Exercițiile fizice similare jocurilor pot ajuta adulții

©

Autor:

Exercițiile fizice similare jocurilor pot ajuta adulții
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tsukuba arată că persoanele în vârstă pot beneficia de pe urma exercițiilor fizice care simulează jocurile copiilor, acestea îmbunătățind starea de sănătate fizică și funcția cognitivă, datorită stimulării activității cerebrale din zonele frontală, temporală și occipitală. Conform oamenilor de știință, intervenția terapeutică denumită Synapsology ajută la scăderea riscului de apariție a declinului cognitiv ce survine odată cu înaintarea în vârstă, aceasta fiind descrisă în lucrarea recent publicată în Alzheimer & Dementia.

Cercetarea are o importanță marcată deoarece prevenirea apariției acestor tulburări neurologice este mai facilă decât tratarea lor, întrucât fenomenele ce se întâlnesc la nivel cerebral în decursul formării acestor patologii sunt incomplet elucidate. Astfel, echipa a obținut rezultate ce dovedesc potențialul exercițiilor fizice prin care se poate stimula și sistemul nervos, pe care specialiștii le numesc exerciții cu două sarcini, de a oferi persoanelor în vârstă efecte benefice sănătății fizice și psihice. De menționat, însă, este și faptul că Organizația Mondială a Sănătății apreciază faptul că marele neajuns al acestor domenii de cercetare este reprezentat de lipsa examinărilor practice ale acestor exerciții, impas pe care oamenii de știință au dorit să îl depășească.

Jieun Yoon, profesor și autor al studiului, afirmă că exercițiile Synapsology au fost realizate timp de 60 de minute de două ori pe săptămână. Acesta evidențiază faptul că, spre deosebire de persoanele cu vârste între 85 și 97 de ani care nu au participat la studiu, cele care au luat parte au înregistrat o îmbunătățire a abilităților cognitive și fizice timp de 24 de săptămâni, cât a durat urmărirea acestora în urma studiului. Particularitatea ce face aceste exerciții unice este dată de adaptabilitatea lor, întrucât acestea nu necesită instrumente sau locuri special amenajate în care să fie efectuate, astfel oamenii putând să beneficieze de efectele pozitive pe care le oferă oricând și în orice ipostază.

Yoon menționează și faptul că aceste schimbări au fost măsurate prin intermediul unor metode deja cunoscute și acreditate, ceea ce înseamnă că intervențiile de acest fel pot fi evaluate și la alte categorii de oameni, nu numai la persoanele în vârstă, astfel încât să poată fi observat efectul acestora la o scară mai largă, având un impact social superior.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-06-2022 | creare: 24-06-2022 | Vizite: 252
Bibliografie
Gold ribbon not necessary: Healthy brain and body function are the rewards in this game, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220616101938.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îmbătrânim?
  • Cum facem față îmbătrânirii?
  • Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum