Activitatea fizica la varsta a III-a

©

Autor:

Activitatea fizica la varsta a III-a
Despre beneficiile pe care practicarea sportului le aduce starii de sanatate fizica, dar si celei psihice si emotionale, vorbesc cat se poate de graitor atat bine-cunoscutul dicton „Minte sanatoasa in corp sanatos”, cat mai ales canalele mass-media, presa de specialitate si cadrele medicale din lumea intreaga.

Orice persoana care opteaza pentru un stil de viata activ experimenteaza o stare de sanatate vizibil mai buna si o dispozitie psihica pozitiva; dar, in plus, pentru persoanele de varsta a III-a care practica o forma sau alta de activitate fizica, miscarea reduce si riscul de aparitie a bolilor de inima, a osteoporozei, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului de colon si diabetului - afectiuni la care aceste persoane sunt mult mai expuse.

Practicarea unei activitati fizice regulate reduce consecintele pe care le are asupra organismului uman trecerea anilor, printre care se numara scaderea mobilitatii si a flexibilitatii si slabirea si rigidizarea musculaturii. In plus, atunci cand se opteaza pentru practicarea unei activitati fizice in compania altor persoane, aceasta contribuie inclusiv la mentinerea unei vieti sociale active, reducand riscurile izolarii sociale la care sunt expuse parte dintre persoanele care au trecut pragul pensionarii.

Sa fie oare posibil ca nu doar sa te simti, ci chiar sa fii, la 65 de ani, mai sanatos decat la 40?! …Pare utopie si totusi aceasta este realitatea pe care au constatat-o studiile stiintifice, care arata ca starea de sanatate a unei persoane de varsta a III-a active este adesea mai buna decat cea a unui adult sedentar! De asemenea, studii de data recenta reliefeaza faptul ca functiile congnitive ale creierului, care determina capacitatea de concentrare, viteza de procesare a datelor, memoria pe termen scurt si flexibilitatea gandirii, se imbunatatesc radical, drept urmare a practicarii sportului.

Toate aceste aspecte, menite a stimula receptivitatea unei persoane in varsta la practicarea unei activitati fizice adecvate, sunt cu adevarat motivante! Si totusi…

Si totusi, relativ putine persoane din aceasta categorie aleg un stil de viata activ… Insuccesul indemnurilor la miscare se datoreaza, pe de o parte, dificultatii de a-si iesi dintr-o rutina deloc propice imbatranirii active, iar pe de alta – conceptiei gresite ca sportul si activitatile fizice nu ar fi potrivite varstei a III-a.
Odata depasita aceasta perceptie limitativa, veti putea constata ca exista poate zeci de activitati dintre care puteti alege! Fie ca este vorba despre frecventarea unei sali de gimnastica sau a unui curs de tai-chi, acolo unde urmeaza sa faceti un antrenament structurat; fie ca alegeti mersul pe jos, in plimbari lungi sau ca alternativa la mersul cu autobuzul; sau va ocupati de gradinarit – de retinut este faptul ca alegerea unei activitati care sa va faca placere va contribui la succesul pe termen lung al acestui demers.

Vestea buna este ca rezultate imbucuratoare se observa de indata ce purcedeti la drum: va veti simti mult mai energici, veti dormi mai bine, veti fi mult mai increzatori in sine si veti avea o atitudine vizibil mai optimista. Partea care trebuie luata in calcul – este faptul ca doar o rutina zilnica in acest sens poate transforma aceste rezultate intr-o stare permanenta de a fi. Si sunt suficiente si numai 30 de minute alocate pe zi activitatii fizice, pentru a profita de toate beneficiile enumerate!

Doar pentru ca n-ati mai facut-o niciodata, nu inseamna ca nu puteti incepe chiar acum. Consultarea medicului de familie este intotdeauna o optiune sanatoasa, dat fiind faptul ca istoricul dumneavoastra medical va poate impune unele restrictii cu privire la genul de activitate ales sau, dimpotriva, va poate recomanda pentru unele forme de activitate fizica particulare. Examinati apoi optiunile pe care le aveti si, in functie de preferintele personale: activitati individuale sau de grup, in interior sau in natura, cate putin pe parcursul intregii zile sau compact, activitati care necesita investitii financiare sau unele care nu va costa nimic – pur si simplu incepeti!

Daca ar fi sa existe un secret – acela se regaseste in „tactica” pasilor mici. Indiferent de genul de activitate ales, debutati prin a-i aloca un timp mai redus, urmand sa verificati daca respectiva activitate este cu adevarat capabila sa va produca placere, urmand ca apoi sa cresteti progresiv timpul alocat si sa-l introduceti in rutina zilnica. Daca gasiti si un prieten impreuna cu care sa faceti acest lucru, veti beneficia atat de suportul lui emotional si motivational, cat si de plusurile socializarii. Daca anumite obiceiuri, sau activitati in urma carora nu culegeti prea multe beneficii, sau relatii daunatoare va impiedica sa optati pentru un stil de viata activ, probabil va fi necesar sa luati in consideratie unele modificari in stilul dumneavoastra de viata actual.

Este important de stiut ca perioada de timp alocata practicarii cu regularitatea a exercitiilor fizice si imbunatatirile in starea dumneavoastra de sanatate sunt intr-o relatie de determinare directa. Pe masura ce cresteti durata si complexitatea exercitiilor practicate, veti observa si cresterea beneficiilor asteptate.

In vreme ce unii dintre dumneavoastra ar putea alege simplul mers pe jos sau urcatul scarilor, pentru altii, varsta a III-a va reprezenta momentul ideal pentru practicarea unui sport in grup si/sau in cadru organizat. Ambele variante sunt eficiente, dat fiind faptul ca fiecare minut petrecut intr-un mod activ si fiecare pas in plus conteaz; iar cei din urma vor fi incantati sa afle ca tenisul, drumetiile, campingul, voleiul, inotul, tai-chi-ul, bowlingul, ciclismul, golful, patinajul, schiul … - sunt sporturi pe care le practica persoane de varsta a III-a din lumea intreaga, cu rezultate minunate in ce priveste mentinerea in forma, vitalitatea si forta oaselor si musculaturii, capacitatea de relaxare, imbunatatirea abilitatilor de a invata, flexibilitatea si supletea intregului corp!

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 03-06-2013 | Vizite: 6459
Bibliografie
1. Sports for Active Seniors, https://sportsforactiveseniors.org/
2. Physical activity for older adults, https://www.dsr.nsw.gov.au/active/tips_older.asp
3. Sport makes middle aged people smarter, new study shows, https://www.dailymail.co.uk/health/article-2224896/Taking-sport-middle-age-boosts-brain-power.html
4. ICAA offers 30 tips on how older adults can become more active in 2006, https://www.allerdale.gov.uk/downloads/ICAA_newsletter_tips_for_older_people_to_get_active.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fii activ 4-5 zile pe săptămână pentru o inimă mereu tânără
  • Exercițiile fizice similare jocurilor pot ajuta adulții
  • Tiparele regulate de activitate fizică mențin o bună sănătate psihică la bătrânețe
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuții din Sport, fitness