alergici la ou. În mod normal, cobaii ar fi dezvoltat un răspuns alergic, dar datorită faptului că proteina din ou era acoperită cu un înveliș sigur, organismul nu a reacționat. Ulterior, nanoparticulele au fost înglobate de căte celulele macrofage în sistemul sangvin. Macrofagele sunt parte a sistemului imunitar înnăscut, ceea ce înseamnă că alergenii au fost procesați ca inofensivi. În funcție de ce alergie se dorește a fi eliminată, nanoparticula va conține proteine specifice, de exemplu de polen sau arahide. 

După tratament, cobaii nu au mai prezentat reacții alergice la ou, iar sistemul imun s-a îmbunătățit. Această tehnică inactivează celulele Th2 T ce produc alergii și favorizează acțiunea celulelor reglatoare T.

Cercetătorii menționează că urmează o serie de studii clinice aprofundate pe cobai și pe subiecți umani pentru a verifica eficiența împotriva tuturor alergenilor.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceeding of the National Academy of Sciences.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 27-04-2016 | creare: 27-04-2016 | Vizite: 3625
Bibliografie
Scientists just got a step closer to creating a universal allergy treatment, link: https://www.sciencealert.com/scientists-just-got-a-step-closer-to-creating-a-universal-treatment-for-allergies
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar alergiile?
  • O pastilă care imită sistemul imunitar
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentația copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum