Embolizarea varicocelului – O soluție modernă și eficientă pentru bărbații cu varicocel
©
Autor: Advertorial oferit de Dr. Mihai Crețeanu

Ce este varicocelul?
Varicocelul este o afecțiune medicală caracterizată de dilatarea sau umflarea anormală a venelor din jurul testiculelor. Afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață, în special, grupa de vârstă 18-35 de ani. Varicocelul este asemănat adesea cu varicele, care pot apărea la nivelul membrelor inferioare. Este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin și de cele mai multe ori apare la testiculul stâng, ca urmare a unor particularități anatomice vasculare.Varicocelul este considerat cea mai importantă cauză de infertilitate masculină, fiind răspunzător de aproximativ 40% din cazurile de infertilitate a cuplului.
Care sunt simptomele varicocelului?
Simptomele varicocelului pot varia de disconfort crescut sau durere ușoară în zona testiculară la dureri în timpul actului sexual. Cu toate acestea, în multe cazuri, varicocelul poate fi asimptomatic și poate fi detectat doar în timpul unui examen medical de rutină.Iată cum descriu simptomele majoritatea bărbaților afectați de varicocel, probabil te vei regăsi și tu:
Disconfort sau durere la nivelul testiculului afectat, care poate deveni mai evidentă la efort sau la sfârșitul zilei,
- prezența unei formațiuni la palpare precum un “ghem de sârme”,
- dureri în timpul actului sexual,
- urinări frecvente, incontinență urinară,
- scăderea calității spermei, ceea ce poate afecta fertilitatea,
- tulburări de natură sexuală,
- mâncărime la nivelul scrotului.
Instrumentul principal pentru diagnosticarea varicocelului
Ecografia testiculară este cea care confirmă diagnosticul. Examenul ecografic poate pune în evidență dilatațiile venoase intratesticulare (varicocelul intratesticular), inaccesibile examenului clinic, dar cu potential impact asupra fertilității.Embolizarea varicocelului – soluția modernă non-chirurgicală
Embolizarea varicocelului este o procedură de radiologie intervențională care a devenit din ce în ce mai populară în tratarea varicocelului. Acest tratament minim invaziv oferă o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală tradițională și aduce numeroase beneficii pacienților.Procedura este realizată sub ghidarea imagistică, iar pacientul este conștient pe toată durata intervenției, fără să simtă durere. Iată cum se desfășoară:
- 1. Embolizarea varicocelul NU necesită o incizie chirurgicală în zona scrotului. Se introduce un mic tub într-o venă (vena femurală) cu ajutorul unei incizii mici la nivelul pielii.
- 2. Un cateter subțire urmează să fie ghidat sub control radioscopic până la nivelul vaselor varicoase. Se va injecta substanță de contrast pentru a obține o hartă a venei, apoi se vor introduce prin cateter substanțe sclerozante sau mici dispozitive metalice denumite “coil-uri”. În acest mod, venele varicoase sunt blocate, iar stagnarea sângelui la acest nivel, prevenită.
- 3. Se îndepărtează apoi tubul și trebuie specificat faptul că nu sunt necesare copci.
- 4. Pacientul rămâne sub observație timp de cateva ore și apoi poate pleca acasă în aceeași zi. În scurt timp poate relua activitățile obișnuite.
Avantajele embolizării varicocelului
Embolizarea varicocelului prezintă multiple avantaje:- Comparativ cu intervenția chirurgicală, recuperarea după embolizare este mai rapidă,
- Procedura este sigură, se realizează cu anestezie locală și asigură reducerea disconfortului postoperator,
- Embolizarea poate ajuta la ameliorarea calității spermei și, astfel, la îmbunătățirea fertilității în cazurile în care aceasta este afectată,
- Varicocelul se poate trata la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții, printr-o singură puncție venoasă (intervenția chirurgicală necesită două incizii deschise separate).
Dacă experimentezi simptome de varicocel sau ai fost diagnosticat cu această afecțiune, programează o consultație pentru a evalua dacă embolizarea varicocelului este potrivită pentru tine. Medicina a evoluat enorm, iar această procedură modernă poate aduce îmbunătățirea calității vieții tale!
Procedura este efectuată de către Dr. Mihai Crețeanu, medic primar radiologie-imagistică, supraspecializat în Radiologie Intervențională.
Detalii contact: 0747 342 766
Website: www.creteanu.ro
Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 28
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum alegi clinica de ortopedie potrivită nevoilor tale: Aspecte esenţiale de care să ţii cont
- Alopecia androgenetică - cauze și metode de tratament
- Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei
- Dementa Alzheimer – rolul psihologului clinician in stabilirea diagnosticului
- Embolizarea fibromului uterin: O opțiune revoluționară pentru sănătatea femeilor
- Liftingul cu fire Aptos, cea mai bună alternativă la liftingul facial chirurgical
- Află totul despre blefaroplastia chirurgicală
- Cât de sigură este operația de cataractă și ce beneficii aduce?
- Clinica Medikali, partener pentru inovație și calitate în sănătate la 'Zilele Medicale ale Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Ioan'
- Extinderea Medicală: Disruptive Marketing
- Înfrumusețare de toamnă în Iași: Descoperă cele mai eficiente tratamente pentru un ten radiant și o piele sănătoasă!
- Burnout: Redescoperă Echilibrul și Vitalitatea
- Cum să alegi un medic stomatolog bun
- Descoperă lumina în întuneric: Terapie Online pentru părinții cu copii cu dizabilități
- Luminând întunericul: lupta cu monștrii interiori - Depresia și Anxietatea
- Cinci Ani de Zâmbete și Îngrijire: Clinica Stomatologica Dentaline Bucuresti Sărbătorește cu mândrie peste 5 Ani de Activitate
- Clinica de reproducere asistată Embryolab, cu rate mari de succes în Europa, oferă un tratament FIV GRATUIT
- Dantură nouă, în doar 4 paşi! Descoperă cum să îţi recapeţi rapid zâmbetul, cu ajutorul iDentity®️ Clinic
- Examinarea psihologica pentru obtinerea permisului de conducere? De ce avem nevoie de ea?
- Terapia Winback TECAR pentru recuperare medicală