Efectele unui anestezic folosit la scară largă ar putea fi urmărite prin simple testări EEG

©

Autor:

Efectele unui anestezic folosit la scară largă ar putea fi urmărite prin simple testări EEG
Fentanilul, un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general, produce o semnătură specifică pe testările EEG distinctă de alte medicamente anestezice, care ar putea ajuta la monitorizarea mai ușoară a efectelor sale, potrivit concluziilor unei lucrări de cercetare a oamenilor de știință de la Spitalul General Massachusetts. Deacoperirile ar putea face utilizarea fentanilului mai sigură în timpul și după intervenția chirurgicală.
În cadrul studiu, activitatea electrică a creierului a 25 de pacienți supuși unei anestezii generale pentru intervenții chirurgicale cu o durată de minimum două ore au a fost investigată prin intermediul testului electroencefalogramei (EEG). „Am descoperit că fentanilul produce o semnătură EEG specifică, distinctă de alte medicamente anestezice, care ne poate permite monitorizarea efectelor sale”, spune autorul principal al studiului, Patrick Purdue.

Testele EEG efectuate de cercetători au arătat, de asemenea, că fentanilul începe să afecteze respirația cu aproximativ patru minute înainte de apariția oricăror modificări ale stării de conștiință și la concentrații de peste 1.700 de ori mai mici decât medicamentele care provoacă sedarea. Autorii atrag atenția asupra riscurilor extrem de mari ale utilizării medicamentului în afara unui cadru clinic, fără supraveghere medicală.

Fentanilul este în prezent utilizat anterior intervenției chirurgicale ca anestezic general și după intervenție pentru a calma durerile severe. Pe lângă utilizarea sa în chirurgie, fentanil este folosit ilicit ca drog, de regulă în combinație cu cocaină sau heroină. Studiile au indicat faptul că fentanil este unul dintre cele mai mortale medicamente opioide, lucru confirmat și de studiul actual, care arată că medicamentul oprește respirația unui individ înainte de apariția altor modificări vizibile și înainte de pierderea conștiinței.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 276
Bibliografie
Study reveals fentanyl's effects on the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220830135645.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: