Embolizarea varicocelului – O soluție modernă și eficientă pentru bărbații cu varicocel

©

Autor:

Embolizarea varicocelului – O soluție modernă și eficientă pentru bărbații cu varicocel
Imaginează-ți o soluție eficientă și minim invazivă pentru o afecțiune care afectează milioane de bărbați din întreaga lume și care îmbunătățește fertilitatea. O soluție la care ai acces și aici, în România. Varicocelul, pe lângă disconfort, aduce tulburări sexuale și probleme legate de fertilitate, incontinență urinară. Parcurge acest articol pentru a descoperi embolizarea varicocelului, un tratament modern și atractiv pentru o problemă medicală frecventă. Află cum această procedură inovatoare poate oferi alinare și speranță bărbaților care suferă de varicocel.

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o afecțiune medicală caracterizată de dilatarea sau umflarea anormală a venelor din jurul testiculelor. Afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață, în special, grupa de vârstă 18-35 de ani. Varicocelul este asemănat adesea cu varicele, care pot apărea la nivelul membrelor inferioare. Este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin și de cele mai multe ori apare la testiculul stâng, ca urmare a unor particularități anatomice vasculare.

Varicocelul este considerat cea mai importantă cauză de infertilitate masculină, fiind răspunzător de aproximativ 40% din cazurile de infertilitate a cuplului.

Care sunt simptomele varicocelului?

Simptomele varicocelului pot varia de disconfort crescut sau durere ușoară în zona testiculară la dureri în timpul actului sexual. Cu toate acestea, în multe cazuri, varicocelul poate fi asimptomatic și poate fi detectat doar în timpul unui examen medical de rutină.

Iată cum descriu simptomele majoritatea bărbaților afectați de varicocel, probabil te vei regăsi și tu:

Disconfort sau durere la nivelul testiculului afectat, care poate deveni mai evidentă la efort sau la sfârșitul zilei,
 • prezența unei formațiuni la palpare precum un “ghem de sârme”,
 • dureri în timpul actului sexual,
 • urinări frecvente, incontinență urinară,
 • scăderea calității spermei, ceea ce poate afecta fertilitatea,
 • tulburări de natură sexuală,
 • mâncărime la nivelul scrotului.

Instrumentul principal pentru diagnosticarea varicocelului

Ecografia testiculară este cea care confirmă diagnosticul. Examenul ecografic poate pune în evidență dilatațiile venoase intratesticulare (varicocelul intratesticular), inaccesibile examenului clinic, dar cu potential impact asupra fertilității.

Embolizarea varicocelului – soluția modernă non-chirurgicală

Embolizarea varicocelului este o procedură de radiologie intervențională care a devenit din ce în ce mai populară în tratarea varicocelului. Acest tratament minim invaziv oferă o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală tradițională și aduce numeroase beneficii pacienților.

Procedura este realizată sub ghidarea imagistică, iar pacientul este conștient pe toată durata intervenției, fără să simtă durere. Iată cum se desfășoară:
 • 1. Embolizarea varicocelul NU necesită o incizie chirurgicală în zona scrotului. Se introduce un mic tub într-o venă (vena femurală) cu ajutorul unei incizii mici la nivelul pielii.
 • 2. Un cateter subțire urmează să fie ghidat sub control radioscopic până la nivelul vaselor varicoase. Se va injecta substanță de contrast pentru a obține o hartă a venei, apoi se vor introduce prin cateter substanțe sclerozante sau mici dispozitive metalice denumite “coil-uri”. În acest mod, venele varicoase sunt blocate, iar stagnarea sângelui la acest nivel, prevenită.
 • 3. Se îndepărtează apoi tubul și trebuie specificat faptul că nu sunt necesare copci.
 • 4. Pacientul rămâne sub observație timp de cateva ore și apoi poate pleca acasă în aceeași zi. În scurt timp poate relua activitățile obișnuite.

Avantajele embolizării varicocelului

Embolizarea varicocelului prezintă multiple avantaje:
 • Comparativ cu intervenția chirurgicală, recuperarea după embolizare este mai rapidă,
 • Procedura este sigură, se realizează cu anestezie locală și asigură reducerea disconfortului postoperator,
 • Embolizarea poate ajuta la ameliorarea calității spermei și, astfel, la îmbunătățirea fertilității în cazurile în care aceasta este afectată,
 • Varicocelul se poate trata la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții, printr-o singură puncție venoasă (intervenția chirurgicală necesită două incizii deschise separate).

Dacă experimentezi simptome de varicocel sau ai fost diagnosticat cu această afecțiune, programează o consultație pentru a evalua dacă embolizarea varicocelului este potrivită pentru tine. Medicina a evoluat enorm, iar această procedură modernă poate aduce îmbunătățirea calității vieții tale!

Procedura este efectuată de către Dr. Mihai Crețeanu, medic primar radiologie-imagistică, supraspecializat în Radiologie Intervențională.

Detalii contact: 0747 342 766

Website: www.creteanu.ro

Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 135
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: